Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

30 000 kasvomaskia jaettiin loppuun muutamassa tunnissa: "Henkilö- ja tulotietoja ei kysellä"

Ilmaisten maskien jakelupisteissä on ollut ruuhkaa ensimmäisten päivien aikana.

henkilö ottaa kasvomaskeja sosiaalitoimiston tiskiltä
Kasvomaskeja on jaettu Kymenlaaksossa ruuhkiksi asti. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Mirjam Tahkokorpi
Avaa Yle-sovelluksessa

Vähävaraisille tarkoitettuja ilmaisia kasvomaskeja on saattanut päätyä vääriin käsiin. Ainakin Kymenlaaksossa on havaittu, että maskeja ovat hakeneet myös muut kuin vähävaraiset ihmiset.

Sote-kuntayhtymä Kymsote aloitti ilmaisten maskien jakelun eilen tiistaina. Jakelupisteillä oli paikoin hyvin ruuhkaista, ja hakijoita kertyi jonoiksi asti.

Esimerkiksi Kotkassa kaikki 30 000 kasvomaskia jaettiin loppuun muutamassa tunnissa. Myös Jyväskylässä jaettiin yhden päivän aikana lähes 60 000 kasvomaskia.

Kymsoten johtava sosiaalityöntekijä Tarja Mäntynen kertoo työntekijöiden raportoineen, että maskeja oli käynyt hakemassa myös työssäkäyviä, hyvin toimeentulevia ihmisiä.

– Täytyy sanoa, että hiukan hämmästyin ja jopa petyin. Ajattelin, että meillä Suomessa on omatunto ja moraali kohdallaan ja ymmärretään, että jos vähävaraisia halutaan tukea, niin tuki on todella vähävaraisille tarkoitettu. Ehkä houkutus ilmaisesta maskijakelusta vei voiton, kun henkilö- ja tulotietoja ei kysellä, Tarja Mäntynen sanoo.

Viranomaiset eivät pysty valvomaan, ovatko maskien hakijat oikeasti vähävaraisia, koska heidän henkilö- tai tulotietojaan ei kysytä.

Lue lisää: Vähävaraisille suunnatut kasvomaskit viedään käsistä – "Ajattelimme niiden riittävän viikoiksi", sanoo suosiosta yllättynyt palvelupäällikkö

Kouvolan sosiaalitoimiston ulko-ovi
Kouvolan sosiaalitoimistossa on jaettu ilmaisia kasvomaskeja tiistaista lähtien. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Myös ruoka-avun jakelussa on ollut vastaavaa ongelmaa esimerkiksi Helsingissä.

Diakoniajohtaja Matti Helin Diakonissalaitokselta on kertonut aiemmin Taloussanomille, että pääkaupungissa kuka tahansa on voinut mennä leipäjonoon tuloista riippumatta.

– Avun tarvetta ei ole millään tavalla selvitetty, että onko sitä olemassa. Käytännössä Helsingissä on pystynyt kuutena päivänä viikossa hankkimaan itselleen ilmaiset ruokatarvikkeet halutessaan. Tällaista ilmiötä on, koska järjestelmä mahdollistaa sen, Helin sanoi.

Sosiaalialaa edustavan Talentia-lehden mukaan pääkaupungissa on jopa harkittu ruoka-avun hakijoiden haastattelemista ja rekisteröintiä. Sittemmin ajatuksesta on luovuttu.

Kymenlaaksossakaan sosiaali- ja terveyspiiri Kymsoten työntekijät eivät pysty valvomaan, ovat kasvomaskien hakijat oikeasti vähävaraisia, koska viranomaiset eivät kysy hakijoiden henkilö- ja tulotietoja. Vähävaraisuus jää hakijan itsensä arvioitavaksi.

– Valitettavasti meillä ei ole mitään mahdollisuuksia kitkeä tätä ilmiötä pois. Tämä on nyt hakijoiden omantunnon varassa, toteaa Kymsoten johtava sosiaalityöntekijä Tarja Mäntynen.

Volvolla maskinhakuun

Sosiaalityöntekijät olivat tunnistaneet maskijonoista samalla paikkakunnalla asuvia ihmisiä, jotka eivät jakajien mukaan olleet vähävaraisia. Osa hakijoista herätti jakajissa ihmetystä.

– Itse näin, kun pariskunta hyppäsi todella kalliin näköiseen Volvoon maskipaketit käsissä. Toivon, että hekin vievät vähävaraisille läheisilleen, sukulaisilleen tai tuttavilleen nämä maskit, Tarja Mäntynen sanoo.

Kotkassa ja Kouvolassa jaettiin molemmissa kaupungeissa ensimmäisenä päivänä 600–700 maskipakettia.

Kotkassa jaettavat kasvomaskit olivat 50 kappaleen paketeissa. Siksi maskeja meni kymmeniätuhansia, vaikka hakijoita oli miltei saman verran kuin naapurikaupungissa Kouvolassa.

Maskijonoissa on ollut jonoja myös keskiviikkona. Jonoa oli syntynyt jo ennen kuin maskeja alettiin jakaa kello kymmeneltä.

Lue lisää: Ilmaiset kasvomaskit saivat aikaan ryntäyksen – 30 000 kasvomaskia jaettiin loppuun muutamassa tunnissa Kotkassa

20.8. klo 10:34 otsikko vaihdettu.

Voit keskustella aiheesta 20.8.2020 kello 23:een asti.

Suosittelemme