Hyppää sisältöön

Sanna Marin SDP:n johtoon: "Teidän ansiosta ja teidän vuoksenne" – Ei ole kuullut Antti Rinteeltä ministerihaaveista, Yle seurasi kokousta

Marin: Puheenjohtajavaihdos ei tuo radikaalia muutosta puolueeseen. SDP:n työllisyystavoitteet maanantain linjapuheessa.

Sanna Marin valittiin SDP:n puheenjohtajaksi.

Nopean nousun Suomen politiikan huipulle ja pääministeriksi tehnyt Sanna Marin on nyt virallisesti myös SDP:n puheenjohtaja. Puoluekokous valitsi aamupäivällä Marinin yksimielisesti puolueen johtoon Tampere-talossa, vain noin kilometrin päässä Marinin Tampereen kodista.

Lyhyessä kiitospuheessaan puoluekokousväelle Marin sanoi liikuttuneena, että hän on SDP:n puheenjohtaja "teidän ansiostanne ja teidän vuoksenne". Marinin mukaan puheenjohtajuuden takana on pitkäjänteistä työtä ja sattumuksia.

  • Katso SDP:n puheenjohtajavalinta ja Sanna Marinin tiedotustilaisuus suorana verkkolähetyksenä tästä linkistä tai klikkaa jutun pääkuvan nuolikuviota.
  • Katso lyhyt video Sanna Marinin valinnasta ja kukituksesta tästä linkistä tai klikkaa alla olevan kuvan nuolikuviota.

Valittu puheenjohtaja ja puoluesihteeri kukitettiin yhdessä Tampere-talon lavalla. Kukituksen aikana puolueväen aplodit kestivät reilun minuutin.

Kukituksen aikana kokoussalissa soi brittiyhtye Queen ja kappale Don't stop me now eli älä pysäytä minua nyt. Kappaleen olivat salissa soitettavaksi valinneet puheenjohtaja Marin ja puoluesihteeri Rönnholm yhdessä.

Kappaleessa Freddie Mercury laulaa vapaasti suomentaen, että älä pysäytä minua nyt, nyt on upea hetki/ nyt pidetään hauskaa/ älä pysäytä minua nyt/ jos haluat pitää hauskaa, soita minulle.

Reilut kuusi vuotta Antti Rinteen johdossa ollut puolue siirtyy siis Sanna Marinin aikaan. Puheenjohtajakausi on kolmivuotinen.

Pääministeri ja puolueen puheenjohtajaksi valittu Sanna Marin Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen 46. puoluekokouksessa Tampereella sunnuntaina 23. elokuuta 2020
Sanna Marin valittiin SDP:n puheenjohtajksi Tampereen puoluekokouksessa 23.8.2020

Sanna Marin ei ole kuullut Antti Rinteeltä ministerihaaveista

Sanna Marinin mukaan SDP ei ole kierrättämässä ministeritehtäviä puoluekokouksen jälkeen.

Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina omien tietojensa perusteella, että SDP:n väistynyt puheenjohtaja ja entinen pääministeri Antti Rinne haluaisi palata ministeriksi (siirryt toiseen palveluun). Rinnettä kiinnostaisi työministerin tehtävä, jota hoitaa tällä hetkellä Tuula Haatainen.

Uutisen mukaan Rinne olisi puhunut, että koronaviruksen aiheuttamassa talouskriisissä tarvitaan hänen pitkää työmarkkinaosaamistaan.

Pääministeri ja SDP:n uusi puheenjohtaja ei ole Rinteeltä ministerihaaveista kuullut.

– En ole itse Antilta tällaista viestiä kuullut. Vähän ihmetyksellä luin tuon Helsingin Sanomien jutun ja pohdin, että mihin lähteisiin se mahdollisesti perustuu, Sanna Marin sanoi Ylen haastattelussa.

Rinne itse sanoo Ylelle, että hän on "erittäin tyytyväinen nykyiseen työtehtäväänsä kansanedustajana ja eduskunnan ensimmäisenä varapuhemiehenä".

