Hyppää sisältöön

Teatteriyleisö ei pelkää koronaa ja luottaa turvallisuusohjeistuksiin: Pienen merenneidon kaltaiset hitit jyräävät poikkeusajasta huolimatta

Teatteria tehdään nyt koronaohjeistuksien takia puolille saleille.

Helsingin kaupunginteatterin Pieni merenneito -musikaalin katsomossa on käytössä turvavälit. Kuva viime vuoden elokuulta. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Jussi Mankkinen

Helsingin Kaupunginteatterin suosittu Pieni merenneito -musikaali on perjantai-iltana lähes loppuunmyyty, ja ihmisiä alkaa virrata teatteriin sisään jo hyvissä ajoin.

Korona-aika näkyy vitivalkoisen rakennuksen uumenissa selvästi: aulassa on käsidesiautomaatteja, lukuisat kyltit muistuttavat turvaväleistä, ja sekä henkilökunnalla että yleisöllä on kasvomaskeja.

Esitysten myyntikapasiteetti on rajattu puoleen: esimerkiksi suuren näyttämön osalta kyse on 480 paikasta. Liput tarkastetaan jo ulko-ovella, jottei jonoja pääse muodostumaan.

– Olemme siinä mielessä onnekkaita, että meillä on suuret aulatilat, joten turvavälien noudattaminen ei ole vaikeaa. Kolme vuotta sitten valmistunut remontti takaa myös hyvän ilmanvaihdon. Myös siivousta on tehostettu, Helsingin Kaupunginteatterin tekninen johtaja Antti Rehtijärvi toteaa.

Koronaohjeita (siirryt toiseen palveluun) riittää: yleisöä kehotetaan välttämään turhaa naulakon käyttöä, ja päällysvaatteet saa poikkeuksellisesti viedä saliin. Väliaikatarjoilut on tilattava etukäteen. Lisäksi pitäisi pysytellä omassa seurueessa, eikä haikailla viereisiin pöytiin tai penkkeihin.

Helsingin Kaupunginteatterin peruskorjaus valmistui kolme vuotta sitten. Tuolloin modernisoitiin muun muassa ilmastointi. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Myös Helsingin Kaupunginteatterin naulakossa muistutetaan koronasta ja turvaväleistä. Kontaktien minimoimisen takia päällysvaatteet voi viedä saliin, jos haluaa. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Helsingin Kaupunginteatterin työntekijöitä. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Maskia käytetään yhä enemmän

Antti Rehtijärven mukaan Helsingin Kaupunginteatterissa ryhdyttiin ennakoimaan tulevaa ja valmistautumaan uuteen tilanteeseen ja uusiin turvallisuusohjeistuksiin jo maaliskuussa, jolloin Suomen kulttuuri- ja tapahtumakenttä käytännössä pysähtyi kokonaan.

– Olemme seuranneet tarkasti kansainvälisiä tutkimuksia, THL:n ohjeistuksia ja valtioneuvoston päätöksiä. Tältä pohjalta olemme kokeneet, että turvallisuusohjeistuksien noudattaminen on ollut melko helppoa, koska ne ovat olleet selkeitä.

Antti Rehtijärven mukaan Helsingin Kaupunginteatterin koronaohjeistuksia ja turvallisuutta ryhdyttiin suunnittelemaan jo maaliskuussa. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Käsidesiautomaatti Helsingin Kaupunginteatterin aulassa. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Helsingin Kaupunginteatterissa on otettu ilolla vastaan etenkin maskisuositus.

– Olemme huomanneet, että suosituksen jälkeen ihmiset ovat ryhtyneet käyttämään maskia yhä enemmän. Se tekee teatterissa käynnin vielä turvallisemmaksi.

Helsingin kaupunginteatteri avasi ovensa jo kaksi viikkoa sitten, ja teatterilaitosten tilanne on Suomessa parempi kuin monessa muussa maassa. Esimerkiksi Broadwayn kuuluisat teatterit New Yorkissa avataan (siirryt toiseen palveluun) vasta ensi vuoden tammikuussa.

Tukholman Dramatenin eli Kuninkaallisen draamateatterin esityskausi taas alkaa ensi kuun puolivälissä, ja lippuja myydään (siirryt toiseen palveluun) maksimissaan vain 50 kappaletta per esitys. Syksyn hitiksi kaavaillun, odotetun Röde Orm -suurtuotannon kaikki 23 esitystä sen sijaan peruttiin. Ohjaaja Alexander Mørk-Eidemin taannoinen Häxjakten kuuluu Dramatenin suuriin viimeaikaisiin menestyksiin.

