Hyppää sisältöön

Seurasimme suorana tiedotustilaisuutta: UPM lakkauttaa Kaipolan tehtaan – pääluottamusmies: "Tämä on suomalaisen johtamisen rimanalituspäivä"

Suunnitelmien toteutuessa Suomessa on vaarassa kaikkiaan yli 600 työpaikkaa.

Kaipolan paperitehdas
UPM:n tiedotustilaisuus Kaipolan paperitehtaan tilanteesta.

klo 16.38: Suora seuranta päättyi.

klo 16:37: Antti Hermonen kertoo Ylen toimittajan haastattelussa, että kriisiapua on Pihlajalinnan kautta saatavilla. “Meillä on valmius antaa kriisiapua heti, ei päivien kuluttua. Kaikki eivät ole vielä sisäistäneet tapahtunutta ja avun tarve tulee kasvamaan lähipäivinä.”

Henkilökunnan info päivällä sujui rauhallisessa hengessä. Osa oli osannut odottaa tätä, osa on ollut jo lomautettuna.

Kaipolan PK6 kysyntätilanne muuttui koronan myötä ja siellä suunnitelma on otettu enemmän tyrmistyneenä vastaan.

Kaikilla koneilla on tehty kaikki mahdollinen kustannusten suhteen.

Pääluottamusmiehen kritiikkiin Hermonen toteaa, että ei ole mitään syytä hävetä saavutuksiamme.

– Olemme tehneet sen, mitä olemme pystyneet täällä aitojen sisäpuolella tekemään.

klo 16.33: Ahola toteaa Ylen toimittajan haastattelussa Jämsänkoskentehtaan tulevaisuudesta, että sinne ei ole tällä hetkellä muita suunnitelmia. Jämsänkoskelle suunnitellaan uudelleenorganistointia, mutta sulkemissuunnitelmia ei ole.

"Sydämestäni toivon, että ulkoisia paneita saadaan vähennettyä. Puhun paperiliiketoiminnan puolesta eli logistiikkakustannuksista, energiaveroista, ansiotasosta ja kuidun hintojen noususta."

Kaipolan tehtaan varsinainen sulkemisaikataulu sovitaan yt-menettelyn yhteydessä.

Kiinteistöjen ja koneiden osalta Ahola toteaa, että tällaisessa tilanteessa koneita on mennyt kaupaksi tai ainakin rauta on mennyt kaupaksi.

Aholan mukaan yt-prosessin yhteydessä sovitaan muutosturvasta, esimerkiksi työstä työhön -ohjelmasta saa apua uuden työn etsimiseen tai yrityksen perustamiseen. Kriisiapua saa jo tänään.

– Murheellinen päivä, erittäin murheellinen päivä, Ahola sanoo.

klo 16.14: Jämsän kaupunginjohtaja Hanna Helaste Ylen toimittajan haastattelussa: koronarahoitus tulee olemaan yksi väylä, samoin äkillisen rakennemuutoksen tuet. Jatkokysymyksiä paljon ja tiedotamme huomenna ensimmäisistä toimenpiteistä.

Työllistymisen kannalta Jämsänkosken tehtaalla säilyy alan työpaikkoja mutta helppoja ratkaisuja ei ole alan osaajien työllistämiseksi. Jämsän taloudelle vähennys on katastrofi ja verotulot romahtavat. Nopeita toimia tarvitaan uusien työpaikkojen luomiseen.

Kaupungin tulopohja romahtaa ja kaupungin sisällä joudutaan toimintojen uudelleenjärjestelyihin. Valtiolta tarvitaan apua, jotta lakisääteisistä velvollisuuksista selvitään.

"Tunnen murhetta ja huolta satojen jämsäläisperheiden puolesta."

klo 16.05 Pääluottamusmies Ismo Salonen tylyttää: "Vituttaa ja olen pettynyt. Tämä on suomalaisen johtamisen rimanalituspäivä: kertoo johtamisen tyyppiviasta eli mennään sieltä, mistä helpoiten pääsee ali. Olisi tarvittu rohkeutta. Jos keräyspaperi menee ulkomaille, se on häpeä!"

klo 16.02: Ahola: Kaipola on sijaiskärsijä. Vielä muutamia vuosia sitten oli selvästi tehottomia tehtaita, pieniä ja mahdottomissa paikoissa. Kaipolassa ei ole mitään vikaa, totta kai se tuntuu pahalta. Kun kävin tänään tehtaalla, siellä oli sellainen henki, että jos lähdetään, niin lähdetään saappaat jalassa.

klo 15.57: Hermonen: Pihlajalinnan kanssa käynnistetty yhteistyö: kriisiapua tarjolla työntekijöille, käynnistynyt tänään kello 13.

klo 15.56 Ahola: Suomen paperiteollisuuden näkökulmasta ulkoiset tekijät ovat koko Suomen osalta hurjia.

klo 15.53: Ahola: Työntekijöitä tuetaan muutosturvalla ja työstä työhön -ohjelmilla

klo 15.52 Antti Hermonen kertoo, että osa irtisanottavista voi työllistyä Jämsänkoskelle. "Tässä vaiheessa kysymys on ennenaikainen, mutta tulevana vuonna Jämsänkoskelta eläköityy väkeä mutta kokonaisuuteen suhteutettuna määrä on aika pieni. "

klo 15.46 Kiinteistöjen tulevaisuutta ei tiedetä vielä. Tilat saatetaan turvalliseen tilaan.

klo 15.45 Toimittajat kysyvät, onko Jämsänkosken tehtaalla ollut tänään tiedotustilaisuus tai ollaanko sitä lakkautamassa. Aholan mukaan ei olla lakkauttamassa eikä ole ollut tiedotustilaisuutta.