Jutta Urpilainen: Sitä tikulla silmään, joka vanhoja kaivelee

SDP:n entinen puheenjohtaja ja EU-komission kansainvälisten kumppanuuksien komissaari Jutta Urpilainen ei lähde enää muistelemaan vuoden 2014 puheenjohtajakamppailua Antti Rinteen kanssa.

–Sitä tikulla silmään, joka vanhoja kaivelee. Se keskustelu on mennyt, Urpilainen sanoi Ylen haastattelusssa.

Rinne vaati lauantaina jäähyväispuheessaan vallanhimoisten pikkupelien hautaamista puolueessa. Rinne huomautti, ettei vastuussa olevien ihmisten kampittaminen ole kunniaksi.

Rinne on kuvaillut vuoden 2014 puheenjohtajakisaa niin, että hän tarjosi vaihtoehdon Urpilaisen johtaman puolueen linjaksi.

Jutta Urpilainen kertoi oman periaatteensa olevan, että puheenjohtajaa pitää aina tukea.

Tämän päivän puheenjohtajavalinnasta Urpilainen sanoo, ettei puoluetta etäältä katsovana osaa sanoa, miten SDP:n linja muuttuu Sanna Marinin aikana.

Urpilainen oli ensimmäinen nainen SDP:n puheenjohtajana vuosina 2008-2014.

– Lasikattojen rikkomisessa on se hieno puoli, kun näkee, että tulee myöskin seuraajia. Onhan hienoa nähdä, että SDP:n puheenjohtajana on jälleen nainen. Ja myöskin uusi sukupolvi on vallassa.

SDP:n ensimmäinen naispuheenjohtaja Jutta Urpilainen on tyytyväinen, että puoluetta johtaa jälleen nainen. Kuva: Jani Saikko / Yle

Marin: Valtapeleihin tarkoitus vastata keskustelemalla

Tuoreelta puheenjohtajalta Sanna Marinilta kysyttiin puoluekokouksen tiedotustilaisuudessa, miten puolueessa haudataan valtakiistat, jotka entinen puheenjohtaja Antti Rinne mainitsi lauantain puheessaan.

Marinin mukaan hän yrittää yhdistää puoluetta keskustelemalla ja hakemalla sillä tavalla näkökulmia asioihin. Marin sanoi, että puolueen johdossa joukkuehenki on tiivistynyt.

– Olemme onnistuneet erittäin hyvin puoluejohtona ja puoluehallituksena muodostamaan yhtenäisen joukkuehengen. Olemme tiivistyneet niiden kriisien, sattumusten ja aika vaikeiden tilanteiden kautta, joita olemme yhdessä kohdanneet.

– Keskustelemalla ja hakemalla aidosti ihmisten näkökulmia yhteiseen työhön saadaan parhaiten vietyä puolueen ja Suomen asiaa eteenpäin, Marin arvioi.

Varapuheenjohtajiksi äänestettiin Malm, Skinnari ja Mäkynen

SDP:n puoluekokous valitsi puolueen varapuheenjohtajiksi kansanedustaja Niina Malmin, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin sekä kansanedustaja Matias Mäkysen. Heistä Malm on ensimmäinen varapuheenjohtaja eli tarvittaessa puheenjohtaja Sanna Marinin sijainen. Skinnari on toinen varapuheenjohtaja ja Mäkynen kolmas.

Valitsematta varapuheenjohtajiksi jäivät liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka, kansanedustaja Aki Lindén ja Palvelualojen ammattiliiton PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo.

Valituista Niina Malm sai 629 ääntä, Skinnari 579 ja Mäkynen 547 ääntä.

Valitsematta jääneistä ehdokkaista Harakka sai 502 ääntä, Lindén ja Ylitalo saman verran, 324 ääntä.

Puoluevaltuuston puheenjohtajana jatkava kuntaministeri Sirpa Paatero Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Sirpa Paatero johtaa edelleen puolevaltuustoa

SDP valitsi puoluevaltuuston puheenjohtajaksi kuntaministeri Sirpa Paateron. Paatero on aiemminkin johtanut puoluevaltuustoa.

Paatero voitti äänestyksessä kansanedustaja Aki Lindénin äänin 252 – 237.

Äänestystulos tarkoittaa sitä, että puolueen Kaakkois-Suomen piiri sai puoluejohtoon kaksi edustajaa. Myös puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja on samasta piiristä. Niina Malm on Imatralta ja Sirpa Paatero Kotkasta.

