Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Hallitus tiukensi matkustusrajoituksia kymmenen maan osalta – Norjan ja Ruotsin raja-alueilla asuville erityisjärjestelyjä

Hallitus tiedotti uusista rajaliikennepäätöksistä keskiviikkoaamuna. Niistä ja muista ajankohtaisista korona-asioista neuvoteltiin tiistaina myöhäisiltaan asti.

Neuvottelujen tuloksista kertovat sisäministeri Maria Ohisalo ja liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.
Kaisa Uusitalo,
Jyrki Hara
Avaa Yle-sovelluksessa
  • Hallitus palauttaa rajavalvonnan ja sitä myötä karanteenisuosituksen yhteensä kymmeneen maahan.
  • Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välinen liikenne pohjoisen rajayhteisöissä sallitaan erityisjärjestelyllä.
  • Skopjen-lentojen keskeyttämistä valmistelee liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Hallitus on tiukentanut matkustusrajoituksia uudelleen sisä- ja ulkorajoilla, sillä tautitilanne on monessa maassa kehittynyt huonompaan suuntaan. Uusista rajoituksista kerrottiin keskiviikkoaamun tiedotustilaisuudessa.

Rajavalvonta palautetaan yhteensä kymmeneen maahan. Sisärajavalvonta palautetaan Suomen ja Islannin, Kreikan, Maltan, Saksan, Norjan ja Tanskan väliseen liikenteeseen.

Ulkorajaliikenteen valvonta palautetaan Irlannista, Kyprokselta ja San Marinosta Suomeen saapuvalle liikenteelle sekä Japanin asukkaille Japanista Suomeen saapuvalle liikenteelle.

Näihin maihin matkustamista ei suositella ja maista tulijoille on voimassa suositus omaehtoiseen karanteeniin. Rajoitukset astuvat voimaan ensi maanantaina 24. elokuuta.

Aiheesta muualla: Rajavartiolaitoksen usein kysytyt kysymykset rajanylityksistä

Lue myös: Hallitus palauttaa matkustusrajoitukset yhdeksään Euroopan maahan – katso kartalta, mihin Suomesta saa matkustaa vapaasti

Ruotsin ja Norjan rajayhteisöihin erityisjärjestelyt

Lisäksi hallitus kertoi erityisjärjestelyistä Ruotsin ja Norjan maarajojen osalta niin sanotuissa rajayhteisöissä. Rajayhteisöillä tarkoitetaan raja-alueilla asuvia ja kummassakin maassa asioivia ihmisiä.

Heidän arkensa helpottamiseksi liikenne sallitaan pohjoisen rajanylityspaikoilla Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välillä, vaikka Ruotsissa ja Norjassa tartuntojen määrä onkin yli hallituksen asettaman raja-arvon.

Hallituksen määrittämä riskiraja matkustamiselle on 8–10 virustapausta 100 000 ihmistä kohden viimeisten kahden viikon aikana. Ruotsin ja Norjan rajayhteisöjen osalta tästä tehdään siis poikkeus.

– Päätös sallii Ruotsin ja Norjan puolella asuvien rajayhteisöjen jäsenille mahdollisuuden asioida Suomen puolella, vaikka sisärajavalvonta on palautettu, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) tarkensi.

Matkustusrajoituksia tarkastellaan seuraavan kerran kahden viikon kuluttua. Esimerkiksi Viron osalta rajavalvontaa ei palautettu, vaikka tartunnat ylittävät hallituksen asettaman raja-arvon.

– Hallitus on linjannut, että 8–10 on raja-arvo, missä liikutaan. Seuraamme koko ajan tilannetta aktiivisesti, mutta Viron osalta emme nyt sisärajatarkastuksia tuoneet, Ohisalo sanoi.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd.) mukaan Skopjen-lennoilta tulleiden tartuntojen leviäminen on onnistuttu estämään.

Skopjen-lennot Traficomin pöydällä

Tiedotustilaisuudessa sivuttiin myös Skopjen-lentojen tilannetta. Pohjois-Makedonian Skopjesta saapuvilla lennoilla Suomeen on tullut viime viikkoina kymmeniä koronavirustartuntoja.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) totesi tiedotustilaisuudessa, että lentojen keskeyttäminen on liikenne- ja viestintävirasto Traficomin valmistelussa. Harakan mukaan tämänhetkisen lainsäädännön puitteissa ei ole mahdollista, että hallitus päättäisi asiasta.

– Nykyinen lainsäädäntö ei ole varautunut koronapandemian kaltaiseen tilanteeseen. Ei ole mahdollista, että hallitus tekisi selkeästi periaatepäätöksen lentoyhteyden katkaisemisesta. Traficom tekee päätöksen itsenäisesti, Harakka totesi.

Harakan mukaan tavoitteena on kuitenkin se, että lennot keskeytetään lauantaina 29. elokuuta.

Yle seurasi tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä:

Voit keskustella aiheesta 20.8. kello 23:een asti.

Lue myös:

Parikymmentä maata täyttää Suomen koronakriteerit – katso kartalta, mistä Euroopan maista Suomeen voi nyt tulla ilman karanteenia

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka ehdottaa hallitukselle Skopjen-lentojen keskeyttämistä – "Tämä on poikkeuksellinen toimi"

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Suosittelemme sinulle