Hyppää sisältöön

Lemmikkien suosio kasvoi koronan aikaan – Mittens-kissa on ehdolla vuoden uusiseelantilaiseksi

Mittens on helpottanut Wellingtonin asukkaiden arkea koronapandemian aikana.

Kuvassa on haukotteleva kissa.
Kuvan kissa on turkkilainen angora eli samaa rotua kuin uusiseelantilainen Mittens. Kuva: Lea Rae / AOP
Petri Burtsoff

Koronapandemian myötä ihmiset ovat joutuneet viettämään enemmän aikaa kotona.

Tämä on nostanut lemmikkien suosiota ja saanut lemmikkieläinten myynnin kovaan kasvuun.

Suomessa eläinkaupat raportoivat tiettyjen eläinten myynnin jopa kaksinkertaistuneen. Kasvua on tapahtunut myös Yhdysvalloissa, kertoo maan kansallinen lemmikkieläintarvikkeiden myyntiä seuraava järjestö (siirryt toiseen palveluun).

Uudessa-Seelannissa eläinrakkaus on mennyt tätäkin pidemmälle.

Maan pääkaupungissa Wellingtonissa tunnetuksi noussut Mittens-kissa on ehdolla vuoden uusiseelantilaiseksi.

Mittens-kissaa seurataan kotimaassa ja maailmalla

Rodultaan turkkilainen angorakissa Mittens nousi tunnetuksi kotikaupungissaan jo pari vuotta sitten, kun kaupunkilaiset alkoivat ottaa itsestään kuvia julkisilla paikoilla viihtyvän ja kuvissa poseeraamiseen suostuvan kissan kanssa.

Mittens tykkää viettää aikaansa muun muassa postitoimistoissa, kirkoissa ja yliopistolla. Se on tuttu näky myös työpaikoilla ja kaupungin kaduilla.

Mittensin omistajan Silvio Bruinsman mukaan paikallisesta yökerhosta soitettiin hänelle kahdelta yöllä (siirryt toiseen palveluun) ja kerrottiin Mittensin istuneen koko illan baaritiskillä katsellen ihmisten ryypiskelyä.

Yökerhon työntekijät sanoivat Bruinsmalle, että kissan olisi aika tulla kotiin, koska baari menee kiinni.

Toukokuussa Wellingtonin kaupunginjohtaja antoi Mittensille arvostetun kaupungin avain -tunnustuksen (siirryt toiseen palveluun), jonka on aiemmin saanut muun muassa palkittu elokuvaohjaaja Peter Jackson.

– Mittens on vienyt kaupunkilaisten ja ulkomaalaisten sydämen ja saanut heidät hymyilemään liikkumisrajoitusten aikaan, omistaja Bruinsma sanoi Mittensin vastaanottaessa tunnustuksen. (siirryt toiseen palveluun)

Facebook-ryhmä ohjeistaa faneja

Kun Mittens nousi julkisuuteen, huolestuneet paikalliset veivät sen usein eläinsuojeluviranomaisten haltuun, koska uskoivat kissan olevan eksyksissä.

Mittensiä seuraava Facebook-ryhmä (siirryt toiseen palveluun) perustettiin tiedottamaan kaupunkilaisille, ettei kissaa tarvitse viedä minnekään. Ryhmässä on myös ohjeita muun muassa Mittensin ruokkimisesta.

Ryhmään kuuluu yli 50 000 jäsentä.

Omistajan mukaan Mittensillä oli tapana vaellella myös aikaisemmassa kotikaupungissaan Aucklandissa, mutta Wellingtonin tiiviimpi keskusta tekee kissan jäljittämisestä helpompaa.

Palkinnonsaajiksi ehdolla myös ihmisiä

Mittens-kissa on saanut myös oman näyttelyn (siirryt toiseen palveluun) paikalliseen museoon.

Vuoden uusiseelantilainen -tittelistä kisaavat Mittensin lisäksi maan pääministeri Jacinda Ardern sekä koronatoimia johtanut terveysministeri Ashley Bloomfield.

Vuoden uusiseelantilaista (siirryt toiseen palveluun) saa ehdottaa kuka tahansa. Valinnan tekee 12 tuomarista koostuva neuvosto, ja voittajan nimi julkaistaan ensi vuoden maaliskuussa.

Suosittelemme sinulle