Hyppää sisältöön

Länsi-Afrikan maiden edustajat tapasivat Malin vallankaappaajat

Nigerian entisen presidentin Goodluck Jonathanin johtama ryhmä keskusteli Malissa vallan kaapanneiden sotilaiden kanssa. 

Malin vallankaappaajat tapasivat Länsi-Afrikan maiden delegaation lauantaina Malin pääkaupungissa Bamakossa. Kuva: H. Diakite / EPA
Markus Heikkilä

Länsi-Afrikan maiden talousyhteisön (Ecowas) edustajista koostuva ryhmä tapasi lauantaina Malin sotilasvallankaappaajien edustajia. Ryhmää johtaa Nigerian entinen presidentti Goodluck Jonathan, joka keskusteli lauantaina puoli tuntia Malissa vallan kaapanneiden sotilaiden kanssa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Jonathan tapasi myös Malin johtoon astuneen eversti Assimi Goitan. Ecowasin ryhmää johtava Jonathan sekä kaksi muuta ryhmän jäsentä tapasivat lauantai-iltana myös virastaan syrjäytetyn presidentti Ibrahim Boubacar Keitan.

– Neuvottelut sujuivat hyvin, Jonathan kertoi AFP:lle.

Keita on ollut pidätettynä sotilastukikohdassa Malin pääkaupungin Bamakon ulkopuolella, mutta tapaamispaikasta Jonathanin kanssa ei ole kerrottu tarkempia tietoja.

"Keskustelemme kaikkien osapuolten kanssa"

Malin naapurimaat ovat vaatineet Keitan palaamista valtaan.

– Aiomme keskustella kaikkien osapuolten kanssa, ja uskon meillä olevan lopulta jotain, joka on hyväksi Malille, Länsi-Afrikan maille ja kansainväliselle yhteisölle, Jonathan sanoi.

Vallankaappaajat ovat kertoneet suhtautuvansa myönteisesti delegaation saapumiseen, mutta toistaiseksi ei ole merkkejä Keitan palauttamisesta takaisin valtaan. 75-vuotias Keita valittiin ensimmäisen kerran presidentiksi 2013 ja vuonna 2018 uudelleen viisivuotiskaudelle.

Ecowas on 1975 perustettu yhteisö, johon kuuluu 15 länsiafrikkalaista maata. Jäsenmaat ovat Benin, Burkina Faso, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Kap Verde, Liberia, Mali, Niger, Nigeria, Norsunluurannikko, Senegal, Sierra Leone ja Togo.

Lue lisää:

Sotilasvallankaappauksen jälkeiseen Maliin kaavaillaan siirtymäajan presidenttiä – johtaja ei välttämättä tule armeijasta(21.8.)

Suosittelemme sinulle