Hyppää sisältöön

Pystyykö PSG kääntämään Bayern Münchenin vahvuuden heikkoudeksi? Asiantuntija nostaa esiin seikan, joka saattaa ratkaista Mestarien liigan finaalin: "Sanelee pelin kulkua"

PSG pyrkii hyödyntämään Bayern Münchenin korkeaa puolustuslinjaa Mestarien liigan finaalissa.

ucl pokaali
Tästä pokaalista pelataan illalla Lissabonissa. Kuva: Getty Images
Jussi Saarinen,
Jussi Vainikka

PSG vastaan Bayern München. Mestarien liigan finaali pysäyttää tänä iltana koko jalkapalloilevan maailman. Yle Urheilun asiantuntija Erkka V. Lehtola uskoo, että Lissabonin lopputurnauksen otteluissa nähty tapahtumarikas peli jatkuu myös finaalissa.

– En usko, että mitään jarrutuskilpailua tänään nähdään. Se olisi vastoin joukkueiden ja pelaajien identiteettiä. Isoin taktinen juttu on se, kuinka korkealla Bayern uskaltaa pitää puolustuslinjaansa. Se sanelee pelin kulkua, Lehtola pohtii.

Bayernin linja on toden totta pelannut korkealla, ja tulos on ollut murhaavaa. Lissabonin lopputurnauksen puolivälierässä Bayernin prässi puri täydellisesti ja punapaidat takoivat kahdeksan maalia Barcelonan verkkoon. Välierässä Lyon pystyi ensimmäisellä jaksolla hyödyntämään tiloja Bayernin linjan takana, mutta viimeistely ontui.

PSG oli hilkulla pudota jo puolivälierissä Atalantaa vastaan, mutta nousi voittoon kahdella lisäaikamaalilla. Välierässä pariisilaiset tekivät selvää jälkeä Leipzigista. Tähtiä vilisevä hyökkäys Neymarin ja Kylian Mbappen johdolla pakottaa Bayernin miettimään prässiään uudelleen.

– PSG:llä riittää jalkoja ja siellä on kykyä tuhota, jos paikkoja tulee, Lehtola sanoo.

Bayern vaihtoi päävalmentajaansa marraskuussa. Kakkosvalmentajan paikalta ykköseksi nousseen Hansi Flickin tilastot ovat hurjia: Bayern on hävinnyt viimeksi joulukuun alussa ja yhtä tasapeliä lukuunottamatta voittanut sittemmin kaikki ottelut kaikissa kilpailuissa. Mestarien liigan saldona on kymmenen voittoa kymmenestä ottelusta ja peräti 42 tehtyä maalia.

– Olemme koko ajan pelanneet korkealla linjalla ja tehneet sillä kovaa tulosta, joten emme aio muuttaa asioita paljoa, Flick sanoi lehdistötilaisuudessa.

Müller lewandowski gnabry
Thomas Müller, Robert Lewandowski ja Serge Gnabry ovat takoneet hurjaa tulosta. Kuva: Getty Images

PSG:n suuri unelma

Pariisissa PSG-huuma on huipussaan. Seura pelaa ensimmäistä kertaa historiassaan Mestarien liigan finaalissa. Aiemmin vain Marseille on pystynyt voittamaan Euroopan ykköskilpailun vuonna 1993.

PSG on noussut Euroopan jalkapallokermaan qatarilaisten omistajiensa rahahanojen suosiollisella avustuksella. Valtio-omisteinen Qtari Sports Investments -konserni osti seuran vuonna 2011. Ranskan mestaruuksia on tullut vuosi toisensa jälkeen, mutta Mestarien liigassa epäonnistumiset ovat tähän mennessä seuranneet toisiaan.

– PSG:ssä on rakennettu 10 vuotta massiviisilla rahasummilla joukkuetta, joka oikeastaan nyt ensimmäistä kertaa näyttää ryhmältä, joka tekee töitä kahteen suuntaan. Supertähdet hikoilevat PSG:n puolesta, Lehtola toteaa.

