Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Mihin joki katosi? Katso video vieraskasvin peittoamasta uomasta

Vaikeasti tunnistetava vieraslaji isosorsimo leviää etenkin Kokemäenjoen ja Kymijoen vesistöissä. Loimaalla isosorsimon massaesiintymä nielaisi Lappijoen.

Lappijoen isosorsimosta aiotaan nyt päästä eroon. Kuvaus Niko Kotiranta, editoini Topi Nurmilaakso / Yle Kuva: Yle
Jari Hakkarainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Loimijoen sivuhaaraan, Lappijokeen ilmaantui "joku heinäkasvi" vajaat 10 vuotta sitten oudolla tavalla: kasvia ei esiintynyt paikan ylä- eikä alajuoksun puolella. Varmuutta lähtötilanteesta ei ole, mutta erään arvauksen mukaan kasvin osia oli kulkeutunut paikalle kaivinkoneen telaketjun mukana.

Vuosi vuodelta kasvusto lisääntyi, eikä niittäminen käsipelillä enää onnistunut. Lopulta koko joki kasvoi umpeen. Maanomistajat ottivat yhteyttä Kokemänjoen vesistön vesiensuojeluyhdistykseen, ja asiantuntijat tunnistivat isosorsimon.

Isosorsimo on agressiivisesti leviävä vieraslaji, joka on jo vallannut laajoja alueita Suomen vesistöistä.

isosorsimon röyhykukinto
Kukintoaikaan asiasta perillä oleva erottaa isosorsimon helposti esimerkiksi järviruo`osta. Lehdiltään vieraslaji on järviruokoa vaaleamman vihreä. Kuva: Jari Hakkarainen / Yle

Lappijoen kunnostamista varten on nyt aloitettu hanke, jonka tavoitteena on palauttaa joki entiselleen. Tänä syksynä aloitetaan suunnittelu, sitten arvioidaan, millä menetelmällä edetään. Koneellinen niitto tai ruoppaaminen ovat vaihtoehtoja, tai sitten keksitään jokin muu konsti.

Isosorsimo tuotiin Suomeen 1800-luvun loppupuolella karjan rehuksi ja koristekasviksi. Viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana kasvi on levinnyt voimakkasti järviin ja jokiin. Ilmeisesti ilmastonmuutos sopii sille hyvin.

soutaja umpeenkjasvaneessa joessa
Niitetty alue Lappijoessa kasvaa kortetta, eikä kapeaa ränniä pitkin soutelusta tule oikein mitään. Kuva: Jari Hakkarainen / Yle

Kasvi on vaikea tunnistaa keväällä, mutta parasta torjuntaa olisi kitkeä ensimmäiset versot pois heti. Kasvi vahvistuu nopeasti syksyä kohti, ja siitä irtoaa lauttoja virran vietäväksi.

Isosorsimo leviää yleensä kasvullisesti eteenpäin – sen pitkä ja hauras juuristo katkeilee helposti. Myös siemenestä kasvaa uusia kasveja.

Jos nyt tehtävät suunnitelmat isosorsimon hävittämisestä onnistuvat, on Lappijoki soutukunnossa kahden vuoden kuluttua.

Suosittelemme