Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Tiesitkö, että verkkopankkitunnukset voi hankkia jo yllättävän nuorena? Silloin ei tarvitsisi soitella esimerkiksi lapsen koronatestituloksen perään

Lapsille ja nuorille hankittaviin verkkopankkitunnuksiin ei vaadita tiettyä ikää, vaan vastuullista käytöstä.

Omakanta-palvelun etusivu kännykän ruudulla.
Esimerkiksi koronatestien tulokset voi tarkistaa Omakanta-palvelusta, jonne pääsee kirjautumaan verkkopankkitunnusten avulla. Kuva: Riitta Väisänen / Yle
Emilia Pakkala
Avaa Yle-sovelluksessa

Soititko terveyspalveluiden puhelinpalveluun varataksesi näytteenottoajan koronatesteihin tai kysyäksesi testituloksen tilanteesta?

Et ole ainoa, sillä tällaiset soitot ovat ruuhkauttaneet terveyspalveluiden puhelinpalveluita viime aikoina merkittävästi.

Koronatestitulokset ovat katsottavissa Omakanta-palvelusta, jonne pääsee sisään esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla. Kainuun soten terveysjohtaja Kristiina Kanasen mukaan testitulosten perään soittelu on turhaa puhelinpalvelun kuormittamista, koska ainakin Kainuussa tuloksista myös soitetaan asiakkaalle välittömästi.

Puhelinpalveluun soittavat myös ne, jotka pohtivat hoitoon tulon tarvetta muista kuin koronaan liittyvistä syistä. Mikäli puhelinpalvelu ruuhkautuu, avun saanti viivästyy sellaisilta henkilöiltä, jotka voivat olla jopa hengenvaarassa. Kanasen mukaan ruuhkautuneessa puhelinpalvelussa voi joutua odottamaan jopa kolme tuntia.

Kanasen mukaan monet osaavat kuitenkin hoitaa asioinnin sähköisesti netin kautta, mutta parannettavaa on yhä.

Eri puolilla maata puhelinpalveluita on ruuhkauttanut muun muassa se, että huoltajilla ei ole oikeutta tarkastella yli 10-vuotiaiden terveystietoja Omakannassa eivätkä he pääse käsiksi huollettaviensa koronatestituloksiin. Kanasen mukaan olisi hyvä, mikäli vanhemmat hankkisivat lapsille ja nuorille verkkopankkitunnukset. Näin alaikäiset pääsisivät itse seuraamaan omia terveystietojaan.

– Se helpottaisi sekä meidän että heidän tilannettaan, Kananen kertoo.

Näin on myös tehty. Asiakkaat ovat koronapandemian aikana hakeneet selvästi aiempaa enemmän verkkopankkitunnuksia alaikäisille, ja sähköinen asiointi on lisääntynyt merkittävästi, kertoo Kainuun osuuspankin toimitusjohtaja Teuvo Perätalo.

– Varmuudella uskallan olettaa, että tunnuksia on hankittu myös sitä varten, että omia terveystietoja pääsee tarkastelemaan sähköisesti, Perätalo tuumii.

Toisen aallon arvellaan vilkastuttavan tunnusten hakua entisestään

Kajaanin ja Kuusamon Nordean konttorijohtaja Eeva Lukkarila arvelee, että korona-aika on kannustanut verkkopankkitunnusten hankintaan, sillä niiden avulla voi hoitaa sähköisesti niin pankkiasioita kuin myös muita yhteiskunnallisia palveluita.

Nordealla ei ole verkkopankkitunnusten hankkimiselle tiettyä ikärajaa. Vanhemmat saavat oman harkintakykynsä mukaan päättää, milloin lapsi on valmis ne saamaan. Tärkeää Lukkarilan mukaan se, että alaikäisellä on osaaminen käyttää tunnuksiaan vastuullisesti.

Osuuspankissa verkkopankkitunnusten hankintaan vaaditaan suomalainen henkilötunnus sekä passi tai henkilökortti. Mikäli nämä ovat kunnossa, huoltajat voivat alaikäiselle lapselleen hankkia tunnukset.

Koronan toisen aallon vaikutuksia verkkopankkitunnusten hankintamääriin on hankala ennustaa, kun vastaavaa tilannetta ei ole aiemmin ollut. Todennäköisenä kuitenkin pidetään sitä, että verkkopankkitunnusten hakeminen lapsille ja nuorille tulee lisääntymään entisestään, kun koronatestejä tehdään taas enemmän, kertoo Oulun Osuuspankin myyntijohtaja Juhani Timmerbacka.

Oletko sinä juuttunut terveyspalveluiden puhelinruuhkaan? Voit keskustella aiheesta 22.8 kello 23:een saakka!

Suosittelemme