Hyppää sisältöön

Maahuolintayhtiö Swissport Finland aloittaa yt-neuvottelut: vähennystarve 700 työntekijää

Yhtiö on koronan takia lomauttanut lähes koko henkilöstönsä, pääluottamusmies toivoo Finnairilta tietoa palvelusopimuksesta.

Swissport Finlandin ja Finnairin välinen maapalvelutoimintojen sopimus on päättymässä ensi maaliskuun lopussa, ja jatkosopimusneuvottelut ovat kesken. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
STT–Yle

Maapalveluyhtiö Swissport Finland aloittaa yt-neuvottelut. Taustalla on lentoliikenteen epävarmuus ja ensi keväänä mahdollisesti päättyvä Finnair-sopimus, yhtiö kertoo. Neuvottelujen piirissä on yhtiön mukaan noin 1 000 henkilöä ja vähennystarpeeksi arvioidaan 700 henkilöä.

Yhtiö on lomauttanut 90 prosenttia henkilöstöstään koronaviruspandemian takia. Sen liikevaihto on laskenut yli 90 prosentilla.

Swissport Finlandin ja Finnairin välinen maapalvelutoimintojen sopimus on päättymässä ensi maaliskuun lopussa, ja jatkosopimusneuvottelut ovat kesken. Jos jatkosopimusta ei synny, Swissport Finlandin henkilöstön tarve laskee merkittävästi, sillä Finnair on Swissport Finlandin ylivoimaisesti suurin asiakas.

Yt-neuvottelujen piirissä olevat henkilöt työskentelevät kaikki Helsinki-Vantaan lentokentällä. Swissport Finlandilla ei ole toimintaa muualla Suomessa.

Neuvottelut koskevat Swissport Finlandin maapalvelutoimintoja pois lukien matkustajapalvelut. Neuvottelut koskevat lisäksi myös yhtiön hallinnon ja maakalustokorjaamon henkilöstöä.

Yt-neuvottelujen arvioidaan kestävän noin kuusi viikkoa. Finnair ilmoitti eilen yt-neuvottelujen aloittamisesta ja noin tuhannen työpaikan vähennystarpeesta koronapandemian vaikutusten vuoksi.

Pääluottamusmies: odotettavissa tässä tilanteessa

Swissport Finlandin pääluottamusmies Sami Rajala pitää ilmoitusta yt-neuvottelusta ja vähennystarpeita odotettuna. Swissport Finlandin leipäpuu on ollut Finnairin Helsinki-Vantaan maapalveluiden hoitaminen. Yhtiö on järjestyksessä toinen kumppani, joka hoitaa reilu 10 vuotta sitten ulkoistettua Finnairin maapalvelua.

– Toivomme sitä, että Finnair ei tarpeettomasti viivyttelisi päätöstään siitä, mikä yritys maapalveluita ensi keväästä lähtien hoitaa, toivoo Ilmailualan unionin ja Swissport Finlandin pääluottamusmies Rajala.

Iso irtisanomistarve olisi Rajalan mukaan voinut olla vältettävissä ainakin tässä vaiheessa, jos tieto Finnairin sopimuksesta olisi ollut olemassa, olisi se sitten ollut sopimuksen jatko tai sen loppuminen.

Ilmailualan unionin Rajala toivoo, että myös heille kohdistetaan samalla tavalla kuin Finnairin maahenkilöstölle apua löytää uusia töitä.

Vähennystarve on noin puolet koko Swissport Finlandin henkilöstöstä.

Lue myös:

Finnair vähentää arviolta 1 000 työpaikkaa – toimitusjohtaja Topi Manner: "Lentoliikenteen toipuminen kestää vuosia"

Suosittelemme sinulle