Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Yläosattomasta auringonotosta puhkesi jupakka Ranskassa: Poliisi kehotti naisia peittämään rinnat, sisäministeri puolustaa naisia

Yhä harvempi ranskalaisnainen ottaa aurinkoa rinnat paljaina, kertoo Elle-lehti.

Auringonottajia rannalla
Arkistokuva. Auringonottajia Nizzassa vuonna 2008. Kuva: Stephanie Paschal / AOP
Katriina Töyrylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Ranskassa on puhjennut keskustelu naisten oikeuksista, kun poliisit kehottivat viime viikolla Saintes-Maries-de-la-Merissä auringonottajia peittämään rintansa, kertovat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC ja Ranskan yleisradion paikallinen toimitus.

Poliisikaksikko tuli rannalle, koska eräs perhe oli valittanut yläosattomissa olleista naisista. Poliisit, nainen ja mies, pyysivät naisia laittamaan ylleen bikinien yläosat.

Tapaus sai monet naiset suuttumaan ja nostatti keskustelun siitä, ovatko naisiin kohdistuvat siveysvaatimukset lisääntyneet.

Twitter-käyttäjä Blanka kirjoitti pitäneensä aina tapaa järkyttävänä ja sanoi, että ihmisillä on oltava hiukan häveliäisyyttä.

Hänelle vastasi ninjinette, joka huomautti, että yläosattomuus on ollut Ranskassa laillista 50 vuotta eikä mitään ongelmaa ole.

– Jos et halua nähdä paljaita rintoja, voit aina sulkea silmäsi tai siirtää pyyhettäsi, ninjinette huomautti.

Poliisin toimintaa ovat arvostelleet myös poliitikot eri puolueista, sisäministeriä myöten.

Sisäministeri Gérald Darmanin tviittasi, että vapaus on arvokasta. Hän myös totesi, että on normaalia, että viranomaiset myöntävät virheensä.

Liberaalin EDS-parlamenttiryhmän edustaja Aurélien Taché puolestaan kysyi, milloin valtio lopettaa moraalin opettamisen, erityisesti naisille. Jokaisella on vapaus pukeutua tai riisuutua niin kuin haluaa, hän tviittaa.

Etelä-Ranskassa sijaitsevan Saintes-Maries-de-la-Merin viranomaiset ja poliisi ovat vahvistaneet, ettei yläosattomuutta ole kielletty kyseisellä rannalla eikä poliisia ollut kehotettu puuttumaan siihen.

Poliisijohto sanoo, että poliisikaksikko yritti kömpelöllä tavalla ratkaista tilanteen, kun heille oli valitettu yläosattomista naisista. Naisia ei määrätty peittämään yläruumistaan, vaan heitä pyydettiin kohteliaasti, poliisi kertoo ranskalaislehti Midi Libren mukaan.

Tapa yleistyi 1960-luvulla

Naisten auringonotto ilman yläosaa yleistyi Ranskassa 1960-luvulla. Sitä olivat edistämässä muun muassa näyttelijä Brigitte Bardot'sta otetut rantakuvat, joissa tällä ei ollut bikiniliivejä, kertoo The Guardianin lainaama naistenlehti Elle.

Brigitte Bardot
Brigitte Bardot vuonna 1968 Kuva: Everett Collection / AOP

Yläosattomuus nähtiin tasa-arvon merkkinä, olihan miehilläkin siihen oikeus.

Vaikka auringonotto rinnat paljaina onkin laillista koko maassa, alueilla on oikeus kieltää se.

Ellen kyselyn mukaan yhä harvempi ranskalaisnainen ottaa kuitenkaan enää aurinkoa ilman yläosaa, alle 35-vuotiaista vain pari prosenttia. Syinä ovat ihosyövän pelko, pornografisoitunut näkemys yläosattomista naisista sekä aktivismi, jossa naiset osoittavat mieltä paljastamalla rintansa.

VieHealthy-nettisivuston viime vuonna tekemän kyselyn mukaan rinnat paljaina otti aurinkoa 48 prosenttia espanjalaisnaisista ja 34 prosenttia saksalaisnaisista mutta vain 22 prosenttia ranskalaisnaisista.

Suosittelemme