Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

KalPa, KuPS ja IPK rakentavat yhdessä savolaista e-urheilujoukkuetta – ensimmäisenä kiinnitettiin kiekkojoukkue, myös FIFA-pelaaja tähtäimissä

Sawo Esportsin ensimmäiseksi joukkueeksi on kiinnitetty Checkmate-nimellä pelannut NHL-videopelin joukkue.

Arttu Hämäläinen ja Rasmus Virtanen selostavat.
Sawo Esportsin general manager Arttu Hämäläinen on selostanut aiemmin Yle E-urheilulle mm. virtuaalijalkapalloa yhdessä Rasmus Virtasen (oik.) kanssa. Kuva: Kirsi Ranta
Jaakko Palvaila
Avaa Yle-sovelluksessa

Jääkiekon Liigassa kiekkoileva KalPa, Mestistä pelaava Iisalmen Peli-Karhut ja Veikkausliigassa pelaava KuPS julkaisivat eilen yhteisen e-urheilujoukkueensa Sawo Esportsin. Nyt organisaatiolle on saatu myös ensimmäiset pelaajasopimukset.

Pohjoissavolaisten urheiluseurojen yhdessä perustaman Sawo Esportsin ensimmäinen joukkuekiinnitys on NHL-videopelisarjaa pelaava, aiemmin Checkmate-nimellä tunnettu joukkue.

Joukkueessa pelaavat Atte "Akunkku" Kuningas, Niko "Neazz1" Liukkonen, Roni "MrNipsuli" Kaján, Saku "Mehukatti10" Serttilä, Jonne "TackleControl" Nikkinen, Juuso "Juizki" Nikkinen ja Vesa "VesKuLiNe" Voutilainen.

6 vastaan 6 -pelimuotoa pelaava seitsenhenkinen joukkue on pelannut aiemmin muun muassa Euroopan mestaruudesta NHLGamer-turnausjärjestäjän ECL Elite -liigassa. Checkmate sijoittui keväällä pelatun tuoreimman ECL-kauden runkosarjassa yhdeksänneksi ja jäi niukasti pudotuspelien ulkopuolelle.

General manager: lisää joukkueita tulossa

Uuden organisaation nimen lisäksi Pohjois-Savon urheiluylpeydet kertoivat eilen myös Sawo Esportsin managerin henkilöllisyyden. Organisaatiota luotsaa Arttu Hämäläinen, joka on selostanut useita e-urheilupelejä muun muassa Yle E-urheilulle.

Iisalmesta kotoisin oleva Hämäläinen kertoo idean savolaisesta e-urheiluseurasta lähteneen seuroilta itseltään.

– IPK:n Mika Hyvärinen otti minuun keväällä yhteyttä ja monen mutkan kautta tässä ollaan. Vaikka korona hidastikin toiminnan aloittamista, on fiilis nyt todella hyvä, kun voimme kertoa suunnitelmista myös julkisuuteen. On hienoa rakentaa uskottavaa toimintaa yhdessä kolmen hienon seuran kanssa.

Sawo Esportsin managerina Hämäläisen tehtävänä on tuoda yhtälöön e-urheiluosaamista ja vastata organisaation joukkueiden toiminnasta. Hämäläinen kertoo e-urheilun olevan seuroille yksi keino houkutella kannattajia myös perinteisen urheilun ulkopuolelta.

– Haluamme luoda seurojen kanssa symbioosin, josta kaikki toimijat hyötyvät. Emme ole ensimmäisenä käsi ojossa vaatimassa seuroilta rahaa, vaan haluamme mieluummin rakentaa jotain, mikä tuo lisäarvoa mukana olijoille. E-urheilumaailma on seuroille tietyllä tavalla vieras, mutta toisaalta kaikki tietävät e-urheilun kasvun mahdollisuudet.

Hämäläinen kertoo, että organisaation tuore NHL-kokoonpano edustaa Sawo Esportsia jo ensi viikolla alkavassa FCL-liigassa. NHLGamerin operoimassa liigassa ratkotaan tänä syksynä myös e-urheilun suomenmestaruuden kohtalo 1 vastaan 1 - ja 6 vastaan 6 -pelimuodoissa.

NHL-joukkueen lisäksi organisaatiolla on kiinnostusta ainakin FIFA-pelaajan hankkimiseen riveihinsä. Veikkausliiga käynnistää syksyllä oman eFutisliigansa, joten KuPSilla on kovalle pelimiehelle tilausta.

Savolaisuus ei ainoa valintakriteeri

Vaikka organisaation juuret ovat syvällä Savossa, ei Hämäläinen pidä savolaisuutta ainoana tulevien pelaajien valintakriteerinä.

– Siitä lähdetään, että joukkueet ovat tietyllä tavalla meidän näköisiä. Haluamme, että Sawo Esportsin joukkueet haluavat menestyä ja nälkää riittää. Jos organisaation riveihin löytyisi savolaisia joukkueita, olisi se todella hienoa, mutta nykypäivänä kenties mahdoton ajatus.

Kilpailullisen toiminnan lisäksi Sawo Esports käynnistelee myös junioritoimintaa Kuopiossa yhdessä Juniori-KalPan kanssa. Käytännössä junioritoiminta tarkoittaa alkuvaiheessa esimerkiksi e-urheilukerhoja, joiden kautta pyritään tavoittamaan lajista kiinnostuneita nuoria. Tulevaisuudessa kerhojen kautta voi kuitenkin nousta pelaajia jopa Sawo Esportsin edustusjoukkueisiin asti.

– Nuorisotoiminnalla luodaan tulevaisuuden pelaajapolkua, jonka kautta olisi mahdollista nousta Suomen huipulle ja jopa ammattilaiseksi asti.

Hämäläinen kertoo, että torstaisen managerinimityksen jälkeen hänelle on tullut myös runsaasti yhteydenottoja mahdollisista tulevaisuuden suunnitelmista. Täysin mies ei ole kulissien taakse suuntaamassa.

– Kyllä mä jatkan edelleen samalla tavalla selostuskopissa.

Lue myös:

Savo saa oman esports-organisaation: tavoitteena kilpailla Suomen kärjessä

Paljonko pelaamisella tienaa ja missä pelissä? Lue 9 vastausta e-urheilusta

PUBG-tähti Joona "NOOKIE" Närvänen on nähnyt e-urheilun nurjan puolen potkuineen ja palkkakiistoineen – "Olen kai poikkeuksellisen hyvä löytämään huonoja organisaatioita"

Suosittelemme sinulle