Hyppää sisältöön

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi koomassa teho-osastolla – Saksalaislehti Bild: Navalnyi on määrä hakea hoitoon Berliiniin

Oppositiojohtajaa kuljettanut lentokone joutui tekemään hätälaskun Omskiin. Kreml toivotti pikaista paranemista.

Aleksei Navalnyi Kuva: Grigory Vorobjov / Yle
Heikki Heiskanen,
Yrjö Kokkonen,
Mikko Leppänen

Venäjällä oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi joutui torstaina sairaalaan Siperiassa.

Navalnyin tiedottajan Kira Jarmyšin mukaan Navalnyi on joutunut myrkytyksen uhriksi. Jarmyš arvioi oppositiojohtajan tilan olevan "erittäin vakava".

Navalnyita kuljettanut lentokone joutui tekemään hätälaskun Omskissa. Kone oli matkalla Tomskin kaupungista Moskovaan.

Tiedottajan mukaan Navalnyi alkoi tuntea itsensä huonovointiseksi lennolla. Silminnäkijöiden mukaan hän meni koneen WC:hen, mutta ei enää palannut sieltä. Eräiden paikallaolijoiden mukaan hän olisi huutanut tuskissaan, kun häntä siirrettiin pois koneesta.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron ovat ilmaisseet valmiuttaan auttaa Navalnyiä ja tämän perhettä.

Saksalainen Bild-lehti kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun), että Navalnyi lennätetäisiin Venäjältä Saksaan saamaan hoitoa.

Asiasta kertoi lehdelle slovenialaissyntyinen ihmisoikeusaktivisti ja elokuvatuottaja Jaka Bizilj, Cinema for Peace -järjestön perustaja. Hänen mukaansa lentokone lähtisi jo tänä lltana hakemaan Navalnyiä.

– Jos Navalnyi on kunnossa kuljettavaksi huomisaamuna, kone lentää välittömästi Berliiniin. Hänen vaimonsa seuraa mukana, Bizilj sanoi Bildille. Navalnyiä hoitaisi berliiniläinen Charité-sairaala.

Vielä ei ole tietoa, miten Omskin sairaala ja Venäjän viranomaiset suhtautuvat hankkeeseen.

Bizilj järjesti aikoinaan venäläisaktivisti Pjotr Verzilovin kuljetuksen hoidettavaksi Saksaan, kun tämä kärsi myrkytysoireista Moskovassa.

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on tehohoidossa sairalaassa Omskissa. Poliisiauto seisoo sairaalan edessä. Kuva: Yevgeny Sofiychuk / TASS / AOP

Sairaalasta ristiriitaista tietoa

Navalnyi vietiin tajuttomana tehohoitoon sairaalaan. Häntä hoidetaan teho-osastolla, missä hänet on asetettu hengityskoneeseen ja vaivutettu koomaan.

– Oletamme, että Aleksei myrkytettiin jollain aineella, jota oli sekoitettu hänen teehensä. Se oli ainoa juoma, jonka hän joi tänä aamuna, Jarmyš kirjoitti sosiaalisessa mediassa Reutersin mukaan.

– Lääkärien mukaan myrkky imeytyi nopeasti kuumasta nesteestä, hän lisäsi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Poliisi kutsuttiin sairaalaan Navalnyin avustajien pyynnöstä.

Jarmyš kertoi Eho Moskvy -radiokanavalla, että Navalnyi oli juonut teetä lentoasemalla ja pian koneen nousun jälkeen hän oli menettänyt tajuntansa.

Navalnyin tila on vakaa, kertoo häntä hoitavan sairaalan apulaisjohtaja Anatoli Kalinitšenko. Samaan aikaan sairaalasta on uutistoimistoille tullut tietoja, joiden mukaan Navalnyin henki on vaarassa ja lääkärit kamppailevat hänen pelastamisekseen.

Kalinitšenkon mukaan Navalnyin sairastumisen syystä odotetaan diagnoosia vielä tänään. Hänen mukaansa lääkärit eivät voi toistaiseksi vahvistaa sitä, että kyseessä olisi myrkytys.

Navalnyin omat lääkärit vaativat siirtoa Eurooppaan

Meduza-uutissivuston mukaan Navalnyin vaimoa Julijaa ja hänen moskovalaista yksityislääkäriään Anastasija Vasiljevaa ei päästetty katsomaan häntä sairaalassa.

Navalnyin avustajan Kira Jarmyšin mukaan Navalnyin vaimolle sanottiin ensin, että siihen tarvitaan Navalnyin oma suostumus ja sitten että passi ei riitä todisteeksi vaan tarvitaan vielä avioliittotodistus.

Sittemmin Jarmyš tviittasi, että Julija Navalnaja oli päästetty katsomaan miestään mutta yksityislääkäriä ei päästetty mukaan.

