Hyppää sisältöön

Novitšokia, poloniumia, luoteja – Useita Venäjän kriitikoita on vuosien varrella myrkytetty tai ammuttu

Myös torstaina sairaalaan kriittisessä tilassa joutunut Aleksandr Navalnyi epäili myrkytystä viime kesänä.

Aleksei Navalnyi murhatun oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin muistomarssilla Moskovassa helmikuussa 2020. Vasemmalla puolella oppositiopoliitikko Ljubov Sobol ja oikealla vaimo Julija Navalnaja. Kuva: Grigori Vorobjov / Yle
Katriina Töyrylä

Torstaina sairaalaan kiidätetty oppositioaktivisti Aleksei Navalnyi ei ole ensimmäinen Venäjän hallituksen arvostelija, jonka on epäilty joutuneen myrkytetyksi.

Saman ovat joutuneet kokemaan useat hallituksen vastustajat ja siitä kriittisesti kirjoittaneet toimittajat.

Tunnetuimpien joukossa ovat venäläistoimittaja Anna Politkovskaja, Britanniaan muuttanut entinen vakooja Sergei Skripal tyttärineen sekä Ukrainan entinen presidentti Viktor Juštšenko.

Aleksei Navalnyi kuuluu Kremlin näkyvimpiin arvostelijoihin. Hänen säätiönsä tutkii korruptiota Venäjällä.

Navalnyin on aiemminkin epäilty joutuneen myrkytetyksi.

Myrkytysepäilyjä ja vihreää nestettä

Viime vuoden heinäkuussa Navalnyi epäili tulleensa myrkytetyksi vankilassa. Navalnyi joutui sairaalaan, kun hänen kasvonsa turposivat ja hän sai iho-oireita.

Sairaalan lääkäri kertoi, että kyseessä olivat allergiaoireet. Navalnyin oma lääkäri kuitenkin epäili myrkytystä. Epäilyä ei ole vahvistettu.

Navalnyi on joutunut vankilaan useaan otteeseen. Viime kesänä hänet oli tuomittu 30 päiväksi vankeuteen laittoman mielenosoituksen järjestämisen vuoksi.

Sairaalaan erikoisten oireiden vuoksi joutuneesta Aleksei Navalnyista navalny.com-sivulla julkaistu kuva. Kuva on otettu 29. heinäkuuta 2019. Kuva: navalny.com / EPA

Lue lisää viime kesän myrkytysepäilystä:

Epäillystä myrkytyksestä toipuva Aleksei Navalnyi: Silmäluomeni näyttivät pingispalloilta, nyt näytän viikon ryypänneeltä

Runsaat pari vuotta aiemmin, maaliskuussa 2017 Navalnyin päälle heitettiin kadulla vihreää nestettä, kun hän oli Barnaulin kaupungissa Siperiassa kampanjoimassa presidentinvaaleja varten.

Aine, desinfiointiaineena venäläisapteekeissa myytävä zeljonka eli briljanttivihreä, värjäsi Navalnyin kasvot vihreiksi. Väriä on vaikea pestä pois. Myöhemmin Navalnyi kertoi, että hän oli menettänyt tilapäisesti näön toisesta silmästään aineen vuoksi.

Navalnyi syytti hyökkäyksestä Kremliä. Hän arveli Kremlin uskoneen, ettei hän haluaisi esiintyä julkisesti vihreänaamaisena. Navalnyi kuitenkin julkaisi itsestään videon ja arveli vihreänaamaisena saavansa entistä enemmän katsojia.

Myös monia muita Kremliin kriittisesti suhtautuneita (siirryt toiseen palveluun)tai venäläisviranomaisten toimia tutkineita on joutunut myrkytetyiksi tai heidät on ammuttu.

Entinen vakooja sai hermomyrkkyä Britanniassa

Venäläinen entinen kaksoisagentti Sergei V. Skripal ja hänen tyttärensä Julia myrkytettiin Salisburyssa Britanniassa maaliskuussa 2018.