Korona aiheuttaa (siirryt toiseen palveluun) yllättäviä tilanteita myös Venäjän kulttuurikentällä. Koronasta johtuneen tauon jälkeen näyttävän paluun estradeille tehnyt Pietarin Mariinski-teatteri perui elokuussa kaikki balettiesitykset, harjoitukset ja oppitunnit työntekijöiden joukkotartunnan takia. Mariinskin ooppera- ja orkesteritoiminta jatkuu kuitenkin normaalisti.

Helsingin Kaupunginteatterin avaria tiloja. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Turvallisuusohjeita helppo noudattaa

Pientä merenneitoa katsomaan tulleen, kulttuuria aktiivisesti harrastavan Irene Uimosen mielestä tämänhetkiset koronaohjeistukset teatteriyleisölle ovat järkeviä ja niitä on helppo noudattaa.

– Terveydellisistä tai muista syistä kaikki eivät näitä ohjeistuksia ehkä pysty noudattamaan, mutta siinä tapauksessa voi välttää yleisötilaisuuksia.

Uimonen noudattaa teattereiden maskisuositusta, mutta pistää suojan ylleen vasta mennessään saliin.

– Laitan maskin sitten, kun ympärillä on enemmän ihmisiä. Esimerkiksi nyt täällä on väljää ja turvavälejä voi hyvin noudattaa.

Irene Uimonen on kulttuurin suurkuluttaja: – Olen kaivannut kevään jälkeen teatteria ja yleensäkin kaikenlaista kulttuuria. Nyt kun esityksissä käyminen on mahdollista, olen nauttinut joka hetkestä. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Merja Markkaselle ja Jutta Heleniukselle maskin käyttö ei ole kynnyskysymys. Helenius tunnetaan myös Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmasta. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Päivi Kailion ja Anna-Leena Kailion mukaan turvallisuusasiat on Helsingin Kaupunginteatterissa huomioitu hyvin. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Kaisa Pietilän, Elsa Pietilän ja Tuuli Pietilän piti tulla katsomaan Pientä merenneitoa jo maaliskuussa, mutta esitys peruuntui. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Myös Merja Markkasen ja Jutta Heleniuksen mukaan Helsingin Kaupunginteatterin koronaohjeistukset ovat selkeät.

– Lisäksi turvavälien noudattamiseen ja käsihygieniasta huolehtimiseen alkaa jo tottua, Helenius toteaa.

Maskit eivät ole olleet kummallekaan kynnyskysymys.

– Maskeja pidetään juuri sen takia, ettei tartuteta vahingossa muita, jos sattuu olemaan oireeton kantaja, Markkanen sanoo.

Kaisa Pietilän mukaan korona ei ole vaikuttanut päätökseen tulla teatteriin.

– Minun piti tulla tänne lasten kanssa jo maaliskuussa, mutta esitys peruttiin. Tällä hetkellä luotan siihen, että järjestäjät ovat vastuullisia. Jos teatteriin tuleminen olisi liian riskialtista, esityksiä ei järjestettäisi ollenkaan.

Osa Helsingin Kaupunginteatterin henkilökunnasta pitää visiirejä. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Helsingin Kaupunginteatterista löytyy runsaasti erilaisia infokylttejä. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Väliaikatarjoilut on koronan takia tilattava etukäteen. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Kysyntä normaalisyksyä hiljaisempaa

Kotimaisten teattereiden lipunmyyntitilanne kertoo, että yleisöä on liikkeellä, mutta varovaisuuttakin löytyy. Markkinointipäällikön Olli Eljaalan mukaan Helsingin Kaupunginteatterin ennakkovaraustilanne oli kuun alussa täyttöasteiden ja myytyjen lippujen osalta noin kymmenen prosenttia heikompi kuin vastaavana ajankohtana viime vuonna.

– Näytäntökauden aloitus, avajaiset ja asiakaslehden jako piristivät tilannetta jonkin verran.

Koronatilanteen takia Helsingin Kaupunginteatterin lippuja voi vaihtaa vielä esityspäivänäkin. Olli Eljaala on huomannut, että katsojat ovat nyt varovaisia ja odottavalla kannalla.

– Ostopäätöksiä tehdään lähempänä esitysajankohtaa, ja peruutusehdoista halutaan tietoja. Kaiken kaikkiaan kysyntä on hieman normaalisyksyä hiljaisempaa.

Tämän syksynä eniten kiinnostusta on herättänyt uutuusmusikaali Päiväni murmelina. Ohjelmistossa jatkava Pieni merenneito on edelleen yleisön suosikki. Myös Arena-näyttämön Toinen pullo cavaa tuntuu täyttävän salit mukavasti.

– Pienen näyttämön uutuusdraama Punaorvot saattaa olla syksyn todellinen teatteritapaus, Olli Eljaala ennustaa.

