Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Saksaan siirretyn Navalnyin esikunta Ylelle: "Syvä kiitos Niinistölle, että hän soitti Putinille"

Aleksein Navalnyin neuvonantaja Leonid Volkov kertoo, että kansainvälinen yhteisö vetosi Navalnyin puolesta Venäjän johtoon sekä virallisia että epävirallisia kanavia pitkin.

Niinistö ja adjutantti auton edessä
Presidentti Sauli Niinistö vieraili Ylen Ykkösaamussa lauantaina. Kuva: Derrick Frilund / Yle
Suvi Turtiainen
Avaa Yle-sovelluksessa

BERLIINI Saksaan sairaalahoitoon tuodun Aleksei Navalnyin esikunta kiittää Suomen tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä tämän puhelusta Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Kiitokset välitti oppositiopoliitikko Navalnyin läheinen neuvonantaja Leonid Volkov Ylelle Berliinissä.

– Syvä kiitos Niinistölle, että hän soitti Putinille ja keskusteli Navalnyin siirtämisestä Berliiniin, Volkov kertoi Ylelle maanantaiaamuna.

Niinistö kertoi lauantaina Ylen Ykkösaamussa ehdottaneensa Putinille, että Navalnyi siirrettäisiin hoitoon Saksaan. Niinistö oli ennen soittoa käynyt puhelinkeskustelun Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa.

Merkel tuki Navalnyin siirtoa Saksaan. Niinistö totesi Merkelin kannan Putinille ja kertoi olevansa samaa mieltä.

– Tiedustelin, eikö häntä voitaisi siirtää Saksaan, Niinistö sanoi.

Volkov kertoo Ylelle lähettämässään viestissä, että he kuulivat Niinistön puhelusta Putinin kanssa median kautta.

Volkovin mukaan Navalnyin puolesta vedottiin Venäjän johtoon sekä virallisia että epävirallisia kanavia pitkin.

– Sen vuoksi on mahdotonta sanoa, oliko yksittäisellä puhelulla tai teolla käänteentekevää vaikutusta, Volkov arvioi.

– Mutta jokainen näistä teoista oli erittäin tärkeä, ja olemme niistä todella kiitollisia.

Volkov on yksi Navalnyin luottoavustajista. Hän toimi Navalnyin kampanjapäällikkönä vuoden 2018 presidentinvaalissa, jossa oppositiopoliitikon ehdokkuus evättiin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö saapumassa Ylelle toukokuussa 2020.

Berliinin Charité-sairaala ei ole kommentoinut terveydentilaa

Aleksei Navalnyi sai voimakkaita oireita Venäjän sisäisellä lennolla torstaina. Navalnyin esikunnan mukaan hän saattoi saada myrkkyä teessä, jonka hän joi ennen lentoa.

Torstai-iltana Saksan Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoivat yhteisessä tiedotustilaisuudessa molempien maiden olevan valmiita ottamaan Navalnyi hoitoon.

Venäjän tunnetuimman vallan kriitikon siirto kuitenkin viivästyi.

Aleksei Navalnyin siirrossa käytettyä eristysyksikköä lastattiin tyhjänä takaisin ambulanssiin Berliinissä 22. elokuuta.
Aleksei Navalnyin siirrossa käytettyä eristysyksikköä lastattiin tyhjänä takaisin ambulanssiin Berliinissä 22. elokuuta. Kuva: Odd Andersen / AFP

Yksityisvaroin Saksasta lähetetty ambulanssikone saapui Omskiin perjantaina, mutta aluksi venäläislääkärit eivät antaneet siirtolupaa. Lupa heltisi perjantai-iltana, ja Navalnyin siirto käynnistyi lauantaina aamuyöstä Saksan aikaa.

Navalnyia kuljettanut kone laskeutui Berliiniin lauantaina kello 8.46. Oppositiojohtajaa hoidetaan Euroopan johtaviin sairaaloihin kuuluvassa Charitéssa Berliinin keskustassa.

Lennolla saapui mukana Navalnyin vaimo Julija. Neuvonantaja Volkov saapui Berliiniin jo perjantaina.

Charité on vahvistanut hoitavansa Navalnyia ja kertonut tiedottavansa hänen terveydentilastaan myöhemmin Navalnyin perheen toiveita kuultuaan.

Navalnyin tiedottaja Kira Jarmyš toppuutteli eilen julkisuudessa levinneitä tietoja Navalnyin terveydentilasta. Hänen mukaansa Navalnyin terveydentilasta ei ole uusia vahvistettuja tietoja, eikä perhe ole antanut valtuuksia kommentoida niitä.

Jo aiemmin julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Navalnyi tuotiin Berliiniin koomassa.

Lue lisää:

Kansalaisjärjestö: Navalnyi selviää hengissä – oppositiojohtajan tiedottajan mukaan uutta tietoa terveydentilasta ei kuitenkaan vielä ole

Navalnyin tila on erittäin vakava Berliinin siirron tehneen järjestön mukaan – lähde Reutersille: Ilman Omskin hätälaskua hän olisi kuollut

Presidentti Niinistö puhelustaan Putinin kanssa: "Tiedustelin, eikö Navalnyia voitaisi siirtää Saksaan" – kommentoi myös presidentin valtaoikeuksia

Suosittelemme sinulle