Heidät löydettiin tiedottomina ostoskeskuksen penkiltä ja kiidätettiin kriittisessä tilassa sairaalaan. Myöhemmin paljastui, että he olivat altistuneet Novitšok-hermomyrkylle. Kumpikin selvisi hengissä.

Myrkkyä sai myös sivullinen pariskunta. Nainen kuoli.

Suojapukuinen armeijan edustaja kääri maaliskuussa 2018 muoviin penkkiä, jolta Sergei ja Julia Skripal löytyivät tajuttomina. Kuva: Peter Macdiarmid / AOP

Britannia syyttää Skripalien murhayrityksestä venäläisiä tiedustelupalvelujen agentteja ja Kremliä. Venäjä on kiistänyt osallisuuden.

Skripal oli työskennellyt Venäjän sotilastiedustelupalvelu GRU:ssa ja ulkoministeriössä, mutta vuonna 2004 hänet pidätettiin epäiltynä vakoilusta Britannialle. Vuonna 2010 hän pääsi vankienvaihdossa Britanniaan.

Pussy Riotin jäseneltä alkoi mennä näkö

Aktivistiryhmä Pussy Riotin jäsen Pjotr Verzilov joutui Moskovassa sairaalahoitoon syksyllä 2018, kun häneltä alkoi mennä puhe-, näkö- ja liikuntakyky. Verzilov vietiin hoitoon Berliiniin ja häntä hoitanut lääkäri arvioi, että syynä on todennäköisesti myrkytys.

Pjotr Verzilov Kuva: Sergei Karpukhin / Tass

Verzilov sairastui, kun hän oli odottamassa uusia tietoja venäläistoimittajien murhasta Keski-Afrikassa.

Tuntemattomat asemiehet tappoivat toimittajat, kun nämä olivat Keski-Afrikassa selvittämässä yksityisen venäläisen palkkasotilasfirman toimintaa. Toimittajat saivat rahoitusta Venäjän presidentin Vladimir Putinin vastustajalta, maanpaossa elävältä liikemies Mihail Hodorkovskilta.

Myös Verzilovin piti alun perin lähteä mukaan matkalle, mutta hän päättikin osallistua poliittisten vankien vapauttamista vaatineeseen protestiin jalkapallon MM-kisoissa Moskovassa.

Verzilov toipui myrkytyksestä ja on jatkanut Venäjän hallinnon arvostelua.

Oppositiopoliitikko ammuttiin, toinen epäilee myrkytystä lennolla

Oppositiojohtaja, ihmisoikeusaktivisti ja toimittaja Vladimir Kara-Murza on syyttänyt hallitusta myrkyttämisestään kahdesti (siirryt toiseen palveluun), vuosina 2015 ja 2017. Toisella kertaa hän vaipui koomaan. Kara-Murza epäili saaneensa myrkkyä Aeroflotin lennolla.

Toivuttuaan tarpeeksi Kara-Murza lähti ulkomaille jatkohoitoon.

Kara-Murza oli oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin ystävä ja avustaja. Nemtsov ammuttiin Kremlin edustalla helmikuussa 2015.

RPR Parnas -puoluetta johtanut Nemtsov oli yksi keskeisimmistä Kremlin kriitikoista. Hänen murhastaan on tuomittu viisi pohjoiskaukasialaista miestä. Murhaa on epäilty palkkamurhaksi, mutta tilaajia ei ole saatu oikeuden eteen.

Boris Nemtsov osallistui Anna Politkovskajan muistomielenosoitukseen lokakuussa 2009. Kuva: imago/Xinhua

Lue lisää Nemtsovin merkityksestä:

Mies haudan takaa antaa äänen Venäjän oppositiolle – Boris Nemtsovin murhasta viisi vuotta

Veropetoksia tutkinut juristi kuoli vankilassa

Viranomaisten veropetoksia tutkinut juristi Sergei Magnitski kuoli marraskuussa 2009 epäselvissä olosuhteissa vankilassa.

Magnitskin on kerrottu kuolleen (siirryt toiseen palveluun) haimatulehduksen seurauksena, mutta häntä kerrottiin myös pahoinpidellyn. Magnitskilta oltiin evätty sairaanhoito, vaikka hän oli valittanut kivuista.

