Hyppää sisältöön

Taas mutkia valtiovarainministeriön kansliapäällikkönimitykseen: Vanhanen haluaa haastatella Hetemäen seuraajaehdokkaat vielä itse

Valtiovarainministerillä on jo selkeä käsitys painotuksista, joita tulevalla kansliapäälliköllä tulee olla.

Kuvassa on Matti Vanhanen.
Valtiovarainministeriön kansliapäällikön paikka on ollut haussa viime lokakuusta asti. Esittelevä ministerikin on ehtinyt vaihtua sillä aikaa Katri Kulmunista Matti Vanhaseksi. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva
Tulikukka de Fresnes,
Maria Stenroos

Viime lokakuusta asti jatkuneeseen ja monipolviseen valtiovarainministeriön kansliapäällikön valintaprosessiin on tulossa vielä lisäkierre: valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) haluaa tehdä esityksen puhtaalta pöydältä ja kertoo haastattelevansa hakijat vielä ennen kuin tekee esityksen.

Vanhasen edeltäjä Katri Kulmuni (kesk.) oli keväällä valmis esittämään virkaan valtiovarainministeriön alivaltiosihteeriä Päivi Nergiä.

Uusi haastattelukierros on Vanhasen mukaan tarkoitus tehdä syyskuussa sen jälkeen, kun eduskunnan perustuslakivaliokunta on käsitellyt kokonaisuuden, joka liittyy eduskunnan tiedonsaantioikeuteen sote-uudistuksen ratkaisun hetkillä viime vaalikaudella. Valtiovarainministeriössä uudistuksen valmistelusta oli vastuussa virkaa hakenut Nerg.

– Odotan, että perustuslakivaliokunta käsittelee [asian], siltä osin kun se kytkeytyy yhteen hakijoista. Mutta toivottavasti heti syyskuun alussa perustuslakivaliokunta ottaa asian käsittelyyn, Vanhanen sanoi.

– Sen jälkeen aion itse haastatella hakijat uudelleen. Sen jälkeen teen esitykseni, Vanhanen kertoi Ylelle keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Hämeenlinnassa.

Nerg kiisti vuosi sitten kaikki epäilyt siitä, että virkamiehet olisivat salanneet tietoja.

Kantaa hakijoihin ei Vanhasella vielä ole.

– Ei henkilöihin, mutta minulla on aika selkeä kanta, mitä haluan painottaa tässä tilanteessa kansliapäällikön valinnassa, Vanhanen lisäsi.

Hakijoita kansliapäällikkö Martti Hetemäen seuraajaksi on nyt viisi: Nergin lisäksi virkaa ovat hakeneet Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja, VM:n rahoitusmarkkinaosaston osastopäällikkö Leena Mörttinen, VM:n talouspolitiikan koordinaattori Markus Sovala ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen entinen pääjohtaja, kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.).

Hetemäki toisiin tehtäviin lokakuussa

Kansliapäällikön tehtävä tuli alun perin hakuun jo viime lokakuussa.

Viime keväänä Päivi Nergin nimitys oli jo valmisteltu, ja valtiovarainministeri Katri Kulmuniesitti häntä huhtikuussa virkaan. Nimitystä ensin siirrettiin, ja viikkoa myöhemmin esitys jäi valtioneuvoston istunnossa pöydälle.

SDP on vastustanut Nergin nimitystä voimakkaasti.

Kesäkuussa Kulmuni erosi valtiovarainministerin tehtävästä ja valtiovarainministeriksi sekä nimityksen esittelijäksi nousi Vanhanen.

Kansliapäällikkö Martti Hetemäen oli alun perin tarkoitus siirtyä pois tehtävästä jo maaliskuussa ja siirtyä työelämäprofessoriksi. Viivästysten takia hän jatkoi tehtävässä ensin kesäkuun, ja tällä kertaa vielä uudelleen syyskuun loppuun asti.

Lue myös: Valtiovarainministeriön kansliapäällikön nimitys peruttiin viime hetkellä – virkaan esitetään alivaltiosihteeri Päivi Nergiä

Lue myös: Päivi Nergin nimitys kansliapäälliköksi jäi jälleen tekemättä – Päätös pöydälle SDP:n Ville Skinnarin pyynnöstä, Nerg ihmettelee

Lue myös: Helsingin Sanomat: Valtiovarainministeriö pimitti eduskunnalta soteen liittyvän 210 miljoonan euron ongelman

Suosittelemme sinulle