Hyppää sisältöön

Kokkolan Energialle hakelasti Latviasta – yhtiö etsii korvaajaa turpeelle ja testaa merireittiä

Haketta joudutaan tulevaisuudessa ostamaan paljon ulkomailta, uskoo yhtiön polttoainepäällikkö.

Hakelasti saapui Latviasta maanantaina Kokkolaan, missä kuormaa purettiin reilun vuorokauden ajan. Kuva: Teemu Hujanen
Sari Vähäsarja

Kokkolan Energia varautuu turpeenkäytön vähenemiseen. Yhtiö tilasi Latviasta laivalastillisen metsähaketta testatakseen meritoimitusketjun toimivuutta ja löytääkseen mahdolliset heikot kohdat.

Maanantaina saapunut 7 000 kuution hakelasti kattaa alle prosentin Kokkolan Energian kaukolämpölaitosten vuosittaisesta polttoaineen tarpeesta. Tärkeintä oli logistiikan testaus.

Koelasti osoitti, että merireitti on toimiva ja vaatii vain pientä säätöä kalustoon ja muuhun logistiikkaan.

Yhtiö tutkii vaihtoehtoja, joilla korvata turpeen ja kivihiilen roolia tulevaisuudessa. Hankinnan taustalla on huoli suomalaisen puupolttoaineen saatavuudesta tulevaisuudessa.

– Kun turve poistuu käytöstä, puu ei tule riittämään Suomessa kaikkien tarpeisiin, toteaa Ahokangas Kokkolan Energian polttoainepäällikkö Petri Ahokangas.

Hän uskookin, että iso osa hakkeesta on ostettava tulevaisuudessa ulkomailta. Lähivuosina ongelmia kotimaisen polttoaineen riittävyydessä ei Ahokankaan mukaan kuitenkaan tule, sillä osa turvetuottajista myy varastojaan tyhjiksi ennen lopettamista.

Epävarmuus on monelle tuottajalle liikaa, ja esimerkiksi Kokkolan Energian toimittajista jo muutama on ilmoittanut lopettavansa.

Myös puuta riittänee poltettavaksi vielä vuosia, mutta suunnitelmat hakkuiden rajoittamisesta voivat muuttaa tilanteen myöhemmin.

Toisaalta puun varastoiminen pitkään on vaikeaa, ja äkillisen, pitkän kylmän jakson sattuessa kohdalle polttoaineen tarve voi kasvaa nopeasti.

Sellaiset tilanteet on aiemmin ratkaistu varastoturpeen avulla, mutta jatkossa tuo mahdollisuus poistuu. Meritse isojenkin polttoainemäärien liikuttelu onnistuu, ja sitä tarvitaankin.

– Yksi tuollainen laivallinen palaa meillä pakkaspäivänä vuorokaudessa, havainnollistaa Ahokangas.

Kokkolan Energialle on toimitettu haketta laivalla myös vuosina 2012 ja 2013, jolloin oli pulaa turpeesta.

Suosittelemme sinulle