Hyppää sisältöön

Kuuntele, kuinka Microsoft-huijari turhautuu it-ammattilaisen käsittelyssä – huijauspuheluita tulee Suomeen jopa satatuhatta viikossa

Kyberturvallisuuskeskus: "Kun volyymi on näin älytön, löytyy myös tapauksia, joissa menetykset ovat isoja"

Suomalaiset ovat saaneet jälleen runsaasti huijauspuheluita. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Ohjelmistojätti Microsoftin työntekijöiksi esittäytyvät huijarit piinaavat puhelinsoitoillaan suomalaisia nyt toden teolla.

Poliisin mukaan niin sanotut Microsoft-huijaukset työllistävät pelkästään Helsingin poliisilaitosta lähes päivittäin.

Torstaina poliisi tiedotti helsinkiläismiehestä, jolta oli nettipankkitunnuksia pyytämällä ja tietokoneen etäyhteyden avulla viety 100 000 euroa.

Myös vantaalainen it-ammattilainen sai puhelun Microsoftin pääkonttorista Yhdysvalloista – tai näin hänelle väitettiin. Hän esiintyy jutussa nimettömänä työtehtäviensä vuoksi.

Huijarin mukaan miehen tietokone oli hakkeroitu, ja jotta häntä pystytään teknisestä tuesta auttamaan, täytyy koneelle ladata TeamViewer-niminen etäyhteysohjelma.

It-alalla työskentelevälle kuvio oli kuitenkin tuttu: hän oli saanut vastaavanlaisen puhelun aiemminkin.

Nyt mies päättikin huijata huijaria, ja vieläpä ottaa kaiken nauhalle.

– Istuin itse autossa ja esitin, että asennan ohjelmia. Googlasin netistä tekaistuja pääsykoodeja, joita TeamViewer yleensä käyttää ja annoin niitä, hän kertoo.

Miehen nauhoittamalla äänitallenteella kuuluu, kuinka hän kärsivällisesti toistaa täysin vääriä pääsykoodeja puhelimen toisessa päässä englantia puhuvalle henkilölle.

Vedätystä kestää yli 20 minuuttia.

Välillä miestä kehotetaan tarkistamaan nettiyhteys, mutta lopulta huijari turhautuu. Hän äyskäisee, että annetut koodit ovat jatkuvasti vääriä ja että puhelun vastaanottaja vain tuhlaa huijarin aikaa.

– Samalla paljastin, että olen it-ammattilainen ja olen nauhoittanut koko puhelun. Hän rupesi sitten haukkumaan minua.

Tallenteella huijari sadattelee ensin englanniksi, mutta lopussa miehen puhe muuttuu lähinnä vihaiseksi muminaksi.

Kun vantaalainen mies toteaa, että soittaja ei taida huijata ensimmäistä kertaa, hänelle lyödään luuri korvaan.

Mies sanoo ymmärtävänsä, että tietämättömälle vastaavanlaiset puhelut voivat vaikuttaa uskottavilta, mutta vain tiettyyn pisteeseen asti.

– Niin pitkään on varoiteltu siitä, ettei mitään pitäisi antaa puhelimessa, hän toteaa.

Esimerkiksi poliisi varoittaa säännöllisesti siitä, etteivät viranomaiset tai yritykset koskaan pyydä nettipankkitunnuksia puhelimitse tai sähköpostilla.

Kyberturvallisuuskeskus: huijarit aktivoituivat kesällä

Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Ville Kontinen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista kertoo, että Microsoftin työntekijöiksi itsensä esittelevät huijarit ovat soitelleet suomalaisille helmikuusta asti.

Välissä oli hiljaisempi aika, mutta kesällä soittelijat aktivoituivat uudelleen.

Huijaussoittojen viikottainen määrä on hurja.

– Puhutaan useista kymmenistätuhansista puheluista Suomeen per viikko. Saattaa jopa satatuhatta mennä rikki, Kontinen toteaa.

Kyberturvallisuuskeskuksen arvion mukaan suurin osa näistä on nimenomaan Microsoft-huijauksia.

Suurella soittovoluumilla huijarit varmistavat sen, että aina löytyy joku, johon tarina tunnetusta ohjelmistobrändistä uppoaa.

– Jos ajattelee, että 0,1 prosenttia haksahtaa ja soitat sadalletuhannelle, niin kyllähän uhreja alkaa jo tulla. Kun volyymi on näin älytön, löytyy myös tapauksia, joissa menetykset ovat isoja, Kontinen sanoo.

Useat huijaussoiton saaneet ovat arvioineet, että soittaja puhuisi englantia intialaisella aksentilla. Kontisen mukaan onkin viitteitä siitä, että huijaukset olisivat lähtöisin Intiassa sijaitsevista puhelinkeskuksista. Esimerkiksi Saksassa oli ollut vastaavanlainen huijausilmiö, ja siellä oli saatu selville, että huijarit soittivat nimenomaan Intiasta.

Kauanko huijarit yleensä käyttävät samaa käsikirjoitusta, eli tuleeko Microsoftin tilalle pian joku muu? Tähän Kontinen ei osaa vastata.

– Tämähän ei ole uusi idea, vaan samaa huijausmallia käytettiin jo vuosina 2017 ja 2018. Mutta kauanko soitetaan Suomeen? Sitä on vaikea arvioida.

Lue myös:

Viranomainen yllättyi: Suomeen tulleet helpdesk-huijauspuhelut loppuivat yhtäkkiä – jäljet johtivat Intian suljettuihin puhelinkeskuksiin

MOT: Älä vastaa tähän puheluun – MOT:n paljastama sarjahuijari on taas vauhdissa

Suomalaisille soitettu runsaasti väärennettyjä puheluita – soittaja esiintyy teknisenä tukena

Suosittelemme sinulle