Hyppää sisältöön

Pori aloittaa yt-neuvottelut mutta sisältö yllättää: Ei irtisanomisia tai lomautuksia

Viisi kaupunginhallituksen jäsentä olisi halunnut pitää myös irtisanomiset ja lomautukset valikoimassa.

Porin kaupungintaloa pääovet
Porin kaupungintalolla linjattiin maanantaina yt-neuvottelujen sisällöstä. Kuva: Antti Laakso / Yle
Antti Laakso

Porin kaupunki aloittaa yt-neuvottelut mutta erisisältöisenä kuin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen esitti. Neuvotteluissa ei keskustella irtisanomisista, lomautuksista tai palvelussuhteiden ehtojen heikentämisestä, toisin kuin kaupunginjohtaja viime viikolla esitti.

Kaupunginjohtaja esitti 200 ihmisen vähentämistä yt-menettelyllä. Kaupunginhallituksessa kaikki sosiaalidemokraatit ja perussuomalaiset vastustivat esitystä ja vaativat neuvotteluja, joissa henkilöstöön kovimmin osuvat keinot on rajattu ulkopuolelle. Edes osa-aikaistamisia ei päätöksen mukaan harkita. Rintamaan asettui myös vasemmistoliiton Raisa Ranta.

Sen sijaan kokoomuslaiset, vihreät ja keskustalaiset sekä vasemmistoliiton Erno Välimäki kannattivat kaupunginjohtajan alkuperäistä esitystä. Esitys olisi johtanut yt-neuvotteluihin kaikkien ei-lakisääteisten palvelujen osalta.

Vihreiden edustajan Anne Liinamaan äänestyspäätös poikkeaa vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtajan Kaarina Ranteen näkemyksestä. Ranne suhtautui Luukkosen esitykseen viime viikolla kriittisesti.

Kaupunginjohtaja jätti päätöksestä eriävän mielipiteen.

Ammattiliitot JHL ja Jyty ilmoittivat viime viikolla vastustavansa Luukkosen esitystä. Ylen tietojen mukaan ay-liikkeessä harkittiin työtaistelutoimenpiteitä, jos kaupunginhallitus olisi päättänyt aloittaa ehdotetunkaltaisen yt-menettelyn.

Iso alijäämä

Pori tavoittelee ensi vuodeksi seitsemän miljoonan euron säästöjä. Tänä vuonna kaupunki tekee ennusteen mukaan 34,5 miljoonan euron alijäämän, ja iso alijäämä kertyi myös viime vuonna.

Äänestyksessä voittanut enemmistö tahtoo, että ennen yt-neuvottelujen päättämistä seurataan, saavatko kunnat valtiolta lisää tukia.

Samassa kokouksessa vihreiden Anne Liinamaa, vasemmistoliiton Raisa Ranta ja perussuomalaisten Tommi Salokangas vaativat kaupunkia purkamaan miljoonien eurojen tukisopimuksensa Porista Helsinkiin lentävän yhtiön kanssa. Kaupunginhallituksen enemmistö ei lähtenyt ehdotuksen kannalle.

Uutista voi kommentoida 24.8. klo 22 saakka.

Suosittelemme sinulle