Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Suurella kohulla Pohjois-Amerikkaan lähtenyt Eeli Tolvanen ei noussut vielä vakiopelaajaksi NHL:ssä – nyt Jokereissa edessä iso näytönpaikka: “Katselut on katseltu"

Eeli Tolvanen pitää Jokereita täydellisenä paikkana pelata jääkiekkoa ennen kuin uusi kausi NHL:ssä alkaa vasta aikaisintaan joulukuussa.

Eeli Tolvanen
Eeli Tolvanen on tehnyt toistaiseksi voimassaolevan Jokerien kanssa. Kuva: AOP
Jussi Saarinen,
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

KHL-seura Helsingin Jokerit ilmoitti maanantaina tutun tehohyökkääjän paluusta, kun Eeli Tolvanen palaa Pohjois-Amerikasta toistaiseksi voimassa olevalla lainasopimuksella joukkueeseen. Jo tiistaina Tolvanen viiletti Jokerien harjoituksissa.

Tolvanen siirtyi Jokereista suurella kohulla Nashvillen organisaatioon keväällä 2018. Tolvanen oli rikkonut KHL:ssä alle 20-vuotiaiden pelaajien piste-ennätyksen. Tolvanen tykitti 49 otteluun tehot 19+17=36.

Tolvaselle tuli NHL:ssä tilille seitsemän ottelua. Koko viime kausi meni porrasta alempana AHL:ssä Milwaukeen joukkueessa. Lainapesti Jokereissa ennen tulevaa NHL-kautta onkin tärkeä, koska silloin alkaa myös suomalaishyökkääjän viimeinen kausi kolmevuotisella tulokassopimuksella Nashvillessa. Tolvasella on iso näytönpaikka Jokereissa.

– On vedetty pari-kolme vuotta miesten peleissä. Veikkaan, että nyt on katselut katseltu, Tolvanen toteaa painokkaasti.

– Tässä välissä on hyvä tulla Jokereihin ja päästä taas pelaamaan kovassa sarjassa kiekollista peliä. Mielestäni tämä on täydellinen paikka tähän väliin.

Eeli Tolvanen
Eeli Tolvanen pelasi koko viime kauden Milwaukeessa. Kuva: Minas Panagiotakis/Getty Images

Tolvanen ei halua harmitella enää sitä, mitä hänen NHL-peleissä on toistaiseksi tapahtunut.

– Joissain peleissä olisin voinut tehdä jotain paremmin. Mutta eipä sitä voi murehtia enää. Tässä on vain mentävä eteenpäin. Toivotaan, että seuraavalla kerralla otetaan näytönpaikka ja pidetään siitä kiinni, Tolvanen sanoo.

Nuoren maalitykin mielestä hän on kehittynyt joka tapauksessa Pohjois-Amerikan vuosina.

– Olin AHL:ssä ja kaikki siellä käyneet tietävät, että AHL ei ole helppo sarja. Pelejä on paljon. Matkustetaan bussilla pitkiä matkoja. Peli on todella fyysistä. Itselle se on opettanut fyysisyyden ja pienessä tilassa pelaamisen. Puolustuspelaaminen on mennyt eteenpäin. Olen mielestäni mennyt aika paljon eteenpäin ihmisenä ja pelaajana, Tolvanen luettelee.

"En usko, että tarvitsee mitään taikoja"

Viimeinen vuosi tulokassopimuksessa tarkoittaa sitä, että Tolvasenkin pitäisi löytää vakituinen pelipaikka Nashvillen riveistä. Tolvasen pitäisi iskeä niin sanotusti parasta pöytään, kunhan joskus seuraava NHL-kausi starttaa. Näillä näkymin uusi kausi olisi alkamassa joulukuun alussa. Tolvanen näkee kovin yksinkertaiset vaatimukset sille, että hän pystyy nappaamaan vakituisen pelipaikan.

– En usko, että tarvitsee mitään taikoja. Pitää pelata vain omaa peliä. Vahvuuteni ovat hyökkäyspäässä. Niitä pitää ruveta tuomaan enemmän esiin, Tolvanen toteaa.

Viime viikolla Nashvillen GM David Poile ja päävalmentaja John Hynes kävivät läpi päättynyttä kautta Nashvillen verkkosivuilla. He toistivat, että ensi kaudelle on tarkoitus lisätä nuorten pelaajien määrää kokoonpanossa. Samaan aikaan tehtävä on kuitenkin myös parantaa joukkuetta keinolla millä hyvänsä.

Poilen mukaan Tolvanen tulee saamaan mahdollisuuden NHL:ssä, jos kehitys jatkuu. Hän sommitteli Tolvasta jo Nashvillen kakkosketjuun alisuoriutuneen keskushyökkääjän Matt Duchenen rinnalle.

