Hyppää sisältöön

Presidentti Niinistö puhelustaan Putinin kanssa: "Tiedustelin, eikö Navalnyia voitaisi siirtää Saksaan" – kommentoi myös presidentin valtaoikeuksia

Niinistön mukaan Valko-Venäjän tilanteessa on ilmiselvää, että presidentti Aleksander Lukašenkan on luovutettava.

Kuvassa on Sauli Niinistö Ylen tiloissa Pasilassa toukokuussa 2020.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö saapumassa Ylelle toukokuussa 2020.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi lauantaina Ylen Ykkösaamussa ehdottaneensa Venäjän presidentti Vladimir Putinille, että venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi siirrettäisiin hoitoon Saksaan.

Niinistö kertoi toimittaja Seija Vaaherkummun haastattelussa, että hän kävi perjantaina puhelinkeskustelun ensin Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa. Tässä keskustelussa Merkel ilmaisi kannattavansa ajatusta Navalnyin siirrosta Saksaan. Niinistö oli asiasta samaa mieltä.

Keskustelun jälkeen Niinistö puhui puhelimessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Keskustelussa hän totesi Merkelin kannan Putinille ja kertoi olevansa samaa mieltä.

– Tiedustelin, eikö häntä voitaisi siirtää Saksaan, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan Putin vastasi, että minkäänlaista poliittista estettä siirtoon ei ole.

Aiemmin Niinistö oli kommentoinut Navalnyin tilannetta Ylelle sähköpostitse pysäyttäväksi ja järkyttäväksi. Ykkösaamussa Niinistö ei ottanut kantaa Navalnyin oireiden syyhyn.

Navalnyi saapunut Saksaan

Navalnyin tilaa on laajalti epäilty myrkytykseksi, mutta todisteita asiasta ei ole. Navalnyi on nyt siirretty hoitoon Saksaan.

Häntä Venäjällä hoitanut lääkäri on kertonut julkisuuteen, että pitää kohtauksen syynä jonkinlaista aineenvaihduntaan liittyvää sairautta.

Myrkytysepäilyt perustuvat Navalnyin avustajan esittämiin olettamuksiin, sillä oireet alkoivat äkillisesti Navalnyin juotua teetä Tomskin lentokentän kahviossa Venäjällä. Navalnyi on pitkään ollut tunnettu presidentti Vladimir Putinin hallinnon ankarana arvostelijana.

Spekulointia Navalnyin kohtalon ympärillä on lisännyt se, että samaan aikaan Valko-Venäjällä kuohuu opposition osoittaessa mieltään maan hallintoa vastaan.

Niinistö ja Putin keskustelivat perjantaina Navalnyin lisäksi myös Valko-Venäjän tilanteesta ja mahdollisuuksista jännityksen lieventämiseen. Niinistö korosti Ykkösaamussa useasti avun antamista Valko-Venäjälle. Avulla hän kertoi tarkoittavansa esimerkiksi yhteiskunnan kehittämistä ja apua keskusteluyhteyksien luomiseksi valtionjohdon ja opposition välille.

Lukašenkan on luovutettava

Niinistö toivoi, että oppositio löytäisi yhteisen linjan ja pitäisi keskusteluyhteydet auki myös presidentti Aljaksandr Lukašenkaan.

– Kaikki muut etenemistavat johtavat helposti verenvuodatukseen, Niinistö sanoi.

– Ilmiselvästi lopputulemana pitäisi olla se, että Lukasenka luovuttaa, ja se voi tässä olla se paha lukko.

Viimeaikaiset tapahtumat Valko-Venäjällä viittaavat Niinistön mukaan selvästi siihen, että valkovenäläiset haluavat muutosta.

– Valkovenäläinen väki haluaa sellaisen johdon, jota he kannattavat.

Niinistö pitää epätodennäköisenä, että tässä tilanteessa Lukašenkalla olisi mahdollisuuksia aidosti lunastaa kansan kannatus.

Niinistö kommentoi valtaoikeuksiaan

Haastattelussa Niinistö kommentoi myös keväällä koronakriisin hoitamisen tueksi ehdottamaansa asiantuntijaryhmä "nyrkkiä". Ehdotuksen perusteella alkoi kriittinen keskustelu presidentin valtaoikeuksista.

Niinistö sanoi MTV3:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että "hänen suunsa yritetään tukkia".

– Kun valtio-oppinut sanoo, että olisi parasta, että presidentti ei puuttuisi mihinkään muuhun kuin ulkopolitiikkaan, ja siinäkin tyytyisi tukemaan hallituksen linjauksia. Siihen minä reagoin, Niinistö sanoi.

Niinistö viittasi ilmeisesti valtio-oppineiden lausuntoihin Helsingin Sanomien artikkelissa (siirryt toiseen palveluun) 12.7.2020.

Artikkelissa Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund sanoi: "Toivon, että presidenttimme pitäytyisivät ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksissä ja menisivät niissä valtioneuvoston kannan mukaan."

Tampereen yliopiston valtio-opin professori Tapio Raunio puolestaan sanoi: "Minä olen aika pitkälle sitä mieltä, että presidentin olisi hyvä pidättäytyä siellä omalla reviirillään, joka tarkoittaa sitä ulko- ja turvallisuuspolitiikan yhteisjohtamista hallituksen kanssa. Ja sitten jätettäisiin tämä kaikki muu hallitukselle mukaan lukien Eurooppa-politiikka."

Lauantaina Ykkösaamussa Niinistö tulkitsi valtio-oppineiden kantaa niin, että kanta olisi perustuslain vastainen.

– Siis presidentin rooliksi jäisi tukea hallituksen ilmaisemaa ulkopolitiikkaa. Se on vastoin meidän perustuslakiamme.

Niinistö on kesän aikana esittänyt näkemyksensä aiemminkin.

Päivitys: Juttuun lisätty sisältöä Niinistön haastattelusta Ylen Ykkösaamusta. Myös jutun rakennetta ja otsikoita on muutettu useasti ensijulkaisun jälkeen.

Päivitys 22.8.2020 klo 13.14: Lisätty juttuun myös osuus presidentin valtaoikeuksista.

Lue lisää:

Oikaisu TV1 Ykkösaamuun 22.8.

Oppositiojohtaja Navalnyi on saapunut Berliiniin – Katso suoraa kuvaa sairaalan edustalta

Presidentti Niinistö: Valko-Venäjän kansalaisten luottamus johtoonsa näyttää murentuneen lopullisesti

Oppositiojohtaja Navalnyi on matkalla Berliiniin – Julia-vaimo mukana lennolla

Suosittelemme sinulle