Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Manushi Bashini on Oulussa, mutta kaikilla kansainvälisillä opiskelijoilla ei ole yhtä hyvä tilanne – moni heistä on jumissa kotimaassaan

Lukuvuosi on alkamassa, mutta monien ulkomaalaisten tutkinto- ja vaihto-opiskelijoiden Suomeen tulo takkuaa.

Toisen vuoden opiskelija Manushi Bashini Oulun yliopiston käytävällä odottaa
Oulun yliopistossa kansainvälisen liiketoiminnan johtamista opiskeleva Manushi Bashini kuvailee itseään ekstrovertiksi persoonaksi, ja sen vuoksi hänellä on ollut vaikeuksia sopeutua etäopiskeluun. Kuva: Paulus Markkula / Yle
Emilia Pakkala
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronatilanteen vuoksi monien kansainvälisten opiskelijoiden Suomeen tulo on ollut tänä vuonna vaikeaa.

Monien maiden lähetystöt ovat olleet suljettuina, minkä vuoksi Euroopan ulkopuolelta tulevat opiskelijat eivät ole päässeet hakemaan oleskelulupia ja niiden käsittelyajat ovat pitkittyneet aiempiin vuosiin verrattuna. Ilman lupaa matkustamaan ei pääse.

Hankaluutta oleskelulupien hakemiseen ovat tuoneet myös maiden väliset matkustusrajoitukset. Suomen lähetystöjä ei ole kaikkien kotimaassa, minkä vuoksi oleskelulupaa joutuu hakemaan toisesta maasta. Mikäli näiden maiden välillä on matkustusrajoituksia, se vaikuttaa oleskelulupaprosessiin ja viivästyttää opintojen aloittamista.

Tämä tilanne aiheuttaa tällä hetkellä ongelmia muun muassa Sri Lankassa. Lähin lähetystö on Intiassa, jossa koronatilanne on hälyttävä.

Manushi Bashini tuli viime vuonna Sri Lankasta Ouluun opiskelemaan kansainvälisen liiketoiminnan johtamisen tutkinto-ohjelmaa. Bashini aloittaa toisen opiskeluvuotensa eikä ole käynyt opintojensa aikana kotimaassaan. Vaikka Bashini itse on tällä hetkellä Suomessa, hänen mukaansa Sri Lankassa odottaa tälläkin hetkellä useita Oulun yliopistoon tulossa olevia opiskelijoita, jotka ovat epävarmoja pääsystään Suomeen.

– He ovat laittaneet minulle viestiä ja kertoneet olevansa huolissaan siitä, mitä heidän opinnoilleen tapahtuu, Bashini kertoo.

Joustoa tehty sekä lakiin että aikatauluihin

Esimerkiksi Oulun yliopistossa kansainvälisiä opiskelijoita aloittaa tänä vuonna huomattavasti vähemmän paikan päällä aiempiin vuosiin verrattuna, kertoo Oulun yliopiston koulutuspalveluiden opiskelijavalintojen suunnittelija Saana Finni.

Yliopistossa on pyritty huomioimaan koronan tuomat haasteet, jotta kansainvälisiä opiskelijoita saataisiin Suomeen tänäkin vuonna mahdollisimman paljon. Esimerkiksi lukuvuosimaksujen ja opiskelijoilta vaadittavien todistusten toimitusten takarajaa on siirretty myöhemmäksi.

Aikataulua muutettiin, koska virallisesti todennettuja kopioita voivat myöntää vain korkeakoulut tai tietyt valtion virastot ja ministeriöt, joissa ei ole ollut mahdollista asioida.

Tänä vuonna on tehty myös lakimuutos, jonka myötä kansainvälisille opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus ilmoittautua ensimmäiselle lukuvuodelle poissaolevaksi koronavirukseen liittyvästä syystä. Vielä ei ole tiedossa, kuinka moni tähän mahdollisuuteen tarttuu.

Harjoittelupaikat menivät alta

Etäopetuksen toteuttamista alettiin suunnitella Oulun yliopistossa jo varhaisessa vaiheessa, jotta kansainväliset opiskelijat voisivat aloittaa opintonsa aikataulussa, vaikka eivät heti pääsisikään Suomeen.

Vietnamista kotoisin oleva Mai Truong aloittaa pian toisen opiskeluvuotensa Oulun yliopistossa oppimisen ja koulutusteknologian tutkinto-ohjelmassa. Hän on kokenut etäluennot haastaviksi, sillä motivaation säilyttäminen opinnoissa on huomattavasti hankalampaa, kun toisia oppilaita tai opettajia ei näe.

Kansainvälisen liiketoiminnan johtamista opiskeleva Manushi Bashini on samaa mieltä.

Näiden muutosten lisäksi sekä Bashinin että Truongin opiskeluihin kuuluvat harjoittelut peruuntuivat kokonaan, sillä vallitsevan tilanteen vuoksi yrityksillä ei ollut mahdollisuutta ottaa heitä töihin.

Huolena koronan vaikutus vaihto-opiskeluajan tunnelmaan

Isoista muutoksista huolimatta suurin etäopintojen tuoma muutos opiskelijoilla on sosiaalisten kontaktien puute.

Yliopistoelämä on monille vilkasta aikaa, jolloin tutustutaan jatkuvasti uusiin ihmisiin ja nähdään kavereita aktiivisesti myös koulun ulkopuolella. Nyt nämä aktiviteetit ovat vaihtuneet tapaamisiin videoyhteyden välityksellä.

Dennis Neumann elättelee toiveita siitä, että huolehtimalla hyvästä hygieniasta ja turvaväleistä tapahtumia olisi edelleen mahdollista järjestää niin, että niihin pääsee osallistumaan myös paikan päälle.

Neumann saapui viime viikolla Saksasta Ouluun. Hän tuli Suomeen vaihto-opiskelijana opiskelemaan tietojenkäsittelytieteitä ja viipyy täällä joulukuun puoleenväliin saakka.

Oulun yliopiston hiljaiset käytävät
Näin hiljaisina Oulun yliopiston käytäviä ei olla totuttu näkemään. Etäopetusta järjestetään siihen saakka, kunnen paikan päälle on taas turvallista palata. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Hänen Suomeen tulonsa onnistui helposti, vaikka myös Saksassa on tehty rajoituksia matkustamiseen. Hakuprosessi sen sijaan oli hänen mukaansa stressaava ja vei yllättävän kauan aikaa. Syynä tähän oli se, että kaikki kommunikaatio vastuuhenkilöiden ja järjestöjen kanssa tuli käydä sähköpostitse.

Etäopinnot kestävät Oulun yliopistossa näillä näkymin ainakin lokakuun loppuun saakka. Tämän jälkeen tilannetta tarkastellaan uudelleen ja katsotaan, olisiko paikan päälle turvallista jo palata.

– Toivon, ettei koronatilanne heikennä tunnelmaani vaihto-opiskeluajastani, Neumann kertoo.

Voit keskustella aiheesta 1.9. kello 23:een saakka!

Suosittelemme sinulle