Hyppää sisältöön

Yle Minskissä: Viranomaiset ovat taas tiukentamassa otteitaan, turvallisuuspalvelun luona oli suljettu katuja

Presidentti Lukašenka antoi määräyksen tukahduttaa levottomuudet. EU ei tunnusta Valko-Venäjän äskeisiä vaaleja.

Minskissä ihmiset osoittivat edelleen keskiviikkona mieltään vaalivilppiä ja poliisiväkivaltaa vastaan, vaikka presidentti Aljaksandr Lukašenka määräsi sisäministeriön rauhoittamaan pääkaupungin. Kuva: Yauhen Yerchak / EPA

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka on määrännyt maan sisäministeriön lopettamaan levottomuudet maassa, erityisesti Minskissä.

– Minskissä ei pidä olla enää mitään levottomuuksia. Ihmiset väsyivät, ihmiset vaativat rauhaa ja hiljaisuutta, Lukašenka sanoi valtiollisen BelTA-uutistoimiston mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Lukašenka puhui kansallisen turvallisuuden neuvoston kokouksen päätteeksi. Määräystä voi pitää merkkinä siitä, että hallinto aikoo edelleen yrittää kukistaa protestit voimatoimin.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka johti kansallisen turvallisuusneuvoston kokousta 19. elokuuta. Kuva: Andrei Stasevich / BelTA / Pool / EPA

Minskissä oli mielenosoitus turvallisuuspalvelu KGB:n päämajan luona, Ylen toimittaja Antti Kuronen kertoo. Siellä pidetään tiettävästi vangittuna opposition presidenttiehdokkaaksi pyrkinyttä entistä pankkiiria Viktar Babarykaa.

– Turvallisuusviranomaiset olivat sulkeneet kaikki kadut alueella, joten mielenosoitus piti pitää jonkin matkan päässä, mutta he eivät pidättäneet ketään, Kuronen kertoo.

Toisaalta aamulla päivä alkoi sillä, että turvalisuusviranomaiset olivat lakoissa olevien työpaikkojen luona, kun lakkoilijat tulivat osoittamaan mieltään. Siellä turvallisuusjoukot ryhtyivät toimiin.

– He purkivat nämä mielenosoitukset ja silloin otettiin myös kiinni ihmisiä, Kuronen kertoo.

Lukašenka myös ilmoitti turvallisuusneuvoston kokouksessa, että valtiollisen median lakkoilijoilla ei ole paluuta töihin.

– Jos joku tiedotusvälineissä – ONT:ssä, BT:ssä tai muissa – haluaa lakkoilla, mennä ja sitten palata – sellaista mahdollisuutta heillä ei pidä olla. Lähditte – pysykää poissa, Lukašenka sanoi.

Väkivalta nostattaa suuttumusta

Tänään vahvistettiin protestien kolmas kuolonuhri. 43-vuotias mies kuoli sairaalassa vammoihin, joita hän oli luodista Brestin kaupungissa viime viikolla. Turvallisuusjoukot avasivat Brestissä tulen mielenosoittajia kohti.

– Väkivalta on keskeinen asia, joka täällä tekee ihmiset vihaisiksi. Kun olen puhunut miielenoisoittajien kanssa, he uskovat kyllä, että uhriluvut ovat suurempia, Kuronen kertoi.

Euroopan unioni ilmoitti tänään keskiviikkona, että unioni ei tunnusta Valko-Venäjän presidentinvaalien virallista tulosta. EU kaavailee pakotteita valkovenäläisille viranomaisille, joiden katsotaan syyllistyneen vaalivilppiin ja väkivaltaisuuksiin.

– Kyselin tästä mielensoittajilta, ja kaikki olivat tyytyväisiä siitä, että EU tuomitsee nämä vaalit. Samalla he sanoivat, että olisivat toivoneet hieman enemmän kuin nämä pakotteet, mutta ilman muuta he ovat tyytyväisiä kaikesta tuesta, jonka saavat.

Venäjä puolestaan on varoittanut ulkomaita sekaantumasta Valko-Venäjän tilanteeseen.

Hrodnassa eli nGrodnossa suuren kemiantehtaan Grodno Azotin työntekijät menivät lakkoon tukeakseen protestia vaalivilppiä ja turvallisuusjoukkojen väkivaltaa vastaan. Kuva: Vikor Drachev / Tass / AOP

Lukašenka syyttää länsimaita

Turvallisuusjoukot pitivät matalaa profiilia sunnuntain suurmielenosoituksen aikana Minskissä. Protestit ovat levinneet useisiin Valko-Venäjän suurimpiin teollisuusyrityksiin.

Tänään keskiviikkona miliisit hajottivat mielenilmauksen ja pidättivät ainakin kaksi ihmistä Minskin traktoritehtaan MTZ:n edustalla.

Valko-Venäjän miliisin OMON-erikoisjoukkojen jäsenet vartioivat Minskin traktoritehtaan edustalla keskiviikkona 19.8. Aiemmin aamulla miliisit hajottivat protestin tehtaan porttien edustalla. Kuva: Tatyana Zenkovich / EPA

Miliisi on myös ottanut hallintaansa valtiollisen draamateatterin Minskissä. Siitä oli tullut yksi protestien keskeispaikoista, kun teatterin johtaja erotettiin hänen ilmaistuaan tukeaan protesteille.

Lukašenka myös määräsi rajavartioston tiukentamaan rajatarkastuksia estääkseen "taistelijoiden ja aseiden" tuomisen maahan.

Puolustusministeriö on ilmoittanut lisäävänsä joukkoja ja kalustoa Puolan ja Liettuan rajalle, kertoo venäläinen uutistoimisto Tass.

Minskissä järjestettiin keskiviikkona myös mielenosoitus presidentti Aljaksandr Lukašenkan tueksi. Etualalla mies pitää lappua, jossa lukee; "Lukašenka on meidän presidenttimme." Kuva: Natalia Fedosenko / Tass / AOP

Lukašenka on toistuvasti pyrkinyt kuvaamaan protestit ulkomailta masinoiduksi juoneksi. Hän sanoi, että levottomuuksia rahoitetaan ja lietsotaan länsimaista..

Maan turvallisuuspalvelun KGB:n Lukašenka määräsi etsimään mielenosoitusten järjestäjiä.

Aiheesta aiemmin:

Kirjeenvaihtajan analyysi: Kiduttaminen ja harhainen sovinismi ajoivat Lukašenkan nurkkaan – valta riippuu nyt turvallisuusjoukkojen tuesta 19.8.2020

EU:n pakotteet eivät ole 20 vuodessa horjuttaneet Lukašenkaa – Itsevaltaisen johtajan voimakas tukeminen olisi nyt kuitenkin riski Venäjälle19.8.2020

Yle Minskissä: Lakkoilijoita painostettu ja otettu kiinni työpaikoilla – "Viranomaiset ovat tiukentaneet otteitaan"19.8.2020

EU:n pakotteet eivät ole 20 vuodessa horjuttaneet Lukašenkaa – Itsevaltaisen johtajan voimakas tukeminen olisi nyt kuitenkin riski Venäjälle19.8.2020

Suosittelemme sinulle