Hyppää sisältöön

Kansalliskaartin joukkoja sijoitettu kaupunkiin Wisconsinissa mellakoiden vuoksi – valkoinen poliisi ampui mustaa miestä useita kertoja selkään

Poliisi on ollut toistaiseksi vaitonainen syistä, jotka johtivat 29-vuotiaan Jacob Blaken ampumiseen.

Jacob Blaken ampumista seuranneissa mellakoissa sytytettiin tuleen muun muassa ravintola Kenoshan kaupungissa.
Jacob Blaken ampumista seuranneissa mellakoissa sytytettiin tuleen muun muassa useita liiketiloja. Kuvassa poltettu ravintola Kenoshan kaupungissa. Kuva: TANNEN MAURY/ EPA
Inka Haukka

Yhdysvalloissa Wisconsinin osavaltio on kutsunut kansalliskaartin joukot Kenoshan kaupunkiin, missä on syttynyt laajoja mellakoita ampumavälikohtauksen vuoksi.

Mellakat saivat alkunsa, kun valkoinen poliisi ampui lukuisia kertoja mustaa 29-vuotiasta Jacob Blakea lähietäisyydeltä selkään. Blake oli astumassa tilanteessa autoonsa, jonka takapenkillä istuivat hänen kolme alaikäistä poikaansa. Blake on tällä hetkellä sairaalassa ja hänen tilaansa kuvataan vakavaksi, mutta vakaaksi.

Silminnäkijä kuvasi tilanteen videolle, jota jaettiin sunnuntaina sosiaalisessa mediassa. Pian tämän jälkeen Kenoshan kaupungissa syttyi laajoja mellakoita, joissa muun muassa lukuisia autoja ja liiketiloja sytytettiin tuleen. Poliisi hajotti väkijoukkoja kyynelkaasulla ja määräsi kaupunkiin sunnuntaina yöllisen ulkonaliikkumiskiellon.

Ihmiset kokoontuivat osoittamaan mieltä Kenoshassa sen jälkeen, kun poliisi oli ampunut 29-vuotiasta Jacob Blakea selkään.
Ihmiset kokoontuivat osoittamaan mieltä Kenoshassa sen jälkeen, kun poliisi oli ampunut 29-vuotiasta Jacob Blakea selkään. Kuva: TANNEN MAURY/ EPA

Noin 200 kansalliskaartin jäsentä sijoitettiin maanantai-iltapäivällä paikallista kaupunkiin valvomaan muun muassa julkisia rakennuksia ilkivallalta. Ulkonaliikkumiskielto on määrätty Kenoshaniin myös maanantai-illaksi.

Poliisi on ollut toistaiseksi vaitonainen syistä, jotka johtivat Blaken ampumiseen. Poliisin mukaan ampuminen tapahtui, kun poliisi oli vastaamassa ilmoitukseen perheväkivallasta. Blaken perheen asianajajan mukaan Blake oli yrittänyt rauhoittaa kahden naisen välistä riitaa.

Wisconsinin oikeusministeriö tutkii tapausta. Ampumisessa osallisena olleet poliisit on toistaiseksi pidätetty viroistaan.

Myös demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden vaati tapauksesta läpinäkyvää tutkintaa.

– Kansakuntamme on herännyt tänään jälleen suruissaan ja raivoissaan siitä, että jälleen yksi musta amerikkalainen on joutunut liiallisen voimankäytön uhriksi.

Lue myös:

Wisconsinissa poliisi ampui mustaa miestä useita kertoja – uudet mellakat uhkaavat

Suosittelemme sinulle