Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Counter-Strikea, SM-turnauksia, Veikkausliigan virtuaalifutissarja ja änäriä – tässä ovat syksyn suurimmat kotimaiset e-urheiluliigat

Suomalaisen e-urheilun ystävillä riittää seurattavaa lähikuukausina.

Kynyniekat ja LDLC Assembly Winter 2020 -tapahtuman CS:GO-turnauksessa.
Mikäli koronavirustilanne sen sallii, pelataan Assembly Summer 2020 -tapahtumassa tänäkin syksynä Counter-Strikea. Kuva: Tomi Hänninen
Jaakko Palvaila
Avaa Yle-sovelluksessa

Kesän kääntyessä kohti syksyä myös useat suomalaiset e-urheilusarjat ovat palaamassa kesätauoilta.

Viime keväänä Suomessa nähtiin useita palkintopoteiltaan suuria e-urheiluliigoja etenkin Counter-Strike: Global Offensive -pelissä. Liigakenttä on kuitenkin murroksessa, sillä ainakin yksi kotimaisista CS:GO-liigoista jää tauolle ja toisen palkintopottia on leikattu tuntuvasti tulevalle syyskaudelle.

Kotimaisille e-urheilufaneille on tästä huolimatta runsaasti seurattavaa. Uutena tulokkaana liigakartalle ponnistaa esimerkiksi Veikkausliigan virtuaalifutissarja eFutisliiga, joka tuo kotimaisen jalkapallon faneille seurattavaa myös talvikaudelle.

Listasimme tähän juttuun liigoista suurimmat.

eFutisliiga täyttää Telian e-urheilutyhjiötä

Telia Esports Seriesin kolmas CS:GO-kausi pelattiin viime keväänä, mutta jatkoa sarjalle ei ainakaan tänä syksynä ole luvassa. Kotimaisen Counter-Striken sijaan teleoperaattorin panostus on tänä syksynä uudessa virtuaalijalkapallon eFutisliigassa, jota operaattori pyörittää yhdessä jalkapallon Veikkausliigan kanssa. Liigaa pelataan FIFA-pelisarjalla.

Muutkin kotimaiset toimijat ovat perustaneet omia CS:GO-liigojaan sen jälkeen, kun Telian CS:GO-sarjan ensimmäinen kausi käynnistyi toukokuussa 2019. Telia Finlandin e-urheilun liiketoimintajohtaja Niklas Segercrantz kertoo yhtiön halunneen nostaa Counter-Striken sijaan vaihteeksi esille muitakin pelejä.

– Kun perustimme oman CS:GO-sarjamme, ei Suomessa oikein ollut korkeatasoista kansallista liigaa, joka olisi toiminut ponnahduslautana maailmalle. Ambitiomme on alusta alkaen ollut auttaa skeneä kasvamaan ja tarjota e-urheilun tulevaisuuden patriklaineille se tarpeellinen väliaskel ennen kansainvälisille areenoille siirtymistä.

Vaikka Telia pitääkin taukoa CS:GO-liigojen järjestämisestä, ei peliä ole Segercrantzin mukaan täysin unohdettu. Pääpaino on Counter-Striken osalta nyt kansainvälisten turnausten suomenkielisissä lähetyksissä.

– Käymme edelleen yhtiön sisällä keskusteluja Counter-Striken mahdollisten tulevaisuuden suunnitelmien osalta. Telia Esports Seriesin tapaisia liigoja on nyt Suomessa runsaasti, joten jos Telia vielä palaa kotimaisen CS:GOn pariin, niin sitten teemme taas jotain erilaista kuin muut.

KOVA Esports CS:GO-joukkue
KOVA Esports jää toistaiseksi viimeiseksi Telia Esports Seriesin CS:GO-mestariksi. Kuva: KOVA Esports

eFutisliigan järjestelyistä Segercrantz on vielä vaitonainen. Lisätietoja esimerkiksi liigan karsintoihin liittyen on kuitenkin luvassa lähiaikoina.

Kuluneen kesän aikana Telia järjesti League of Legends -sarjan yhteistyössä pelin kehittäneen Riot Gamesin kanssa. Pohjoismaiselle LoL-liigalle on Segercrantzin mukaan luvassa jatkoa ensi vuoden puolella.

Segercrantz vihjaa myös, että luvassa voi olla uusia aluevaltauksia.

