Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Logomon silta ja funikulaari eivät kerro koko totuutta – seitsemän Turun rakennushanketta alitti budjetin

Hankkeiden yhteenlaskettu budjettialitus oli reilut 2,5 miljoonaa euroa.

Uusittu Turun Puolalan koulu
Turun Puolalan koulua peruskorjattiin kaksi vuotta. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Eino Kossila
Avaa Yle-sovelluksessa

Useat Turun viimeaikaiset rakennus- ja infrahankkeet ovat valmistuneet aikataulussa ja alittaneet suunnitellun budjetin.

Kaupunkiympäristölautakunta sai tiistaisessa kokouksessaan eteensä seitsemän hankkeen loppuraportit. Yhteensä seitsemän hanketta alitti budjetin reilulla kahdella ja puolella miljoonalla eurolla.

Eniten huomiota ovat viime vuosina saaneet kuitenkin ne hankkeet, joissa kustannukset ja aikataulut ovat paukkuneet.

Logomon sillan budjetti karkasi alussa päätetystä viidestä miljoonasta 19 miljoonaan ja huonon kaiun turkulaisessa keskustelussa ovat saaneet myös funikulaari sekä kaupunginteatterin peruskorjaus.

Kaikki ei kuitenkaan ole mennyt mönkään, vaikka julkisuudessa käytävästä keskustelusta saattaisi muuta ajatella.

Kouluja, nuorisotalo, paloasema

Aunelan kirjasto- ja nuorisotalon hankkeeseen oli varattu 2,4 miljoonaa euroa. Kustannukset olivat lopulta 2,24 miljoonaa. Lisäksi hanke toteutui kuukauden etuajassa.

Kakskerran paloasemalle oli varattu 1,86 miljoonaa euroa. Kustannukset olivat lopulta 1,79 miljoonaa. Aikataulu venyi kuukaudella, mutta asia ei vaikuttanut asemalla toimivan Kakskerran VPK:n toimintaan.

Katedralskolanin liikuntarakennus sai paljon julkista huomiota, kun lattian alta paljastui 1300-luvulta peräisin olevia raunioita. Kustannusarvio oli indeksikorjattuna kuluvan vuoden talousarviossa 2,73 miljoonaa ja hanke maksoi toteutuessaan 2,2 miljoonaa. Urakoitsijalle myönnettiin 25 päivää lisäaikaa Katedralskolanin kanssa ja sen puitteissa projekti valmistui ajallaan.

Paljon huomiota sai myös Puolalan koulun peruskorjaus. Tai pikemminkin peruskorjauksen ajaksi oppilaille valitut väistötilat Sepänkadun koulutalolla.

Väistötilojen saamasta negatiivisesta julkisuudesta huolimatta itse peruskorjaus alitti budjetin. Varattu määräraha oli 14,8 miljoonaa ja toteutuneet kustannukset 14,18 miljoonaa. Myös Puolalan peruskorjaus pysyi aikataulussa.

Eniten säästöä Pääskyvuoren asemakaava-alueesta

Suurin euromääräinen budjettialitus tehtiin Pääskyvuoren infrahankeessa. Puolustusvoimien vanhalle kasarmialueelle rakennettiin tieyhteyksiä, siltoja, puistoja, valaistus, vesihuolto ja hulevesijärjestelmä. Hankkeen kustannusarvioksi oli laskettu 5,46 miljoonaa euroa.

Toteutuneet kustannukset Pääskyvuori-hankkeessa ovat tällä hetkellä 4,18 miljoonaa, joskin työt ovat vielä kesken pyöräteiden osalta. Ne rakennetaan loppuun kun alueen kerrostalot ovat valmistuneet. Tällä hetkellä kustannusarvio alittuu noin 1,1 miljoonaa euroa.

Toinen kustannukset alittanut infrahanke oli Marjamäki-Pyölinmäki-alue. Suunnitellulle pientaloalueelle rakennettiin kadut, puistot, vesihuolto ja muu kunnallistekniikka. 44 tonttia yhdistettiin kunnallistekniikan piiriin.

Kustannusarvio Marjamäki-Pyölinmäki-hankkeessa oli 2,54 miljoonaa ja toteutuneet kustannukset 2,12 miljoonaa. Hanke valmistui puoli vuotta etuajassa ja kustannusarvio alittui 420 000 euroa.

Viimeinen lautakunnalle raportoiduista hankkeista oli Kakolanmäellä tehty infrahanke. Mäelle rakennettiin kaksi katua ja puisto. Kustannusarvio 1,23 miljoonaa alittui 120 000 eurolla. Hankkeen välitavoitteet viivästyivät, mutta kokonaisaikataulu pysyi silti suunnitellussa.

Suosittelemme