Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Mestarien liigan seuraava suomalaisvoittaja on käytännössä varma – Katriina Talaslahti taistelee peliajasta maailmanluokan maalivahtien takana

Olympique Lyonnais lähtee jälleen naisten Mestarien liigaan ylivoimaisena ennakkosuosikkina. Katriina Talaslahti haluaa olla kahden vuoden kuluttua joukkueen ykkösmaalivahti.

Olympique Lyonnais'een Katriina Talaslahti
Katriina Talaslahden ensimmäinen kausi Olympique Lyonnais'eessa huipentuu Mestarien liigan lopputurnauksessa. Kuva: UEFA
Jaakko Parkkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kun maailman paras seurajoukkue kutsuu, harva pelaaja sanoo ei.

Katriina Talaslahti oli 18-vuotiaana ehtinyt jo harjoitella Bayern Münchenin edustusjoukkueen kanssa ja voittaa kakkosjoukkueen maalilla 2. Bundesliigan mestaruuden, mutta reilu vuosi sitten avautuivat ovet Olympique Lyonnais'hen.

Ranskalaisseura on ollut viime vuosikymmenen vaihteesta lähtien täysin omaa luokkaansa. Kotimaassaan Lyon on voittanut jokaisen mestaruuden vuodesta 2007 lähtien ja cupin yhdeksän kertaa.

Tämän voisi vielä selittää vahvalla joukkueella heikkotasoisessa liigassa, mutta seura on ollut pysäyttämätön myös Euroopassa. Se on voittanut Mestarien liigan kuudesti, ja edelliset neljä kertaa ovat tulleet peräkkäisinä vuosina.

Pelaajisto on kirkkainta eliittiä: maailman parhaana palkittu Ada Hegerberg, Saksan maajoukkueen kapteeni Dzenifer Maroszan, Japanin kapteeni Saki Kumagai, Englannin maajoukkueen tähti Lucy Bronze. Tolppien välissä seisoo 139 A-maaottelua Ranskan maalilla pelannut Sarah Bouhaddi, kuusinkertainen Mestarien liigan voittaja.

Miten ihmeessä Bayernin kakkosjoukkueesta ponnistetaan tällaiseen joukkoon?

– En ihan tiedä, mitä kaikkea taustalla tapahtui, mutta annoin kaikkeni peleissä. Lyon näki, että minulla on jonkinlaista potentiaalia pelata huipputasolla, Talaslahti toteaa.

Maalivahti täyttää 21. syyskuuta 20 vuotta. Sitä ennen hän voi suurella todennäköisyydellä lisätä ansioluetteloonsa merkinnän Mestarien liigan voitosta.

"Keskityn olemaan valmis"

Pitkä, ulottuva, erinomainen torjuja. Kykenee antamaan pitkiä avauksia, joiden avulla voidaan päästä vastustajan puolustuslinjan taakse ja suoraan maalipaikkoihin. Pelin lukeminen huipputasoa.

Sosiaalinen persoona, todella puhelias.

Talaslahden työkalupakista löytyy jo parikymppisenä niin paljon modernille maalivahdille tärkeitä ominaisuuksia, että häntä seurataan tarkkaan aina A-maajoukkueen johdossa saakka.

Tai seurattaisiin, jos se olisi mahdollista.

Toissa keväänä Talaslahti pelasi yhden ottelun alle 19-vuotiaiden EM-karsinnoissa, mutta muuten havainnot pelaajasta ovat viime ajoilta harvassa.

Olen treeneissä nähnyt, että olen kehittynyt paljon.

Katriina Talaslahti

Se johtuu siitä, että juuri tällä hetkellä Talaslahti pelaa vähän. Syykin on selvä. Ykkösvahti Bouhaddi aloittaa käytännössä kaikki pelit.

Seuralegendan huhuttiin keväällä siirtyvän Yhdysvaltoihin ja Utahiin, mutta koronapandemia muutti suunnitelmat. Bouhaddi teki vuonna 2024 päättyvän jatkosopimuksen Lyoniin.

Kesällä seuraan hankittiin Espanjan maajoukkuemaalivahti ja Atletico Madridin kanssa kaksi mestaruutta voittanut Lola Gallardo vuoteen 2022 jatkuvalla sopimuksella. Talaslahden sopimus päättyy samana vuonna.

Elokuun 13. hän pääsi pelaamaan avausjakson harjoitusottelussa hollantilaista PSV:tä vastaan. Sitä ennen peliminuutteja oli tullut koronakriisiä edeltävältä ajalta.

– Toivon, että siihen tulee muutoksia ja minäkin pääsen pelaamaan, mutta tärkeintä on, että kehityn pelaajana. Treenit ovat ikään kuin peli, koska vastassa on niin kovia tyttöjä, Talaslahti sanoo.

– Keskityn olemaan valmis, jos minulle ilmoitetaan, että pelaan seuraavassa pelissä. Pyrin siihen, että jossain kohtaa pelaan jokaisen ottelun.

Sarah Bouhaddi
Lyonin Sarah Bouhaddi ratkaisi vuoden 2017 Mestarien liigan finaalin tekemällä maalin rangaistuspotkukisassa. Kuva: EPA

Viikko ennen tänään perjantaina käynnistyvää Mestarien liigan lopputurnausta Gallardo antoi positiivisen koronanäytteen, mutta Talaslahden mukaan koko joukkue on nyt terve.

Kahdeksan parasta joukkuetta alkaa ratkoa Euroopan arvostetuimman seurajoukkueiden cup-kilpailun voittajaa yksiosaisissa otteluissa. Loppuottelu pelataan 30. elokuuta San Sebastianissa.