klo 15.43: Tämä on murheellinen uutinen, sillä Kaipola on sijaiskärsijä. Ulkoiset seikat ratkaisevat sen, että joudutaan Kaipolasta luopumaan. Tänään lähtee yt-kutsut ja neuvotteut viedään läpi kuudessa viikossa. Tehdas lakkautetaan vuoden loppuun mennessä.

klo 15.41: Kaipola on hyvä tehdas ja henkilöstö osaavaa. Ulkoiset syyt tekevät tehtaasta mm. logistiikkakulujen vuoksi kilpailukyvyltään heikon. Verorasitus, esimerkiksi dieselvero vaikuttaa sekä muut maksut. Vaikka tehty tehostamistoimia ja henkilöstöä ei ole liikaa, ansiotaso ei ole kilpailukykyinen kilpailijamaihin verratuna. Suomalainen työntekijä maksaa 30–40 prosenttia enemmän Saksaan ja Ruotsiin verrattuna.

klo 15.39: Euroopan tilanne: graafisen paperin kysyntä noin puolet huippuvuosista. Useita miljoonia tonneja ylikapasiteettia. Kaipolasta suljetaan 3 paperikonetta eli koko tehdas. Vähennystarve 450 henkilöä.

klo 15.37: Kaikkiaan 840 henkilöä vähennetään, 620 henkilöä Communications Papers -toiminnoista.

klo 15.33: Maailmantalouden tilanne ei näytä paranemisen merkkejä ja korona on aiheuttanut häiriöitä markkinoille. UPM täytyy pitää kilpailukykynsä ja paperin osalta se tarkoittaa uudelleenorganisointeja.

klo 15.30: Tilaisuus alkaa. Anu Ahola avaa tilaisuuden. Infossa kerrotaan lähinnä Kaipolan tilanteesta, mutta myös muista tehostamistoimenpiteistä.

klo 15.20: Tiedotustilaisuus Kaipolan paperitehtaalta Jämsässä on alkamassa hetken kuluttua. UPM kertoo tilaisuudessa tarkemmin yhtiön säästösuunnitelmista.

Paikalla ovat UPM Communication Papers -liiketoiminta-alueen News & Retail -yksikön johtaja Anu Ahola sekä UPM:n Jokilaakson tehtaiden johtaja Antti Hermonen. Toimittajana tilaisuudessa on Minna Matintupa.

Tavoitteena 75 miljoonan euron vuotuiset säästöt

Metsäteollisuusyhtiö UPM suunnittelee sulkevansa Kaipolan paperitehtaan Jämsässä Keski-Suomessa vuoden loppuun mennessä. Tehtaalla työskentelee 450 ihmistä. Siellä on kolme paperikonetta.

– Tämä on murheellinen uutinen Kaipolalle. Korkeiden logistiikkakustannusten, sääntelyyn ja verotukseen liittyvien seikkojen, korkeiden työvoimakustannusten ja kasvavien kuitukustannusten vuoksi tehdas on UPM:n paperitehtaista kilpailukyvyltään heikoin, perustelee UPM Communication Papers -liiketoiminta-alueen johtaja Winfried Schaur.

Yhtiö tehostaa toimintaansa. Järjestelyt koskevat myös muita suomalaisia sellutehtaita, UPM Metsää ja Tervasaaren tehdasta Valkeakoskella Pirkanmaalla. Yhtiö suunnittelee säästävänsä näin 75 miljoonaa euroa vuodessa.

UPM aloittaa yt-neuvottelut myös Kymin tehtaalla Kouvolassa Kymenlaaksossa, Kaukaan tehtaalla Lappeenrannassa Etelä-Karjalassa ja Pietarsaaren sellutehtaalla Pohjanmaalla. Näiden neuvottelujen myötä saatetaan vähentää 110 työpaikkaa.

UPM Kaukaan pääluottamusmies Kari Rikkilä sanoo yllättyneensä puolilta päivin saamastaan tiedosta.

– Tuotantoa on puskettu täydellä teholla koko ajan, joten sen puoleen tämä tulee yllätyksenä. Sellun hintahan on laskenut, mutta tuotannollisesti ei ole minun tiedossani ainakaan mitään poikkeavaa, sanoo Rikkilä.

UPM Kaukaan sellutehtaalla Lappeenrannassa liipasimella on 27 työpaikkaa, joista 20 on tuotannossa. UPM Kaukaan sellutehtaalla on kolmisensataa työntekijää.

UPM Kymin sellutehtaan johtaja Jyri Kylmälä ei kerro tässä vaiheessa, montako työpaikkaa on uhattuna Kouvolassa. Myöskään Kymin sellutehtaan pääluottamusmies Hannu Mentula ei halunnut tuoreeltaan kommentoida yt-uutista.

60 työpaikkaa saattaa myös kadota Suomen metsätoiminnoista. Tervasaaren kohdalla yhtiö tiedottaa toimilla olevan vaikutusta 50 työpaikkaan.

Kaikkiaan tänään kerrotut suunnitelmat vaikuttavat 840 työpaikkaan. Niistä suurin osa on Suomessa.

Lopulliset päätökset tehdään, kun yt-neuvottelut on käyty.

Yhtiö suunnittelee säästötoimia myös liiketoiminnan tukitoimintoihin muualla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Nämä suunnitelmat vaikuttaisivat 170 työpaikkaan kymmenessä maassa.

Paino- ja kirjoituspaperin kysyntä on laskenut jo pitkään. Koronapandemiasta johtuen paperin kysyntä on vähentynyt entisestään.

Aiemmin tänä vuonna UPM kertoi sulkevansa Chapellen paperitehtaan Ranskassa ja vaneritehtaan Jyväskylässä.

Suosittelemme sinulle