Venäjällä Magnitskin kuoleman tutkimukset eivät johtaneet syytteisiin. Yhdysvallat ja Britannia määräsivät pakotteita venäläisille, joita ne pitivät syyllisinä Magnitskin kohteluun.

Magnitski vangittiin veronkiertoepäilyjen perusteella, kun hän raportoi viranomaisille tutkimistaan veropetoksista.

Tšetšenian sodasta kirjoittaneita kuoli

Kremlistä ja Tšetšenian johdosta kriittisesti kirjoittanut toimittaja Anna Politkovskaja löydettiin lokakuussa 2006 ammuttuna asuinkerrostalonsa hissistä Moskovasta.

Murhasta on tuomittu (siirryt toiseen palveluun) viisi ihmistä.

Novaja Gazeta -lehdessä työskennellyt Politkovskaja kirjoitti muun muassa Tšetšenian sodasta ja Venäjän siellä tekemistä julmuuksista.

Kaksi vuotta ennen murhaa Politkovskaja joutui myrkytetyksi. Hänen epäiltiin saaneen myrkkyä (siirryt toiseen palveluun) venäläisessä lentokoneessa tarjotussa teessä.

Mielenosoittaja piteli Anna Politkovskajan kuvaa tämän syntymäpäivänä järjestetyllä muistomarssilla 30. elokuuta 2007. Kuva: Sergei Chirikov / EPA

Politkovskajan kollega Juri Štšekotšihin kuoli vuonna 2003 outoihin oireisiin, joita tuttavat ja omaiset epäilivät (siirryt toiseen palveluun) myrkyn aiheuttamiksi. Virallisesti hänen kerrottiin kärsineen harvinaisista allergiaoireista.

Štšekotšihin oli tutkiva toimittaja, joka kirjoitti Tšetšenian sodasta, korruptiosta, asekaupasta ja järjestäytyneestä rikollisuudesta.

FSB-upseeri sai poloniumia teekannussa

Entinen Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n upseeri Aleksandr Litvinenko kuoli lontoolaisessa sairaalassa marraskuussa 2006 poloniummyrkytykseen.

Brittiläisen tutkimusraportin mukaan kaksi venäläistä tiedustelupalvelun agenttia murhasi Litvinenkon teekannuun laitetulla radioaktiivisella polonium-210-myrkyllä. Litvinenko oli joutunut sairaalaan pian sen jälkeen, kun oli tavannut agentit hotellin baarissa.

Litvinenko oli loikannut kuusi vuotta aiemmin Britanniaan. Hän arvosteli ankarasti presidentti Vladimir Putinia, muun muassa Tšetšenian sotia. Britanniassa hän auttoi maan tiedustelupalvelua. (siirryt toiseen palveluun)

Ukrainalainen presidenttiehdokas sai myrkkyä

Myrkytyksen kohteeksi joutui vuonna 2004 myös ukrainalainen presidenttiehdokas Viktor Juštšenko.

Dioksiinimyrkytys arpeutti Viktor Juštšenkon kasvot. Kuva on vuodelta 2008. Kuva: EPA

Hän sai dioksiinimyrkytyksen kesken vaalikampanjan. Länsimielisen Juštšenkon vastaehdokkaana oli Venäjä-mielinen Viktor Janukovitš. Myrkytys osittain turmeli Juštšenkon kasvot, ja hän matkusti hoitoon ulkomaille.

Alun perin vaalivoittajaksi julistettiin Janukovitš, mutta vilppiepäilyjen laukaisemien mielenosoitusten jälkeen vaali uusittiin ja voittajaksi nousi Juštšenko.

Hän oli presidenttinä vuoteen 2010. Tuolloin presidentiksi valittiin Janukovitš. Vuonna 2014 Janukovitš syrjäytettiin laajojen mielenosoitusten myötä, ja hän pakeni Venäjälle.

Lue myös:

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi koomassa teho-osastolla – Saksalaislehti Bild: Navalnyi on määrä hakea hoitoon Berliiniin

Suosittelemme sinulle