Hyppää sisältöön

Tokion olympialaisiin tähdännyt Airi Mikkelä lopettaa pelaajauransa – "En ajatellut jättää sulkapalloa kokonaan"

Ennen koronaviruspandemian puhkeamista Airi Mikkelä oli olympiapaikassa kiinni.

Airi Mikkelä
Airi Mikkelä päättää uransa. (Arkistokuva) Kuva: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva
Jonne Niemeläinen

Tokion olympialaisiin tähdännyt sulkapalloilija Airi Mikkelä ilmoitti maanantaina, että hänen pelaajauransa päättyy. Kuusinkertainen Suomen mestari lopettaa 27-vuotiaana, ja päätös syntyi kesän maajoukkuetauon aikana.

– Huomasin, että jaksan tehdä ehkä 60 prosenttia siitä, mitä huippu-urheilu vaatisi. Olin alun perin ajatellut muutenkin, että ura päättyy Tokion olympialaisiin. Kun olympiakisat siirtyivät, ajattelin että satsaan vielä vuoden. Lopettaminen tuntuu nyt kuitenkin oikealta ratkaisulta, kun Tokion kisoistakaan ei ole minkäänlaista varmuutta, Mikkelä selvitti Sulkapalloliiton tiedotteessa.

Ennen koronaviruspandemian puhkeamista Mikkelä oli olympiapaikassa kiinni.

– Kun ajattelen tätä sulkapallotaivalta kokonaisuutena, niin Rion olympiakarsinta oli ikimuistoinen. Pelasin upeissa paikoissa ja olin todella korkealla rankingissa. Sulkapallon myötä asuin myös viisi vuotta ulkomailla. Minulla on valtavasti ystäviä lajin parista.

– Huippu-urheilijan arki on kasvattanut fyysistä ja psyykkistä kuntoa. Olen joutunut käsittelemään monenlaisia asioita ja löytämään välineitä mielen hallintaan. Sulkapallon on tuonut elämääni valtavasti hyviä asioita.

Päätöksen tehtyään Mikkelä huomasi kokevansa tyhjyyden ja haikeuden tunnetta.

Airi Mikkelä. Arkistokuva vuodelta 2016.
Airi Mikkelä oli maailmanlistalla parhaimmillaan 48. sijalla. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

– Nyt tuntuu kuitenkin jo siltä, että kaikki on mahdollista. Jatkan opintojani ja minulla on monenlaisia haaveita ja suunnitelmia tulevaisuuden suhteen. Ihmeellinen vapaus, kun voi punttisalillakin tehdä mitä haluaa, eikä tarvitse niin tarkkaan miettiä, että mikä on hyödyllistä juuri sulkapallon näkökulmasta. Haaveilen myös puolimaratonin juoksemisesta, Mikkelä selvitti.

Hän ei ole kuitenkaan hylkäämässä sulkapalloa kokonaan.

– En ajatellut jättää lajia kokonaan. Käyn mielelläni sparraamassa naispelaajia auttaakseni heitä kehittymään ja pääsemään mahdollisimman pitkälle.

Mikkelä oli parhaimmillaan maailmanlistalla 48. sijalla. Mikkelä on edustanut Suomea arvokisoissa yli 20 kertaa.

Lue myös:

Suomen sulkapallohuiput kehittyvät Anu Niemisen koulussa – kärkipelaajan elämäntaparemontti vaati pitkiä keskusteluja: "Olen nyt paljon ammattimaisempi"

13-vuotias sulkapallon superlupaus leikittelee aikuisten miespelaajien kustannuksella – “Tuntuu vähän kivalta, kun he vaan juoksevat siellä"

Suosittelemme sinulle