Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Juontaja Roope Salminen oikeudessa syytettynä pakottamisesta seksuaaliseen tekoon, kiistää yhä syytteet: "En kommentoi ennen oikeuden päätöstä, kunnioitan prosessia"

Juontajana, näyttelijänä ja muusikkona työskentelevän Roope Salmisen seksuaalirikossyytettä käsitellään oikeudessa tänään.

Näyttelijä Roope Salminen vastasi torstaina 20. elokuuta Helsingin käräjäoikeudessa syytteisiin pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Salminen kiistää syytteet.
Näyttelijä Roope Salminen vastasi torstaina 20. elokuuta Helsingin käräjäoikeudessa syytteisiin pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Salminen kiistää syytteet. Salmisen ja asianosaisen välissä oli sermi suojaamassa asianosaista. Kuva: Katri Kirsi / Yle
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Useista viihdealan töistään tunnetuksi tullut Roope Salminen saapui tänään Helsingin käräjäoikeuteen syytettynä pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Syytetyssä rikoksessa on ollut yksi aikuinen uhri.

Salminen on sosiaalisessa mediassa kiistänyt syytteet, ja kertonut, että hänelle vaaditaan sakkorangaistusta. Tänään torstaina Salminen totesi, ettei hänellä ole mitään lisättävää aiempaan kommenttiinsa.

Jutun syyttäjä Jutta Juntunen vahvistaa, että sakkorangaistusta vaaditaan.

Näyttelijä Roope Salmisen oikeudenkäynti alkoi Helsingin käräjäoikeudessa Salmisaaressa. Oikeustaloon tullaan turvatarkastuksen läpi.
Näyttelijä Roope Salmisen oikeudenkäynti alkoi Helsingin käräjäoikeudessa Salmisaaressa. Oikeustaloon tullaan turvatarkastuksen läpi. Kuva: Katri Kirsi / Yle

Teko, josta Salmista syytetään on syyttäjän mukaan tapahtunut elokuussa vuonna 2015. Syyte rikoksesta nostettiin 20. joulukuuta 2019. Oikeudenkäyntiä on jouduttu odottamaan pitkä tovi.

Salminen ei oikeudessa halunnut kommentoida yli kahdeksan kuukautta kestänyttä oikeudenkäynnin odotusta.

– En usko, että sillä on merkitystä kenellekään. Hoidetaan tämä oikeudenkäynti pois alta, Salminen totesi medialle saapuessaan oikeustalolle.

– Vaikka on ikävää, että oikeuden istuntoa joutuu odottamaan kauan, ei se ole mitenkään poikkeuksellista. Sekä syyttäjien että käräjäoikeuden kalenterit ovat täynnä, toteaa Juntunen.

Roope Salminen kommentoi syytteitä lyhyesti medialle saapuessaan Helsingin käräjäoikeuteen.
Roope Salminen kommentoi syytteitä lyhyesti medialle saapuessaan Helsingin käräjäoikeuteen torstaina aamulla. Kuva: Katri Kirsi / Yle

Oikeudenkäynti on salainen asianosaisen suojelemiseksi, kuten seksuaalirikoksissa usein on tapana. Oikeudenkäynnin aluksi jutun asiakirjat julistettiin salaisiksi 60 vuoden ajaksi.

Tuomio asiasta annettaneen noin kahden viikon kuluttua. Tällöin käräjäoikeus antaa tapauksesta julkisen selosteen.

Media sai kuvata oikeussalissa 209 ennen oikeudenkäynnin alkua. Tapaus on saanut paljon julkisuutta.
Media sai kuvata oikeussalissa 209 ennen oikeudenkäynnin alkua. Tapaus on saanut paljon julkisuutta. Kuva: Katri Kirsi / Yle

Rikoslain mukaan pakottamisesta seksuaaliseen tekoon voidaan tuomita tekijä, joka pakottaa toisen ihmisen muuhun seksuaaliseen tekoon kuin sukupuoliyhteyteen esimerkiksi väkivallalla tai käyttämällä hyväksi toisen tiedottomuutta tai muuten avutonta tilaa.

Teosta voidaan tuomita sakkoihin tai enintään kolme vuotta vankeutta. Salminen ei halunnut kommentoida väitettyä seksuaalirikosta ennen oikeudenkäyntiä.

– En pysty kommentoimaan ennen oikeuden päätöstä. On käräjäoikeuden päätös, millainen avoimuus tässä jutussa on. Sitä ennen käteni ovat sidotut. Kunnioitan prosessia, Salminen sanoi oikeustalolla.

Monipuolinen mediapersoona

Salmisen ura viihdealalla ulottuu aina musiikista näyttelemiseen, kirjoittamiseen ja tv-ohjelmien juontamiseen. Hän on tullut tunnetuksi muun muassa sketsisarja Putouksesta, jossa hän on ollut esillä sekä juontajan että näyttelijän roolissa.

Hän on ollut juontajana myös Enbuske, Veitola & Salminen -keskusteluohjelmassa.

Näyttelijänä Salminen on esiintynyt muun muassa elokuvassa Teit meistä kauniin, joka kertoo Apulanta-yhtyeestä. Salminen näytteli myös Suomen voittamasta ensimmäisestä jääkiekon maailmanmestaruudesta kertovassa elokuvassa 95 sekä parisuhdekomediassa Swingers.

Salmisella on ollut useita rooleja suosituissa tv-sarjoissa, kuten poliisin rooli rikossarjassa Hotel Swan. Lisäksi Salmisella on yhtye Roope Salminen & Koirat.

Oikeustalolla media esitti Salmiselle kysymyksiä siitä, onko rikossyyte vaikuttanut hänen töihinsä esimerkiksi Putous-ohjelmassa.

– Sitä teidän pitää kysyä MTV3:lta, Salminen kommentoi lyhyesti.

Lisää aiheesta:

Juontaja Roope Salmiselle luetaan tänään syyte pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

TV-juontaja Roope Salmista vastaan on nostettu syyte pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

Suosittelemme