Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kukat kuhahtelevat taas Rääkkylän hehtaarin kokoisella kukkapellolla – kukkakauppias neuvoo, miten sidotaan kaunis kimppu

Kukkapelto kerää luokseen runsaasti päiväperhosia ja pörriäisiä, jotka houkuttelevat paikalle jopa biologian asiantuntijoita.

Näin teet simppelin leikkokukkakimpun
Meri Remes
Avaa Yle-sovelluksessa
Kuvassa on Rääkkylän kukkapelto.
Rääkkylän Karjalanruusu-yrityksen pelto on nyt kauneimmassa kukassaan. Kuva: Ari Tauslahti / Yle

Pohjois-Karjalassa, Rääkkylän Haapasalmen kylässä on hehtaarin kokoinen kukkapelto, jonka värikylpy hurmaa katsojan. Vastaavaa näkyä ei ole muualla tullut vastaan – tai ei ainakaan näin. Kun on ajanut hiljaista hiekkatietä lähes kymmenisen kilometriä, tulee perille kukkaloiston keskelle aivan yllättäen.

Erityislaatuista Kukkakuhhaus-tapahtumaa vietetään tänäkin vuonna. Tapahtuman idea on, että ihmiset pääsevät keräämään omia kimppujaan itsepoimintamaksua vastaan.

Viime vuonna tapahtumassa vieraili tuhatkunta ihmistä päivittäin.

Tänä vuonna tapahtuma järjestetään jo kymmenennen kerran.

Kuvassa on kukkakauppias Markku Halonen.
Markku Halonen on viljellyt kukkapeltoaan jo 25 vuoden ajan. Kuva: Ari Tauslahti / Yle

– Saa tänne tulla myös vain katselemaan ja tunnustelemaan tätä ympäristöä, kimppupakkoa ei ole, naurahtaa tilan yrittäjä Markku Halonen.

Kuvassa on kukassa oleva perhonen.
Nokkosperhonen viihtyy kukkapellolla. Kuva: Ari Tauslahti / Yle

Pellolla lentää sankoin joukoin pörriäisiä ja päiväperhosia. Halosen mukaan perhoset ovat houkutelleet pellolle myös biologian asiantuntijoita kuvaamaan niitä.

Kuvassa on leikkokukkapeltoa.
Kukkapelto on pörriäisten suosikkipaikka. Pellolla ei ole käytetty myrkkyjä, vaan pelto on kitketty käsin. Kuva: Ari Tauslahti / Yle

– Kun muu luonto jo pikkuhiljaa luopuu kukistaan elokuussa, kukkapelto on silloin parhaimmillaan. Pörriäiset ja perhoset siirtyvät sieltä luonnosta sitten tänne. Pelto on loppukesän juttu, Halonen sanoo.

Kuvassa on nainen, joka on peltojen keskellä.
Erja Turunen vaikuttui kukkapellon tunnelmasta. Kuva: Ari Tauslahti / Yle

Savonlinnasta kukkapeltoa ihailemaan tullut Erja Turunen sanoo, että kukkapellolla kävellessä tulee epätodellinen olo. Etenkin asterit ovat hienoissa kukissa.

– Tänne haluaisi vain jäädä kävelemään ja nauttimaan. Paikka näyttäisi illalla ja aamulla ihan erilaiselta. Upea näky, Turunen kuvailee.

Markku Halosen myyntikukkakimppuja on tullut avuksi sitomaan myös kukkakauppias Aija Mehtonen. Hän muistuttaa, ettei kukkakimpun kerääminen ja kimppujen sidonta ole lainkaan vakava laji.

– Kukkien määrän, värit ja muodot voi valita ihan oman maun mukaan. Luonnossa on lisäksi paljon heiniä ja pehkoja, jotka sopivat kauniisti leikkokukkien kaveriksi, Mehtonen vinkkaa.

Kuvassa on kukkakauppias Aija Mehtonen.
Aija Mehtonen sanoo, että yksittäiset leikkokukatkin ovat kapeissa ruukuissa kauniita. Kuva: Ari Tauslahti / Yle

Korona-ajan varotoimet työllistivät, mutta nyt kukkakuhhaus on käsillä

Kukkakuhhaus-tapahtumassa noudatetaan monia korona-ajan hygieniavarotoimia. Puodeissa ja elintarvikemyyntikojuissa on pleksit, käsidesit ovat käytössä ja lisäksi turvavälejä valvoo humoristisesti lastenohjelmista tutut liikennepuistokonstaapelit Maltti ja Valtti.

Markku Halonen uskoo, että juuri nyt kukkien voimaa tarvitaan.

– Onhan tämä kukkaterapiaa. Ihmiset kaipaavat värejä ja luontoa. Saa muuta ajateltavaa: kukat auttavat meitä siinä, Halonen tuumii.

Kuvassa on kuivakukkien kuivausvintti.
Tilan kuivakukkia kuivataan satumaisessa kukka-aitassa. Kuva: Ari Tauslahti / Yle

Lue lisää:

Kylä jossa kukat kuhahtelevat - Rääkkylän Kukkakuhhaus on kukkien ja perhosten juhla

Suosittelemme