Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Hallitus palauttaa matkustusrajoitukset yhdeksään Euroopan maahan – katso kartalta, mihin Suomesta saa matkustaa vapaasti

Uusien rajoitusten tultua voimaan ensi maanantaina Suomesta saa matkustaa ilman omaehtoista karanteenia 15 maahan.

Kaksi matkustajaa kävelee matkatavaroidensa kanssa Helsinki-Vantaan lentoasemalla 7. elokuuta 2020. Kasvojensa edessä heillä on kasvomaskit.
Suomesta saa edelleen matkustaa vapaasti muun muassa Baltian maihin, Italiaan, Unkariin ja Slovakiaan. Kuva: Arttu Timonen / Yle
Reeta Niemonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Hallitus tiedotti aamulla, että matkustamista Islantiin, Norjaan, Tanskaan, Saksaan, Irlantiin, Kreikkaan, Maltalle, Kyprokselle ja San Marinoon rajoitetaan jälleen ensi maanantaista 24. elokuuta alkaen.

Näistä maista palaaville suomalaisille suositellaan omaehtoista 14 vuorokauden karanteenia.

Lisäksi Euroopan ulkopuolisista alueista matkustusrajoituksia palautetaan Japaniin.

Suomesta saa matkustaa vapaasti kahdeksaan eurooppalaiseen ja seitsemään Euroopan ulkopuoliseen maahan

Uusien rajoitusten tultua voimaan Suomesta saa matkustaa ilman omaehtoista karanteenia enää kahdeksaan eurooppalaiseen valtioon, eli Viroon, Latviaan, Liettuaan, Unkariin, Italiaan, Slovakiaan, Liechtensteiniin ja Vatikaaniin.

Näistä maista Italiassa, Liettuassa, Slovakiassa ja Virossa koronavirustapauksien määrä on ylittänyt hallituksen aiemmin määrittelemän rajan, kahdeksan tapausta 100 000 asukasta kohden. Tapauksia oli hallituksen tarkasteluhetkellä kuitenkin alle 10 sataatuhatta kohden, minkä vuoksi rajoituksia ei palautettu.

Euroopan ulkopuolisista maista matkustusrajoitukset on jo aiemmin purettu Suomen ja Georgian, Uuden-Seelannin, Ruandan, Etelä-Korean, Thaimaan, Tunisian sekä Uruguayn välillä.

Näistä viidestätoista maasta saa matkustaa Suomeen vapaasti, eikä palaajilta vaadita omaehtoista karanteenia.

Suomeen pääsee edelleen välttämättömästä syystä

Niistä eurooppalaisista valtioista, joihin matkustusta on rajoitettu, saa edelleen tulla Suomeen työmatkan tai muun välttämättömän syyn, kuten seurustelusuhteen tai sukulaisen tapaamisen vuoksi.

Ruotsin ja Norjan raja-alueiden asukkaiden elämää halutaan lisäksi helpottaa sallimalla liikenne pohjoisen rajanylityspaikoilla.

Euroopan ulkopuolisista maista, joihin matkustusta rajoitetaan, taas pääsee Suomeen ainoastaan erityisen painavasta syystä, kuten esimerkiksi vakavan sairaustapauksen, kansainvälisen suojelun tarpeen tai terveydenhuollon työtehtävän vuoksi.

Suomen kansalaisilla on rajoituksista huolimatta perustuslaillinen oikeus matkustaa ulkomaille ja palata takaisin Suomeen. Matkustaessa on kuitenkin hyvä huomioida muiden maiden voimassa olevat rajoitukset.

Hallitus tarkastelee matkustusrajoituksia kahden viikon välein, ja tarvittaessa niihin voidaan tehdä muutoksia aiemminkin.

Lue lisää:

Hallitus tiukensi matkustusrajoituksia kymmenen maan osalta – Norjan ja Ruotsin raja-alueilla asuville erityisjärjestelyjä

Matkustusrajoitukset laittavat Kreikan matkat tauolle – matkatoimiston kautta varatun matkan voi siirtää tai peruuttaa

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Suosittelemme