– Yhdellä tyypillä voisi olla kemiaa Mattin kanssa ja se olisi Eeli Tolvanen. Matt tykkää syöttää ja Tolvanen on maalintekijä. Näen, että tuo kaksikko voi olla mahdollisuus jossain vaiheessa matkalla, Poile totesi.

Tolvanen kertoo itse olleensa tyytyväinen, että myös seurapomot näkivät Jokerit-lainapestin sopivana.

– He halusivat, että saan paljon pelejä alle. Kun uusi harjoitusleiri alkaa, olisin valmis taistelemaan kärkiketjurooleista. Nashvillessa on varmaan tapahtumassa pientä mylläkää. Toivotaan, että se aukaisisi minulle enemmän paikkoja, Tolvanen toteaa.

Tolvanen lukeutui kesällä Nashvillen NHL-ryhmittymään, joka oli mukana liigan lopputurnauksessa. Tolvanen ei päässyt kuitenkaan pelaamaan. Nashville putosi lopputurnauksesta pois nopeasti. Arizona oli pudotuspelien karsintakierroksella vahvempi voitoin 3–1.

Eeli Tolvanen lähikuvassa.
Eeli Tolvanen ei päässyt edustamaan Nashvillea kesän lopputurnauksessa NHL:ssä. Kuva: AOP

Tolvanen itse olisi ollut valmis pelaamaan Nashvillen paidassa kuplapeleissä.

– Tuntui itsestä todella hyvältä harjoitusleirillä. Me suomalaiset menimme sinne vähän aikaisemmin. Ehdimme olla pari viikkoa jäällä pienellä porukalla. Sitten tuli nopea harjoitusleiri, joka meni hyvin, Tolvanen toteaa.

– Aika kovaa paiskittiin hommia myös sillä porukalla, joka ei pelannut kuplassa. Voin sanoa heille aika ison kiitoksen. Kaksi viikkoa kuplassa ei ollut hukka-aikaa, vaan treenattiin aika kovaa.

Tolvaselle elämä kuplassa oli omien sanojensa mukaan kuitenkin loppujen lopuksi aika tylsää. Hän oli Edmontonin kuplassa kaksi viikkoa. Tolvasen mukaan pelaajat testattiin koronaviruksen varalta joka aamu.

– Oli vain pikku piha, jossa sai pörrätä. Oli se pitkän päälle aika väsyttävää, kun makaili vaan huoneessa. Tiesi aika lailla, mitä päivät toivat tullessaan, Tolvanen kertoo.

– Onneksi siellä oli kuitenkin muutama golfsimulaattori ja muita pikkuaktiviteetteja. Sai päivät kulumaan.

KHL:ssä ei tarvitse kiekkoa roiskia niin paljoa

Jokereissa Tolvanen ei vielä ollut aamuharjoitusten jälkeen ehtinyt jutella tarkemmin roolistaan joukkueessa päävalmentaja Lauri Marjamäen kanssa. Tolvanen ei kertonut, debytoiko hän joukkueen paidassa keskiviikkona harjoitusottelussa Turun Palloseuraa vastaan.

– Ensimmäinen jää on vasta alla. On vielä vähän totuttelua. En ole kahteen vuoteen pelannut suomalaista kiekkoa. Menee totutteluun vielä hetki. Toivottavasti pääsen pelaamaan mahdollisimman pian, Tolvanen toteaa.

Isoimmaksi haasteeksi Jokereissa Tolvanen nimeää pelaamisen taas isossa kaukalossa.

– On enemmän tilaa ja aikaa. Ei tarvitse roiskia kiekkoa niin paljoa. Pitää vain yrittää pysyä kiekossa ja pelaa sellaista peliä kuin aikaisemminkin. Jenkeissä tilanteet tulevat nopeasti. Silloin pitää olla vähän nopeampi kiekon kanssa. Täällä on enemmän aikaa ja pystyy ehkä kikkailemaan enemmän, Tolvanen sanoo.

Jokerien KHL-kauden pitäisi alkaa ensi viikon torstaina Valko-Venäjällä Minskin Dinamoa vastaan. Maan poliittinen tilanne ja koronavirustilanne ovat tehneet kuitenkin pelaamisen epävarmaksi.

Lue lisää:

Korona, valtapeli ja Valko-Venäjän kuohunta sotkevat KHL:n suunnitelmia – Asiantuntija Jokerien vaikutusvallasta: "Valtakeskukset sijaitsevat jossain muualla kuin Helsingissä"

Jokereille huippuvahvistus Pohjois-Amerikasta – Eeli Tolvanen aloittaa kautensa Suomessa

Kommentti: Eeli Tolvanen ei onnistu edes AHL:ssä siinä, mihin Nashville hänet hankki – olisiko hyökkääjän aika seurata muiden nuorten esimerkkiä ja hakea vauhtia Euroopasta?

Suosittelemme sinulle