Helsingin Kaupunginteatterin tämän syksyn hittejä ovat Pienen merenneidon lisäksi uutuusmusikaali Päiväni murmelina. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Helsingin kaupunginteatteri avasi syyskautensa elokuussa pitkän koronatauon jälkeen. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Kansallisteatterin tilanne "melko hyvä"

Tuotantojohtaja Päivi Isosaaren mukaan Suomen Kansallisteatterin suosituimpiin esityksiin ei juurikaan enää saa lippuja. Esimerkiksi Hitler ja Blondin lokakuun esitykset ovat loppuunmyytyjä, ja Kjell Westön romaanidramatisointi Rikinkeltainen taivas myy hyvin. Toisaalta taas joidenkin esitysten kohdalla tunnelma on odottavampi, ja paikkoja on vapaana.

Myös Kansallisteatterissa, kuten muissakin suurissa teattereissa, lippuja myydään puolelle salille.

– Kaiken kaikkiaan tilanne on meillä Kansallisteatterissa melko hyvä. Myytävissä oleva lippujen määrä on kuitenkin sen verran pieni normaaliin nähden, että myös tulot jäävät auttamattoman pieniksi.

Korona on aiheuttanut jonkin verran myös patoutunutta kysyntää: kun teatteriin vihdoin puolen vuoden tauon jälkeen pääsee, sinne on mentävä.

– Toisaalta voi olla niinkin, että sellaiset ihmiset, joiden arkeen teatteri ei erottamattomasti kuulu, jäävät tässä tilanteessa kokonaan tulematta. Selkeää trendiä ei kuitenkaan ole: osa ryhmistä on kasvattanut ennakkovaraustaan, osa vähentänyt, Päivi Isosaari toteaa.

Koulu- ja lukioluokat saattavat tänä syksynä puuttua katsomosta. Myöskään pikkujouluja, yritystilaisuuksia ja muita vastaavia teatteririentoja ei järjestettäne normaaliin malliin.

– Tällä hetkellä tunnelma on jonkin verran odottava: mihin suuntaan virustilanne kehittyy, tuleeko valtiovallan taholta uusia rajoituksia, tai aiheuttaako esitystoiminnan alkaminen tauon jälkeen altistumisia katsomossa, Isosaari pohtii.

Yleisöä saapumassa Helsingin Kaupunginteatterin suurelle näyttämölle. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Helsingin Kaupunginteatterin suurelle näyttämölle otetaan tällä hetkellä yleisöä 480 henkeä, mikä on puolet käytettävissä olevasta kapasiteetista. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Hitler ja Blondi kiinnostaa

Tampereen Teatterin myynti- ja markkinointipäällikkö Karoliina Lehtosen mukaan tartuntatapausten kasvun myötä varauksia on peruttu jonkin verran tai siirretty myöhempiin esityksiin. Myynti on tällä hetkellä merkittävästi normaalia pienempää, mikä johtuu myös puolitetuista saleista.

– Tampereen Teatterissa tilanne on kuitenkin siinä mielessä hyvä, että syksyn ennakkovarauksia oli tehty jo paljon ennen maaliskuun ensimmäistä virusaaltoa. Erityisesti ovat kiinnostaneet Agatha Christien Eikä yksikään pelastunut -dekkari, Peter Pan menee pieleen - farssi sekä Pauliina Rauhalan romaaniin pohjautuva Synninkantajat.

Lehtosen mukaan Tampereen Teatterissa on havaittu sama trendi kuin muissakin suurissa teattereissa: monet katsojat odottavat tautitilanteen kehitystä, ja entistä useampi tekee ostopäätöksen vasta lähempänä esitystä.

– Olemme mahdollistaneet varatun lipun lunastamisen vasta kaksi viikkoa ennen esitystä, vaikka se tuo haastetta myyntitilanteen ennakoimiseen. Pienenkin flunssaoireen ilmaantuessa lipun voi myös siirtää maksutta toiseen esitykseen, saman päivän aikana.

Tampereen Työväen Teatterin tiedottajan Sari Anderssonin mukaan tällä hetkellä on vielä vaikea arvioida, millaiseksi loppuvuoden lipunmyynti kehittyy, koska kausi on vasta alkamassa.

– Kiinnostusta teatteriin kyllä selvästi on, mutta se miten ihmiset lopulta lähtevät liikkeelle, paljastuu vasta myöhemmin.

TTT:n syksyn esityksistä löytyy myös loppuunmyytyjä esityksiä, kuten Kinky Boots ja Kansallisteatterin kanssa yhteistyössä toteutettu Hitler ja Blondi , johon on saatu myös lisäesityksiä.

Suosittelemme sinulle