Sirpa Paatero arvelee, että valinnat ovat osoitus Kaakkois-Suomen piirin vahvuudesta. Piiri on jäsenmäärällä mitaten SDP:n suurin. Lisäksi Paatero olettaa, että puoluevaltuuston puheenjohtajan valinta ei ole niin sidottu aluejakoon kuin varapuheenjohtajiston valinta.

SDP:n periaatejulistus: Palkan riitettävä toimeentuloon

SDP uusi kahden vuosikymmenen takaisen periaatejulistuksensa. Periaatejulistus kuvaa SDP:n arvopohjaa, myöhemmin hyväksyttävä laajempi poliittinen ohjelma puolestaan sisältää konkreettisemmin ja yksityiskohtaisemmin puolueen tavoitteita.

SDP vaatii, että ansiotyöstä saatava palkka pitää riittää työntekijän toimeentuloon. Työ puolestaan nähdään mielekkäänä elämän sisältönä, joka tarjoaa arvokkuutta ja osallisuuden yhteisöön.

Suomen peruspalvelut pitää SDP:n mielestä tuottaa julkisena tuotantona tai ainakin pitää julkisessa määräysvallassa. Julkista tuotantoa ovat esimerkiksi kuntien, maakuntien tai valtion tuottamat palvelut.

SDP:n mielestä oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa suuria tuloja ja pääomia verotetaan pieniä enemmän. Kaikkia tuloja ja varallisuutta pitää puolueen mielestä verottaa.

SDP oli itse hallituksessa, joka poisti erillisen varallisuusveron osana tuloratkaisua vuoden 2006 alussa. Tuolloin puolueen puheenjohtaja Eero Heinäluoma oli valtiovarainministerinä.

Sanna Marin lupasi työllisyyslinjauksia maanantain linjapuheessa

Sanna Marin lupasi, että hän kertoo maanantain linjapuheessaan mitä työllisyystoimia SDP:n mielestä lähivuosina tarvitaan. SDP:n ehdotuksia on jo odotettu, koska hallituksen on määrä käsitellä työllisyystoimia syyskuun puolivälissä budjettineuvotteluissa.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni on väläyttänyt työllisyystoimina niin sanotun eläkeputken poistamista ja paikallisen sopimisen lisäämistä työpaikoilla. Eläkeputki tarkoittaa iäkkään työttömän työttömyysturvan jatkumista 500 päivän enimmäisajan jälkeen eläkeikään asti.

SDP:hen ei ole luvassa radikaalia muutosta

Puolueeseen tai sen johtamiseen ei ole luvassa suuria muutoksia, jos se on Sanna Marinista kiinni.

– Itselläni ei ole suunnitelmissa tehdä mitään radikaalia muutosta. Suurta mullistusta ja muutosta ei minun näkemykseni mukaan ole tarpeen tehdä, Marin arvioi.

Sanna Marin on ollut puolueen puheenjohtajistossa varapuheenjohtajana vuodesta 2014 lähtien ja tuurannut Antti Rinnettä eduskuntavaalikampanjassa Rinteen sairastumisen aikana. Hän on ollut siis luomassa jo nykyistä SDP:n linjaa.

Marinin puheenjohtajuus varmistui käytännössä jo viime vuoden joulukuussa, kun hänet valittiin pääministeriksi Rinteen jälkeen. Marin voitti SDP:n puoluevaltuuston äänestyksessä niukasti eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin äänin 32-29. Lindtman ilmoitti pian vaalin jälkeen, ettei hän pyri SDP:n puheenjohtajaksi.

Puheenjohtajuuden siirtyminen Sanna Marinille sinetöi hänen johtajuutensa SDP:ssä. Tästä eteenpäin Marin johtaa puhetta SDP:n puoluehallituksen kokouksissa.

Puoluehallitus ja puoluevaltuusto määrittävät SDP:n linjaa puoluekokousten välillä. Puolueen ministeriryhmän odotetaan seuraavan työssään näiden puolue-elinten linjauksia.