Toinen Navalnyiä hoitanut lääkäri Jaroslav Ašihmin sanoo, että Navalnyi on kuljetettava hoitoon Eurooppaan,

– Yritämme omien kanaviemme kautta sopia asiasta Hannoverin tai Strasbourgin sairaaloiden kanssa, jotta hänet otettaisiin vastaan, Ašihmin sanoi Latviassa toimivalle venäjänkieliselle Meduza-uutissivustolle (siirryt toiseen palveluun).

Ašihmin sanoi, että koronaviruspandemia vaikeuttaa siirron järjestämistä. Navalnyin lääkäri perusteli siirtoa sillä, että oppositiojohtajan hengen pelastamisen lisäksi olisi saatava tieto, millaisesta myrkystä oli kyse.

– Juuri tässä konkreettisessa tilanteessa läntisillä klinikoilla voi olla mahdollisesti enemmän kokemusta, Ašihmin sanoi.

Omskin sairaalan lääkärit ovat tiettävästi sanoneet, että Navalnyi ei ole sellaisessa kunnossa, että hänet voitaisiin siirtää. Näin kirjoittaa Twitter-tilillään Navalnyin korruptionvastaisen säätiön edustaja Aleksei Ždanov.

Mielenilmauksia ja pidätyksiä

Tapaus on jo nostattanut mielenilmauksia. Moskovassa poliisit pidättivät mielenosoittajia Lubjankan aukiolla sijaitsevan turvallisuuspalvelu FSB:n päämajan edustalla, kertoo MBH Media (siirryt toiseen palveluun).

Novosibirskissä Leninin aukiolla on osoitettu mieltä Navalynin puolesta, kertoo siperialainen Taiga.info-uutissivusto (siirryt toiseen palveluun). Siihen on ottanut osaa noin 40 ihmistä.

Kuvissa heillä on kylttejä, joissa on tekstejä kuten "Navalnyi myrkytettiin!", "Myrkky on pelkurien ase" ja "Putin, juo teetä."

Yksittäisistä mielenilmauksista on raportoitu myös Nižni Novgorodista, Permistä, Murmanskista, Belgorodista ja Tomskista, kertoo Mediazona-uutissivusto (siirryt toiseen palveluun).

Murmanskissa mielenilmauksesta pidätettiin Navalnyin järjestön paikallinen johtaja Violetta Grudina, uutistoimisto Interfax kertoo (siirryt toiseen palveluun).

Kreml: Pikaista paranemista

Kreml toivottaa Aleksei Navalnyille pikaista paranemista. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoo olevansa varma, että lääkärit tekevät parhaansa hänen pelastamisekseen.

Peskovin mukaan mahdollisesta myrkytyksestä on saatava todisteet laboratoriotutkimuksessa.

Hän sanoi Venäjän viranomaisten olevan valmiit harkitsemaan luvan myöntämistä Navalnyin siirtämiseksi ulkomaille hoidettavaksi, jos sellainen pyyntö esitetään.

Navalnyin lähipiiri vetoaa nyt Kremlin apuun, jotta oppositiopoliitikko voitaisiin kuljettaa hoitoon ulkomaille. Lääkäri Anastasija Vasiljeva kirjoitti asiasta Twitter-tilillään.

Aikaisemminkin sairaalassa

44-vuotias Navalnyi on lakimies ja korruption vastainen aktivisti. Hän on istunut useita kertoja vankilassa Kremlin vastaisten protestien järjestämisestä.

Viime kesänä Navalnyi sairastui olleessaan vankilassa. Navalnyin oma lääkäri epäili myrkytystä, mutta Navalnyitä hoitaneen sairaalan mukaan kyseessä oli allerginen reaktio.

Vuonna 2017 Navalnyi sai kemiallisen palovamman silmäänsä, kun hyökkääjät heittivät desinfiointiin käytettävää ainetta hänen kasvoilleen hänen toimistonsa ulkopuolella.

Korjattu 16.03 Omskin sairaalan lääkärin nimen kirjoitusasu, Kalinitšenko, ei Kalnitšenko.

Aiheesta aiemmin:

Epäillystä myrkytyksestä toipuva Aleksei Navalnyi: Silmäluomeni näyttivät pingispalloilta, nyt näytän viikon ryypänneeltä

Sairaalaan "vakavan allergiakohtauksen" vuoksi joutunut Navalnyi palautettiin vankilaan – Lääkäri: Kaikkia testejä ei ehditty tehdä29.7.2019

Lääkäri epäilee, että eilen vankilasta "vakavan allergiakohtauksen" takia sairaalaan kiidätetty oppositiojohtaja Navalnyi on myrkytetty29.7.2019

Suosittelemme sinulle