Maajoukkuetasolla Ranska on niittänyt viime vuosina menestystä. Mestarien liigan kausi on jo nyt ollut maan pääsarjalle jättipotti, sillä myös Lyon eteni aina välieriin asti. Ranskan pääsarjaa pidetään yleisesti heikoimpana Euroopan viidestä huippusarjasta.

– Juuri tämän takia halusin tulla Pariisiin. Olen aina halunnut päästä maani historiaan, ja tämä ottelu on uusi mahdollisuus tehdä niin, Mbappe sanoi lehdistötilaisuudessa.

neymar mbappe
Neymarin ja Kylian Mbappen hymy oli herkässä viimeistelyharjoituksissa. Kuva: Getty Images

Lissabonin kupla

Mestarien liigan kausi alkoi ensimmäisen karsintakierroksen otteluilla 13 kuukautta sitten. Poikkeuksellinen kausi on saanut poikkeuksellisen, mutta onnistuneen huipennuksen Lissabonin lopputurnauksessa.

Erkka V. Lehtola painottaa, että erikoisen kauden finaali on täysin samanarvoinen kuin aiempinakin vuosina.

– Vaikka tämä pelattaisiin Neymarin takapihalla, niin kaikilla on totta kai valtava halu kruunata ikimuistoinen kausi. Tämä jää historiaan poikkeuksena, eikä se himmennä millän tavalla pelin tai saavutuksen arvoa, Lehtola toteaa.

– Uskon, että tämä jää jopa paremmin suuren yleisön mieleen. Lissabonin kupla on ollut aika ainutlaatuinen ja ottelut on pelattu yksiosaisina.

Lehtola nostaa molemmista joukkueista ratkaisuhahmoiksi odotetut nimet. Bayern Münchenin ykköspyssy Robert Lewandowski on tehnyt vähintään yhden maalin jokaisessa Mestarien liigan ottelussa tällä kaudella, yhteensä 15. Kaikki kilpailut mukaan lukien maaleja on kasassa uskomattomat 55.

– Puolan poika on painanut kauden läpi noin yhden maalin keskiarvolla per peli. Täydellisyyden tavoittelija on päässyt jo aika lähelle (täydellisyyttä). Mestarien liiga on hänelle suuri unelma.

PSG:n kiistellyt qatarilaisomistajat maksoivat brassitähti Neymarista ennätykselliset 222 miljoonaa euroa kesällä 2017. Suurin mahdollinen kruunu on enää yhden voiton päässä.

– Neymar jakaa mielipiteitä, mutta saattaa tällä hetkellä olla se pelaaja, joka pystyy yksin tekemään eniten tuhoa. Nyt on nähty merkkejä, että hän ajattelee myös joukkuetta eikä vain omia juttuja, Lehtola sanoo.

Mestarien liigan finaali PSG–Bayern München alkaa Lissabonissa kello 22.

Lue myös:

Kommentti: Bayernin armoton maaliruisku jätti aamupihvit pois ja teki elämäntaparemontin – maailman kolmea parasta jalkapallohyökkääjää yhdistää tarkka dieetti

Ranskan urheiluministerin ehdotus torpattiin – Pariisin terveysviranomainen odottaa Mestarien liigan finaalia pelonsekaisin tuntein: "Näen vain valtavan viruslingon"

Bayernin päävalmentaja ylisti Lyonin upottanutta Gnabrya: "Hän on lähellä maailmanluokan pelaajan asemaa"

Lyonin ennakkoluuloton taistelu ei riittänyt – vastustamaton Bayern München Gnabryn johdolla finaaliin

Mestarien liigan finaalipaikka sai PSG-tähtipelaaja Neymarin tunteikkaaksi – kertoo vuosia piinanneista vaikeuksistaan: "Tänään olen yhtenä kappaleena, ilman vammoja"

Historiaa tehnyt PSG rymisteli Mestarien liigan finaaliin – RB Leipzig jäi täysin varjoon

Suosittelemme sinulle