Hyppää sisältöön

Suomalaiset hylkäävät joka vuosi 20 000 kissaa – nyt eläinsuojelu ja Kennelliitto pelkäävät hylättyjen koirien sumaa

Eläinsuojelussa on ollut tavallista vilkkaampi kesä. 

Kuvan koira ei liity tapaukseen. Kuva: Jani Aarnio / Yle
Heikki Valkama

– Meillä on kissakriisi, sanoo Suomen eläinsuojelun toiminnanjohtaja Maria Lindqvist.

Kuva: Anne Savin / Yle

Kissoja hylätään Suomessa vähintaan 20 000 vuodessa.

Nyt pelkona on, että kissakriisi saa rinnalleen koirakriisin.

Siitä on jo merkkejä.

Koiria hylätään joitain tuhansia vuoden aikana, Maria Lindqvist arvioi Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa.

– Kun koronakoirat tulevat keväällä vuoden ikään, niiden pitäisi olla yhteiskuntakelpoisia, Lindqvist sanoo. Eläinsuojelun pelko on, että isoksi kasvavat koirat hylätään.

Lemmikkien myynti on kasvanut koronapandemian aikana. Kuva: Pixabay

Ilmiö: Netistä ostettu koira hylätään heti

Suomalaiset ovat ottaneet korona-aikana koiria ennätykselliseen tahtiin. Moni on kuitenkin hankkinut pennun hetken mielijohteesta ja ei pystykään pitämään lemmikkiä.

Korona-aikana otettiin tavallista enemmän lemmikkejä. Osa oli harkittuja, osa ei.

– On paljon hetken mielijohteesta tehtyjä eläinhankintoja, joita ei ole kunnolla mietitty. On ollut tylsää ja kaivattu tekemistä, Lindqvist sanoo.

Lemmikkien pitovaikeudet näkyvät eläinsuojelussa. Ihmiset ottavat yhteyttä, kun eivät pärjää lemmikkiensä kanssa tai halua pitää niitä sittenkään.

Eläin on otettu harkitsematta.

– Pahimmassa tapauksessa samana päivänä kun koira on hankittu tori.fi:stä, on otettu yhteyttä meidän toimijoihin ja todettu, että ei tää koira ollutkaan sitä mitä odotettiin. Että voisinko mä toimittaa sen teille, Lindqvist sanoo.

Jotkut eivät osaa toimia koirien kanssa, kun ne haukkuvat tai eivät osaa olla ihmisten kanssa. Osalle esimerkiksi eläinlääkärikulut tulevat yllätyksenä, Lindqvist toteaa.

Kuvan koiranpentu ei liity pentutehtailuun, mutta on söpö. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Koirien koronasuosiossa yksi ongelma on pentutehtailu. Rotukoiria pitää jonottaa, netistä ostetut heti kotiin saatavat koirat taas ovat usein epäeettisistä pentutehtaista, Lindqvist toteaa.

Pentutehtailta saa rekisteröimättömiä koiria

Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen sanoo, että alkukeväällä korona-ajan pentubuumi näkyi siinä, että kasvattajilla ei ollut myytävää.

Koira nimeltä "Nasta" poseeraa. Kuva: Sami Takkinen / Yle

– Se näkyi myös somessa ja eläinsuojeluyhdistyksestä sijoitettavien koirien kysynnässä, Lehkonen sanoo.

Koirien rekisteröinnissä ei kuitenkaan ole vielä piikkiä. Syitä voi olla kaksi.

Yksi mahdollisuus on, että koirat on hankittu Kennelliittoon kuulumattomilta kasvattajilta tai pentutehtaista.

Toinen syy on se, että koiraemo odottaa yhdeksän viikkoa ja pennut luovutetaan aikaisintaan 7 viikon ikäisinä. Maaliskuussa alulle laitetut pennut rekisteröidään siis heinäkuussa.

Tänä vuonna on heinäkuun loppuun mennessä rekisteröity vain 123 enemmän kuin viime vuonna. Kaikkiaan pentuja on yli 26000, joten muutos ei ole suuri.

– Ehkä on ollut liikkeellä sellaisia ihmisiä, jotka teettää pentuja joko monirotuisilla tai rotukoirilla, joita ei ole rekisteröity Kennelliittoon, Lehkonen sanoo.

Rotukoiriakin tehdään ilman papereita. Lehkosen mukaan esimerkiksi rekisteröintikiellon Kennelliitosta saaneet kasvattajat saattavat jatkaa pentujen teettämistä koirillaan, vaikka näillä olisi esimerkiksi terveysongelmia tai nämä eivät ole muuten toimineet sääntöjen mukaan. Jotkut kasvattajat eivät esimerkiksi halua käyttää koiriaan eläinlääkärin tarkastettavana.

– Jos pennut menevät kaupaksi ilman papereita ja terveystutkimuksia, se on pentutehtailua, Lehkonen painottaa.

Suomella on koirien rekisteröinnin maailmanennätys. Vähän yli 70 prosenttia kaikista pennuista on rekisteröityjä Kennelliittoon, Lehkonen kertoo.

– Pohjoismaissa luvut ovat korkealla, muualla maailmassa puhutaan usein 5–20 prosentista.

Kennelliitto: Koira on perheenjäsen

Kennelliiton viesti on, että koiria ei pidä ottaa heppoisin perustein, ei edes pandemian aikana.

– Koira on perheenjäsen, joka elää vähintään 10–15 vuotta. Siitä menee paljon kuluja ja kannattaa todella harkita oikea rotu oikeaan paikkaan. Tähän elämäntilanteeseen, jossa on etätöitä ja lomautuksia, se saattaa sopia. Mutta pärjätäänkö sitten, kun lähdetään lähitöihin? Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen sanoo.

– Kaikki eivät tule ajatelleeksi, että mukavat pikkupennut saattavat kasvaa 100 kiloisiksi. Ja jos niitä ei osata kasvattaa, niistä tulee muillekin ihmisille ongelmia.

Juttua korjattu 27.8.2020, kello 14.37: neljännen kuvan kuvateksti vaihdettu, koska koirarodusta ei ole varmuutta.

Suosittelemme sinulle