Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Poliisin selkään ampuma Jacob Blake on isänsä mukaan halvaantunut vyötäröstä alaspäin

Blaken ampuminen on nostattanut Yhdysvalloissa jälleen mielenosoituksia rasismia ja poliisiväkivaltaa vastaan.

Mielenosoittajan kyltti
Jacob Blaken ampumisen takia Los Angelesissa järjestetyssä mielenosoituksessa eräs mielenosoittaja piteli kylttiä, jossa luki "Valta kansalle" Kuva: Christian Monterrosa / EPA
Katriina Töyrylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Wisconsinissa Yhdysvalloissa poliisin sunnuntaina selkään ampuma musta mies Jacob Blake on halvaantunut vyötäröstä alaspäin, hänen isänsä kertoo Chicago Sun Times -lehdelle.

Lääkärit eivät kuitenkaan osaa vielä sanoa, jääkö 29-vuotias Blake pysyvästi halvaantuneeksi, samaa nimeä kantava isä kertoo.

Jacob Blake vanhemman mukaan hänen pojassaan on kahdeksan luodinreikää. Isä aikoo matkustaa kotoaan Pohjois-Carolinan Charlottesta poikansa luo.

Poliisi ampui Blake nuorempaa lähietäisyydeltä useita kertoja selkään Kenoshassa Wisconsinissa sunnuntaina, kun tämä oli menossa autoonsa. Autossa oli kolme Blaken kuudesta lapsesta.

Poliisin mukaan poliisi oli vastaamassa ilmoitukseen perheväkivallasta. Blaken perheen asianajajan mukaan Blake oli yrittänyt rauhoittaa kahden naisen välistä riitaa. Wisconsinin oikeusministeriö tutkii tapausta ja siinä mukanaolleet poliisit on toistaiseksi pidätetty viroistaan.

Blaken ampuminen on nostattanut laajoja mielenosoituksia, joissa on myös mellakoitu.

Yhdysvalloissa ovat tänä vuonna nousseet useita kertoja tapetille tapaukset, joissa poliisi on käyttänyt kovia otteita mustia vastaan. Kesän laaja protestiaalto sai alkunsa, kun mustaihoinen George Floyd kuoli poliisin pidettyä polvea hänen niskallaan.

Korjattu 25.8.2020 Blake on isänsä mukaan halvaantunut vyötäröstä alaspäin, ei kaulasta niin kuin uutisessa ensin virheellisesti väitettiin.

Lue lisää:

Kansalliskaartin joukkoja sijoitettu kaupunkiin Wisconsinissa mellakoiden vuoksi – valkoinen poliisi ampui mustaa miestä useita kertoja selkään

Suosittelemme