Hyppää sisältöön

Suomen ensimmäisessä tuulitunnelissa ei lennetä vieläkään – koronavirus pilasi uusien yrittäjien suunnitelmat

Elämyskeskuksen uusien yrittäjien tarkoituksena oli aloittaa toiminta alkukesällä.

Sirius -keskus
Elämyskeskus Sirius Sport Resortiin avattiin seitsemän vuotta sitten Suomen ensimmäinen tuulitunneli. Arkistokuva. Kuva: Antro Valo / Yle
Juulia Tillaeus

Koronavirus on viivästyttänyt elämyskeskus Sirius Sport Resortin uudelleen avautumista Pyhtäällä.

Siriukseen avattiin seitsemän vuotta sitten Suomen ensimmäinen tuulitunneli.

Elämyskeskus ilmoitti yllättäen toimintansa loppumisesta Facebookissa kesäkuussa 2019. Ilmoitusta edelsivät talousvaikeudet, joiden kanssa Sirius paini alusta saakka. Ennen lopettamisilmoitusta elämyskeskus oli suljettuna yli kuukauden ajan huoltotöiden ja vesivahingon korjausten vuoksi.

Lue lisää: Äkillisesti suljetun tuulitunnelifirman outo sotku: Toimitusjohtaja tuli esiin piilostaan, mutta nyt maan alle painui "kyproslainen omistaja"

Elämyskeskuksen kiinteistö huutokaupattiin viime vuoden lopussa. Kiinteistön osti neljän yrityksen muodostama yhtiö, jonka tarkoituksena on ollut jatkaa tiloissa urheilu-, matkailu- ja ravintolatoimintaa. Yrittäjät aikoivat säilyttää elämyskeskuksen tuulitunnelin ja sisäsurffausaltaat.

Uusien yrittäjien tavoitteena oli aloittaa toiminta alkukesällä. Suunnitelmien tielle tuli kuitenkin koronavirus.

Korona muutti suunnitelmat

Yksi elämyskeskuksen uusista omistajista on kotkalainen Eagle Data. Yrityksen toimitusjohtaja Lauri Piispanen kertoo, että koronaviruksen takia elämyskeskuksen avautumisajankohdasta ei ole vielä tietoa.

– Kyllä korona on muuttanut suunnitelmat ihan täysin. Meillä ei ole tällä hetkellä mitään selvää päivämäärää, milloin elämyskeskus avataan, Piispanen sanoo.

Uusille yrittäjille oli heti koronaepidemian alussa selvää, että elämyskeskuksen avajaisia joudutaan siirtämään.

– Silloin tuli kaikkia määräyksiä. Näin ison kiinteistön avaamisessa on isot riskit, jos asiakkaita ei tule tai koronatilanne pahenee.

Taloudellisia tappioita

Avajaisten viivästymisestä aiheutuu harmia uusille yrittäjille.

– Myyntituloja on menetetty, ja käyttökuluja tulee joka kuukausi, vaikkei tiloissa ole minkäänlaista toimintaa. Meille on tullut ihan merkittäviä tappioita, Lauri Piispanen sanoo.

Yrittäjillä oli ennen koronavirusta kovat odotukset.

– Molempien pääaktiviteettien eli tuulitunnelilentämisen ja surffauksen suosio on kovassa kasvussa, Piispanen sanoo.

Yrityskauppojen jälkeen uudet omistajat ovat tehneet tiloissa korjaus- ja huoltotöitä. Tuulitunneli, sisäsurffausaltaat ja keittiö on huollettu.

– Lisäksi on tehty pienempää huoltotyötä esimerkiksi ilmanvaihtoon. Paikat on saatu hyvään kuntoon, Lauri Piispanen sanoo.

Toiminta tyssäsi viime vuonna

Sirius Sport Resort avasi ovensa ensimmäistä kertaa vuonna 2013. Elämyskeskuksen pystyttäminen maksoi noin 15 miljoonaa euroa, ja sinne rakennettiin Suomen ensimmäinen tuulitunneli.

Ennen vuoden takaista lopettamisilmoitusta yrityksen tulos oli negatiivinen viisi vuotta, eli elämyskeskuksen koko toiminnan ajan. Tuulitunneli aiheutti yhtiölle jättitappiot jo ensimmäisenä vuonna, kun elämyskeskuksen tulos oli yli kaksi miljoonaa euroa miinuksella.

Ilmassa leijumisen mahdollistava laite oli epäkunnossa reilun vuoden aikana yhteensä kahdeksan kuukautta.

Lue lisää:

Elämyskeskus herää henkiin Pyhtäällä – uudet omistajat suunnittelevat avajaisia alkukesäksi

3 kaasoa raivostui – tuulitunnelifirma rahasti morsiamen lennon, löi lapun luukulle ja katosi maan alle

Äkillisesti suljetun tuulitunnelifirman outo sotku: Toimitusjohtaja tuli esiin piilostaan, mutta nyt maan alle painui "kyproslainen omistaja"

Kilpailija iski heti, kun tuulitunnelifirma jätti asiakkaansa pulaan – tarjoaa “kampanjahintaan” lentoja, jotka on jo kertaalleen maksettu

Iso vesivahinko koettelee koko ikänsä rahapulasta kärsinyttä tuulitunnelia, mutta yhtiö ei luovuta: "Tilanne ei ole mahdoton"

Suosittelemme sinulle