Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

STM antoi uuden ohjauskirjeen, kun aiemmasta puuttui nolla – tapahtumien yleisöraja pysyy 500 hengessä

Viestintäjohtajan mukaan kyseessä oli kirjoitusvirhe.

Siltakemmakat-festivaali Puumalassa 6. elokuuta.
Siltakemmakat-festivaali Puumalassa 6. elokuuta. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Markus Mäki,
Tiina Forsberg,
Kari Ikävalko
Avaa Yle-sovelluksessa

Sosiaali- ja terveysministeriö STM on antanut maanantaina alkuillasta aluehallintovirastoille uuden ohjauskirjeen syyskuun kokoontumisrajoituksista.

Aiemmassa kirjeessä oli ministeriön mukaan virhe, kun siitä oli pudonnut nolla pois.

Uusimpien linjausten mukaan yleisötilaisuuksien kokoontumisten rajana on 500 henkilöä. Yli 500 henkilön tilaisuuksia voi järjestää, jos niissä pystytään noudattamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeita yleisötilaisuuksien turvallisesta järjestämisestä.

Viestintäjohtaja: Inhimillinen kirjoitusvirhe

Sosiaali- ja terveysministeriön aluehallintoviranomaisille aiemmin lähetetyssä ohjauskirjeessä oli virhe, jonka takia tänään uutisoitiin, että yleisötapahtumien kokoontumisrajoituksia kiristettäisiin 500 hengestä 50:een.

STM:n viestintäjohtaja Vivikka Richt sanoo, että kyseessä oli kirjoitusvirhe.

– Tämä oli inhimillinen kirjoitusvirhe ja olemme siitä pahoillamme, Richt sanoo.

STM:n mukaan 500 henkilöä on siis edelleen kokoontumisrajana, eikä aluehallintoviranomaisten aiemmin mainitsema 50 pidä paikkaansa. Ministeriön mukaan kirjeestä oli pudonnut nolla pois.

Avi odottaa uutta ohjausta

Aiemmin maanantaina aluehallintoviranomaiset kertoivat tiukentavansa yleisötilaisuuksien osallistujamääriä 500:sta 50:een henkeen syyskuun alusta. Uusien määräysten oli määrä olla voimassa syyskuun ajan.

Näiden aluehallintoviranomaisten ohjeiden perusteella syyskuussa olisi voinut järjestää enintään 50 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Yli 50 henkilön tilaisuuksia olisi saanut järjestää sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa, jos turvallisuus olisi varmistettu viranomaisohjeiden mukaisesti.

Kaikissa yli 50 hengen tilaisuuksissa olisi pitänyt muun muassa varmistaa, että hygieniasta huolehditaan tarkasti ja 1–2 metrin turvavälit otetaan huomioon esimerkiksi tiloja jakamalla. Nämä ohjeet koskevat STM:n korjauksen jälkeen edelleen 500 hengen yleisötilaisuuksia.

Vastaavat ohjeet ovat olleet käytössä koronapandemian levitessä keväällä Suomeen, ja niitä lievennettiin heinäkuun alusta.

Aluehallintovirasto (avi) kertoi maanantaina Twitterissä, että se arvioi tilannetta uudelleen uuden ohjeistuksen jälkeen.

Aluehallintovirastojen mukaan kyse on siitä, edellytetäänkö vai suositellaanko viruksentorjuntaan liittyviä ohjeita 51–500 henkilön yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa.

Voit keskustella jutun aiheesta tiistaihin 25.8.2020 kello 23 asti.

Lue myös:

Yli 500 hengen yleisötapahtumat nyt sallittuja ulkona, mutta kolmella ehdolla – lue, mitkä koronasta johtuvat rajoitukset ja suositukset yhä voimassa

Yli 500 ihmisen tilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka, hallitus varautuu taudin leviämiseen lisätalousarviolla

Alueellisia maskisuosituksia ja etätyön jatkamista – Tässä 9 keinoa, joilla koronaviruksen toista aaltoa torjutaan

Suosittelemme