Hallitus ei ole keskustellut kuntavaalien siirrosta

Sanna Marinin puoluejohtajuus joutuu koetukselle ensi huhtikuun kuntavaaleissa. Marinin mukaan hallitus ei ole keskustellut kuntavaalien siirtämisestä koronaviruksen aiheuttaman tilanteen vuoksi. Marin kuitenkin kuvasi näkymää kuntavaaleihin sumeaksi.

– Kuntavaalien ajankohtaan palaamme, mikäli tautitilanne merkittävästi pahenisi, tätäkin [vaalien siirtoa] voidaan toki pohtia.

SDP:n tavoitteena kuntavaaleissa on, että ihmiset voisivat elää hyvää arkea ja palvelut olisivat turvattuja. Peruspalvelut ovat siis SDP:n vaaliteema. Erityisesti Marin nimesi päivähoidon, koulutuksen ja sosiaali- ja terveyspalvelut.

– Tietenkin meidän tavoitteenamme on myös voittaa vaalit, Marin asetti SDP:n tavoitteen.

Antton Rönnholm jatkaa puoluesihteerinä

SDP on valinnut puoluesihteeri Antton Rönnholmin jatkamaan puoluesihteerinä. Rönnholm valittiin ensimmäistä kertaa puoluesihteeriksi Lahden puoluekokouksessa vuonna 2017.

Rönnholm on saanut kiitoksia SDP:n ohjelmatyön ryhdistämisestä. Ennen eduskuntavaaleja puolueen ohjelmatyössä oli mukana noin 450 puolueaktiivia.

Myös puheenjohtajaksi valittu Sanna Marin kiitti lauantain puheessaan Rönnholmin johtamaa ohjelmatyötä. Marinin mukaan ohjelmatyön avulla SDP sai aloitteen keskustelussa Suomen politiikan suunnasta tavalla, johon muut puolueet joutuivat vastaamaan. Marin arvioi, että onnistuneet poliittiset ohjelmat auttoivat osaltaan SDP:tä vaalivoittoon ja pääministeripuolueeksi.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka vaihtaa vaalipiiriä

Timo Harakka oli ehdolla varapuheenjohtajaksi SDP:n Helsingin piiristä, vaikka hänet valittiin kansanedustajaksi Uudeltamaalta vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Nyt Harakka on vaihtamassa vaalipiiriä.

Harakka vahvistaa Ylelle, että hän aikoo ehdolle kuntavaaleihin ja seuraaviin eduskuntavaaleihin kotikunnastaan Helsingistä.

– Tässä yritetään nostaa puolueen menestystä Helsingissä, Harakka kuvailee.

Helsingistä ei ole ollut puolueen puheenjohtajaa tai varapuheenjohtajaa kahteentoista vuoteen. Viimeksi puheenjohtajistoon on kuulunut nykyinen europarlamentaarikko, puolueen entinen puheenjohtaja Eero Heinäluoma.

Yle seuraa tähän juttuun SDP:n puoluekokouksen tapahtumia sunnuntaina 23. elokuuta.

Yle seurasi tässä jutussa SDP:n puoluekokouksen toista päivää sunnuntaina Tampereella. Seuranta on päättynyt.

Voit keskustella jutun aiheesta maanantaihin 24.8.2020 kello 23 asti. Klikkaa keskustele-painiketta jutun alla.

Lue lisää:

Analyysi: Sanna Marin nosti kotikaupungissaan Tampereella demarihurmoksen, mutta kuinka kauan karismaan perustuva kuherruskuukausi kestää? 

Antti Rinne jäähyväisissään: SDP:n vallanhimoiset pikkupelit haudattava – Sanna Marin: Työllisyyttä vahvistettava oikeudenmukaisella tavalla

SDP juhlii Marinin nousua koronan varjossa – lue, mitä demarien puoluekokouksessa kannattaa tarkkailla

Suomi saa pääministerin, joka vienee SDP:tä kauemmas vasemmalle – kolme tärkeää asiaa, joissa Sanna Marin eroaa Antti Rinteestä

Sanna Marin on nyt uransa kovimmassa paikassa – Demareiden varapuheenjohtaja valvoo paljon, nukkuu vähän ja rentoutuu siivoamalla

Suosittelemme sinulle