– Uskon, että eFutisliigan lisäksi syksyllä tullaan kuulemaan myös muita hienoja uutisia.

CS:GO -suomenmestaruus tarjolla Elisan turnauksessa

Counter-Strike: Global Offensiven virallinen Suomen mestaruus ratkotaan tänä vuonna teleoperaattori Elisan järjestämässä CS:GO Finnish Championship 2020 -turnauksessa. Kuten arvata saattaa, turnauksella on Suomen elektronisen urheilun liiton eSM-arvo, eli turnauksen voittajajoukkue kruunataan e-urheilun suomenmestariksi.

Viime vuonna eSM-titteli meni SJ Gamingille, jonka voittajajoukkueen pelaajista (Jesse "KHRN" Grandell, Mikko "xartE" Välimaa, Tony "arvid" Niemelä, Elias "Jamppi" Olkkonen ja Tuomas "SADDYX" Louhimaa) Välimaa ja Olkkonen ovat sittemmin siirtyneet toisiin joukkueisiin.

Turnauksen lohkovaihe käynnistyi viime viikolla HAVUn ja FCottoNd:n napatessa A-lohkosta paikat turnauksen pudotuspeleihin. Lohkovaihe jatkuu syyskuun puoliväliin asti ja suomenmestari on selvillä 27. syyskuuta pelattavan finaalin jälkeen. Turnauksen palkintopotti on 25 000 euroa.

SJ Gamingin pelaajia Arctic Invitational -tapahtumassa.
SJ Gaming on CS:GOn hallitseva suomenmestari. Kuva: Stephanie Lindgren / Arctic Invitational

Rushmode palaa saksitulla palkintopotilla

Syksyn joukkuemäärältään suurimman kotimaisen CS:GO-liigan järjestää turnausalusta Rushmode, jonka turnausmuotoisessa liigassa on jaossa 20 000 euron palkintopotti.

RainMaker Open -nimeä kantava turnaus järjestetään nyt toista kertaa. Touko-kesäkuussa pelatun ensimmäisen turnauksen tapaan mukana olevien joukkueiden määrä voi kasvaa Suomen tasolla poikkeuksellisen suureksi, sillä kuuteen alkusarjan turnaukseen voi kuhunkin osallistua jopa 64 joukkuetta. Ensimmäiset alkusarjan turnaukset pelataan jo tänä viikonloppuna. Alkusarjoista etenee 12 joukkuetta neljän kutsujoukkueen kaveriksi turnauksen jatkosarjaan.

Turnaus huipentuu 17. lokakuuta pelattavaan finaaliin, joka on tarkoitus järjestää Assembly Summer -lanitapahtuman yhteydessä.

Toista kertaa järjestettävän turnauksen palkintopotit ovat huomattavasti ensimmäistä sarjakautta pienemmät. Touko- kesäkuussa täysin verkon välityksellä pelatun turnauksen voittanut HAVU Gaming nappasi tuolloin 24 000 euron siivun yhteensä 60 000 euron palkintopotista.

HAVU Gamingin CS:GO-joukkue
HAVU Gaming voitti RainMaker Openin avauskauden. Kuva: HAVU Gaming

FEL: yhdeksäs CS:GO-kausi tulossa

Suomalaisen e-urheiluliigakartan pitkän linjan tekijä Finnish Esports League käynnistää syksyllä jo yhdeksännen liigakautensa.

FELin kahdeksannen kauden voittajaksi kruunattiin heinäkuussa KOVA Esports, joka päihitti finaalissa HAVUn. KOVA nappasi voitolla puolet yhteensä 50 000 euron palkintopotista.

Liigan käytännön järjestelyistä ja palkintopoteista ei ole vielä hiiskuttu julkisuuteen, mutta karsinnat yhdeksännelle kaudelle ovat käynnistymässä syyskuun alkupuolella. Edelliskaudella liigan runkosarjan jumbosijoille sijoittuneet Crazy Coco ja ajuri pelaavat karsinnoissa kahdesta liigapaikasta FELin haastajaliigan kuutta parasta joukkuetta vastaan.

PUBGissa kotimaan kärki kohtaa maailman parhaat

Suomalainen Playerunknown's Battlegrounds -pelin turnausjärjestäjä PUBG Finland jatkaa tänä syksynä kansainvälisen PUBG-liigan parissa.

