Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

EU:n kauppakomissaari Phil Hogan eroaa tehtävästään Irlannin koronarajoitusten rikkomisesta nousseen kouhun jälkeen

Irlannin hallituksen mukaan Hogan rikkoi paikallisia koronarajoituksia kolmeen otteeseen.

EU:n maatalouskomissaari Phil Hogan.
Irlantilainen Euroopan unionin kauppakomissaari Phil Hogan jättää tehtävänsä oltuaan virassa alle vuoden. Kuva: EPA / Olivier Hoslet
Kai Jääskeläinen,
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Irlantilainen Euroopan unionin kauppakomissaari Phil Hogan jättää tehtävänsä, kertoi Euroopan komission tiedottaja keskiviikkona.

Hogan on ollut kritiikin ja painostuksen kohteena sen jälkeen, kun hän rikkoi Irlannin koronakaranteeniohjeistusta kolmeen eri otteeseen. Irlannin hallitus kertoi rikkeistä tiistaina.

Hogan oli Brysselistä Irlantiin matkustettuaan muun muassa osallistunut edustuspäivälliselle Irlannissa. Lisäksi hänen olisi pitänyt olla 14 vuorokautta karanteenissa saavuttuaan Irlantiin sekä noudattaa paikallisia liikkumisrajoituksia.

Hogan suurimmaksi rikkeeksi katsottiin osallistuminen elokuun 19. päivä yli 80 hengen edustuspäivälliselle, johon osallistui muun muassa Irlannin hallituksen ministeri. Irlannissa oli vain päivää aikaisemmin otettu käyttöön uusia koronarajoituksia, jotka koskivat esimerkiksi päättäjien tilaisuuksia.

Irlannissa tieto päivällisjuhlista nostatti raivokkaan julkisen paheksunnan, jonka seurauksena yksi ministeri joutui eroamaan ja useat lainsäätäjät saivat kurinpalautuksen. Kauppakomissaari Hogan pyysi anteeksi osallistumistaan juhliin, mutta väitti myös noudattaneensa kaikkia maan ohjeistuksia.

Kolmen irlantilaisen puolueen johtajat kuitenkin sanoivat, että Hoganin antama epäröivä ja myöhästynyt selvitys söi luottamuksen komissaariin.

Hogan toimitti tiistaina selvityksen Irlannin matkastaan Euroopan komission puheenjohtajalle Ursula von der Leyenille.

Hogan sanoo tiedotteessaan, että hänen on parempi erota, koska koronasääntöjen rikkomisesta syntynyt kohu on jo nyt vaikeuttanut hänen työtään ja tulisi tekemään niin myös tulevien tärkeiden kuukausien aikana.

– Pyydän koko sydämestäni anteeksi Irlannin kansalta niitä virheitä, joita tein käydessäni Irlannissa. Irlantilaiset ovat ponnistelleet väsymättömästi kukistaakseen koronaviruksen. Euroopan komissio jatkaa niin teidän kuin kaikkien muidenkin jäsenvaltioiden tukemista, kun ne taistelevat tätä kauheaa pandemiaa vastaan, Hogan sanoi Irish Times -lehden mukaan.

Ennen kauppakomissaarin virkaansa Hogan toimi EU:n maatalouskomissaarina vuosina 2014–2019.

Suosittelemme