Puolivälierässä nähdään toisinto miesten Mestarien liigan välieräpelistä, kun Lyon kohtaa Bilbaossa pelattavassa ottelussa Bayern Münchenin.

Talaslahti itse uskoo, että saa näytön paikan tulevalla kaudella, kun Ranskan pääsarja käynnistyy. Tällä hetkellä avauskierros pitäisi pelata 5. syyskuuta, mutta koronatartunnat ovat jo vaikuttaneet miesten pääsarjan aloitukseen.

– Olen tällä hetkellä tyytyväinen siihen mitä saan, koska olen treeneissä nähnyt, että olen kehittynyt paljon. Me kaikki kolme maalivahtia olemme samalla tasolla, ero ei ole suuri. Yksi asia on, uskaltaako Lyon laittaa nuoremman maalivahdin kentälle, Talaslahti sanoo.

– Kahden vuoden päästä katsotaan, jatkanko täällä vai lähdenkö eteenpäin.

"Hän ei ole enää juniori"

Talaslahden vähäiset peliminuutit ovat huolenaihe myös maajoukkueen tulevaisuuden kannalta. Lyon-vahti on syntynyt 2000 ja vuotta nuoremmissa Anna Koivunen ja Emma Immonen ovat kirittäneet toisiaan nuorten maajoukkueissa.

Koivunen pelaa tällä hetkellä Kansallista liigaa HJK:n maalilla ja Immonen KuPSissa.

A-maajoukkueen maalivahtikolmikko Tinja-Riikka Korpela, Paula Myllyoja ja Anna Tamminen on vahva, mutta sukupolvenvaihdos tulee eteen lähivuosina.

Talaslahti on raameiltaan lähimpänä kansainvälistä tasoa, mutta myös Koivusta kohtaan on osoitettu kiinnostusta ulkomailta. Häntä pidetään ainakin Suomessa joukon taitavimpana, kun peliä rakennetaan nurmea pitkin.

Maajoukkueen pitkäaikainen ykkösvahdin mielestä kilpailu nuorisomaajoukkuetasolla on tervetullutta. Korpela kamppaili aikanaan entisen maajoukkuemaalivahti Minna Meriluodon kanssa.

– Olimme junnumaajoukkueista asti samoissa maajoukkueissa, mikä oli loistava tilanne meille. Kumpikin kiritti toistaan ja kilpailutilanne oli kova, Tinja-Riikka Korpela sanoo.

Olympique Lyonnais'een maalivahti Katriina Talaslahti
Katriina Talaslahti tarvitsee peliminuutteja kehittyäkseen. Kuva: UEFA

Korpela pelaa syyskuussa käynnistyvällä kaudella Evertonin maalilla. Hän oli Bayernin ykkösvahti, kun Talaslahti pääsi ajoittain harjoittelemaan edustusjoukkueen kanssa yläkouluikäisenä. "Katti" teki vaikutuksen kokeneeseen huippuvahtiin.

– Mietin itseäni 15-16-vuotiaana, kun Katti tuli meidän treeneihin. En ollut lähelläkään sitä tasoa, Korpela muistelee.

– Mutta kaikki tietävät, ettei riitä mihinkään, että on teini-ikäisenä huippulahjakkuus ja hyvällä tasolla. Raaka työnteko alkaa myöhemmin ja se määrittää, mille tasolle pelaaja loppujen lopuksi päätyy.

Korpela korostaa, että tässä vaiheessa uraa peliminuutit olisivat todella arvokkaita.

– Hän ei ole enää mikään junioripelaaja, ja maalivahdille peliaika on kaikki kaikessa. Se tuo varmuuden ja tasaisuuden. Katti varmasti tekee kaikkensa niissä treeneissä ja treenipeleissä, joissa on päässyt näyttämään, Korpela sanoo.

– Maalivahdin pitää aina ensimmäiseksi voittaa puolelleen koko joukkueen luottamus. Pelaamiseen tulee rauhaa, kun tietää, että takana on tuki ja turva. Tämä kaikki tulee pelaamisen kautta.

Tavoitteet muuttuivat

Olympique Lyonnais on hyvin erityinen seura koko maailmassa. Sen omistaja Jean-Michel Aulas linjasi vuonna 2004, että niin miehet kuin naisetkin saavat samat olosuhteet.

Palkkapussissa tasa-arvo ei näy, mutta parhaiden pelaajien kohdalla myös korvaus työstä on kärkikastia maailmassa.

Resurssit toiminnalle ovat huikeat ja sen voi nähdä meriittilistasta. Talaslahti voi käytännössä lisäillä ansioluetteloonsa myös kahden tulevan kauden Ranskan mestaruudet, cupit ja europokaalit, jos jatko Lyonissa tuntuu mielekkäältä.

Talaslahti myöntää, että Bouhaddin päätös pysyä seurassa vaikutti myös hänen tulevaisuuden näkymiinsä. Toisaalta Lyonin tasoinen organisaatio hankkii vain pelaajia, joissa näkee lisäarvoa.

– Tavoitteeni eivät vaihtuneet, mutta pikkuisen muuttuivat. Treeneissä näytän parastani ja valmentaja päättää, kuka pelaa. Tavoitteena on olla kahden vuoden päästä ykkösmaalivahti, Talaslahti sanoo.

Lue myös:

Suomalaislupaus siirrostaan jalkapallon kärkiseuraan: "Yksi päätavoitteeni on, että minusta tulee maailman paras maalivahti"

Suomalainen maalivahtilupaus siirtyy jalkapallokenttiä täysin dominoivaan seuraan – ”Erinomainen askel eteenpäin”

Suomalaislupaus häikäisee Bayern Münchenin maalilla – ammattilaissopimus taskussa jo 16-vuotiaana

Suosittelemme