Hyppää sisältöön

Hiukkaan rakentuva valaistus näkyy Vuokatin rinteille saakka – uusi järjestelmä mahdollistaa minuutintarkat valaistukset

Valaistuksen toteuttaja on muun muassa Lux Helsingin takana.

Sotkamon keskustassa oleva uimaranta eli Hiukka.
Hiukan uimarannan hiekkarinteisiin on tulossa valaistus. Arkistokuva. Kuva: Tanja Heikkonen / Yle
Tanja Heikkonen,
Sanna Kähkönen

Sotkamossa on päätetty hankkia Hiukan uimarannan hiekkarinteisiin valaistus. Rinteen lisäksi valaistaan vielä alueen puustoa.

Valaisimissa on otettu huomioon, että niihin voidaan vaihtaa optiikkaa ja niissä on myös korkea suoja ilkivaltaa vastaan.

Alueen valaisun suunnitellut Valosa Oy:n suunnittelija Jukka Laukkanen kertoo, että kunnasta otettiin häneen yhteyttä viime syksynä.

– Päättäjät kokivat, että Hiukka olisi mieluisa kohde saada näyttävyyttä.

Samaa mieltä on myös itse suunnittelija. Hiukasta saa valaistuksella paljon irti ja monipuolisesti. Paikan muotokieli on erinomainen.

– Halusin korostaa paikan korkeutta ja hiekkarinteen laajuutta. Hiukan koko sallii sen, että valoteos näkyy Vuokatin rinteille saakka.

Hiukan rinne valaistaan varsin läheltä ja ylöspäin. Valaistuksessa huomioidaan myös rinteen päällä olevaa puustoa. Laukkasesta vaikeinta oli löytää oikea valaistustapa.

– Mietimme valaistusta niin, ettei se häikäise jäällä kulkijaa, lisäksi piti teknisesti huomioida myös lumikuorma.

Valaistuksen hinta on noin 90 000 euroa. Koko projektin hintalappu on 130 000 euroa.

Tavoitteena on toteuttaa elämysvalaistus, johon saa erilaisia teemoja. Esimerkiksi Hiukassa voidaan tulevaisuudessa järjestää valonäytös.

– Ohjelmoitavaa led-tekniikkaa, erilaista värimaailmaa ja pystyy tekemään erilaisia efektejä. Tarkkaa kuvaa ne eivät piirrä, mutta uniikit ja erikoiset ovat, kuvailee ympäristö- ja teknisen lautakunnan puheenjohtaja Juho Lukkari hankintaa.

Alueen valaistuksen toteuttaa Sun Effects Laukkasen suunnitelmien mukaan.

– Tämän kaltaiset alueelliset valaistushankkeet ovat usein kiinnostavimpia. Suomalaisten valosuunnittelijoiden taso on kansainvälisesti vertaillen erittäin laadukasta, ja valaistuksen mahdollisuuksien hyödyntäminen ympäristön viihtyvyyden parantamisessa on tähän peilaten vasta heräämässä, Tiiti Hynninen Sun Effectistä kertoo.

Juttuun lisätty 31.8.2020 kello 13.50 Tiiti Hynnisen kommentit.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Suosittelemme sinulle