PUBG Suomiliigan eli PSL:n seitsemännen kauden karsinnat ovat parhaillaan käynnissä. Liigan varsinainen finaaliturnaus pelataan 18. - 20. syyskuuta.

Saku ”SKUIJKE” Sajakoski
ENCEn Saku "SKUIJKE" Sajakoski jahtaa PSL:n seitsemännen kauden voittoa. Kuva: StarLadder

Karsintojen viimeiseen vaiheeseen on kutsuttu kahdeksan maailman kärkijoukkueisiin lukeutuvaa tiimiä. Joukkueissa on myös suomalaisedustusta: ENCE on kokoonpanoltaan täysin suomalainen, Omaken Sportsin pelaajistosta 3/4 on suomalaisia ja Anssi "mxey" Pekkonen tavoittelee liigavoittoa yhdessä Team Liquidin kanssa.

PSL:n seitsemännellä kaudella on jaossa 15 000 euron palkintopotti, joka jaetaan kolmen parhaan joukkueen kesken. Suomalaisille liigoille poikkeuksellisesti liigasta tehdään lähetystä suomen lisäksi myös englannin kielellä.

PUBG Finland vastaa tänä vuonna myös PUBGin eSM-turnauksen järjestämisestä. Suomen mestaruus jaettaneen siis myös PUBGissa vielä loppuvuoden aikana.

Kiekkoseurat kilpailevat eSM-tittelistä

Myös virtuaalilätkän ystäville on tänä syksynä luvassa kotimaista herkkua.

NHLGamerin järjestämässä FCL 2020 -liigassa kilpaillaan e-urheilun suomenmestaruuksista NHL-pelisarjan 6 vastaan 6 - ja 1 vastaan 1 -pelimuodoissa.

6v6-pelimuodon jo käynnistyneessä lohkovaiheessa nähdään myös perinteisen jääkiekon puolelta tuttuja nimiä. Muun muassa jääkiekkoseurat JYP, TuTo, Kiekko-Vantaa ja SAWO Esportsin taustalla vaikuttava KalPa ovat omilla joukkueillaan mukana kilpailemassa suomenmestaruudesta. Hallitseva suomenmestari HAVU Gaming jättää lohkovaiheen väliin, sillä joukkue on kutsuttu eSM-sääntöjen mukaisesti suoraan turnauksen pudotuspeleihin.

1v1-pelimuodossa ensi viikolla alkavaan lohkovaiheeseen on ilmoittautunut lähes 200 pelaajaa. Kristian "Kriketsi17" Veijola puolustaa eSM-titteliään pudotuspelien ensimmäiseltä kierrokselta lähtien.

NHL-turnaukset huipentuvat 10. lokakuuta pelattaviin finaaleihin. Turnausten yhteenlaskettu palkintopotti on 10 000 euroa.

Viimeinen eSM-turnaus pelataan marras-joulukuussa

Elektronisen urheilun suomenmestaruuksista kilpaillaan tänä vuonna viidessä pelissä. Yksi eSM-titteli on tänä vuonna jo jaettu, sillä Tuomas Tähtelä nappasi elokuun alussa itselleen digitaalisen rata-autoilun suomenmestaruuden Jyväskylässä järjestetyssä finaalitapahtumassa.

Tuomas Tähtelä Digital Racing eSM 2020 -tapahtumassa.
Tuomas Tähtelä voitti digitaalisen rata-autoilun suomenmestaruuden. Kuva: Niko Ryötiö / SEUL

Vuoden viimeinen suomenmestaruus menee jakoon marras-joulukuussa, kun kokkolalainen lanitapahtumien järjestäjä Urbanlan järjestää League of Legends -pelin eSM-turnauksen. Pääosin verkon välityksellä pelattavaksi aiotun turnauksen finaalit on määrä järjestää Urbanlan 2020 -tapahtumassa Kokkolassa joulukuussa.

Lue myös:

KalPa, KuPS ja IPK rakentavat yhdessä savolaista e-urheilujoukkuetta – ensimmäisenä kiinnitettiin kiekkojoukkue, myös FIFA-pelaaja tähtäimissä

Yhdysvaltojen paheneva koronavirustilanne lukitsi Petja "Masaa" Kantasen e-urheilujoukkueensa pelitaloon Atlantassa – "Pelaamista ja Netflixiä, siinä päivän ohjelma"

Suosittelemme sinulle