Hyppää sisältöön

Suomalaiset löysivät Lapin kesämatkailun – yöpymiset kasvoivat 15 prosenttia

Ulkomaalaisia matkailijoita sen sijaan on ollut Lapissa selvästi aiempaa vähemmän.

Patikoija Ylläksellä
Kolarin Ylläs on houkutellut viime kesää enemmän väkeä. Kuva: Visit Ylläs
Perttu Ruokangas

Suomalaiset ovat matkailleet aiempaa enemmän Lapissa tänä kesänä.

Kotimaisten yöpymisiä hotelleissa ja muissa majoitusliikkeissä oli viime kuussa 15 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana. Lapin isoista matkailukeskuksista Inarissa suomalaisten yöpymiset kasvoivat lähes 60 prosenttia ja Kolarissa yli 40 prosenttia.

Suomalaiset yöpyivät Lapissa heinäkuussa yhteensä yli 231 000 kertaa.

Ulkomaalaisia Lapissa yöpyi viime kuussa yli 70 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Ulkomaalaisten yöpymisiä oli runsaat 20 000. Ulkomaalaisia on ollut selvästi aiempaa vähemmän Lapissa koronapandemian ja sen aiheuttamien matkustusrajoitusten vuoksi.

Kun ulkomaiset ja kotimaiset yöpymiset lasketaan yhteen, Lapin majoitusliikkeissä oli heinäkuussa yhteensä 10 prosenttia vähemmän yöpymisiä kuin viime vuoden vastaavana aikana.

Helsingissä 63 prosentin pudotus

Lapin isoimmista matkailukeskuksista vain Kolarissa kotimaisten ja ulkomaalaisten yhteenlaskettu yöpymisten määrä nousi viime vuoden heinäkuusta, kasvua kirjattiin liki 30 prosenttia.

Koko maassa rekisteröityjä yöpymisiä majoitusliikkeissä oli heinäkuussa 27 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin, yhteensä runsaat 2,5 miljoonaa yöpymistä. Esimerkiksi Helsingissä yöpymiset romahtivat peräti 63 prosenttia 190 000 yöpymiseen.

Tammi–heinäkuussa Lapin majoitusliikkeiden yöpymiset ovat olleet 27 prosentin laskussa viime vuoteen verrattuna. Yöpymisiä tuona aikana kirjattiin yhteensä 1,4 miljoonaa.

Tilastokeskuksen tilastossa on mukana rekisteröidyt majoitusliikkeet, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpistokkeella varustettua matkailuvaunupaikkaa sekä retkeilymajat. Se ei siis anna täysin kattavaa kuvaa kaikesta majoitustoiminnasta, sillä tiedoista puuttuvat useimmat mökit ja esimerkiksi Airbnb-kohteet.

Suosittelemme sinulle