Hyppää sisältöön

Laumansa matriarkan menettäneen elefantin surua hoidetaan hamppuöljyllä Puolassa – kannabidioli on ollut kuuma peruna myös Suomessa

Tutkimuksessa selvitetään kannabidiolin vaikutusta stressihormoni kortisoliin.

Norsut Varsovan eläintarhassa toipuvat yhä laumansa matriarkan maaliskuisesta kuolemasta. Kuva vuodelta 2016. Kuva: Alamy

Varsovan eläintarhassa Puolassa Fredzia-norsulle annetaan pian hamppujohdannaista kannabidioli-öljyä. Tutkimuksessa selvitetään sen vaikutusta elämänmuutoksen tuomaan stressiin.

Frezian lauman matriarkka Erna kuoli maaliskuussa. Eläintarhan norsulauma supistui nelikosta kolmikoksi. Norsut ovat osoittaneet masentuneisuutta ja stressia laumarakenteen muututtua.

Laumarakenteet ovat tärkeitä afrikannorsuille. Kun lauman vanhin kuolee, voi kestää kuukausia tai jopa vuosia, kunnes lauma löytää uuden harmonian ja tasapainon.

BBC:n jutun (siirryt toiseen palveluun)mukaan Fredzia on ollut stressaantunut Ernan maaliskuisesta poismenosta asti. Uudenlaisen suhteen rakentaminen lauman toiseen naaraaseen Bubaan on ollut vaikeaa.

Hamppuöljyllä stressihormoneja vastaan

Hampusta eristettävällä kannabidiolilla ei ole samanlaista päihdyttävää vaikutusta kuin toisella kannabinoidilla THC:lla.

Kannabidiolin eli CBD:n kuitenkin uskotaan vauhdittavan esimerkiksi serotoniinin ja dopamiinin tuotantoa aivoissa.

Fredziasta tulee ensimmäinen norsu, jolla tutkitaan CBD-öljyn vaikutuksia. Maailmalla monet ihmiset vannovat jo tuotteen nimiin, mutta tutkimustietoa varsinaisista terveysvaikutuksista on vähän.

Varsovassa norsut sopivat koe-eläimiksi hyvin, sillä valmisteella voidaan lievittää niiden ahdistusta ja Fredzian käytöstä pystytään tarkkailemaan aktiivisesti kokeen ajan.

Kokeen ensimmäisessä vaiheessa norsuilta on kerätty uloste-, sylki- ja verinäytteitä. Näytteistä on mitattu stressihormoni kortisolin määrää.

Jos kannabidiolin havaitaan rauhoittavan Fredziaa ja laskevan kortisolitasoja, toimii se näyttönä CBD:n rauhoittavasta vaikutuksesta.

Hamppuöljyn ei uskota aiheuttavan norsuille haitallisia sivuvaikutuksia.

CBD-öljy voisi taipua lääkkeeksi moneen vaivaan

Kannabidiolilla voitaisiin uusimpien tutkimusten mukaan hoitaa esimerkiksi epilepsiaa. Öljy on osoittautunut lumelääkettä tehokkaammaksi kolmessa tutkimuksessa vaikean epilepsian hoidosta (siirryt toiseen palveluun).

Yhdessä THC:n kanssa sitä käytetään myös MS-taudin hoidossa. CBD:stä voi olla apua myös muiden autoimmuunisairauksien, kuten psoriasiksen, nivelreuman ja narkolepsian hoidossa.

Riippuvuutta aine ei aiheuta, eikä se ole tappava suurinakaan annoksina.

Monin puolin maailmaa CBD:tä saa myydä vapaasti esimerkiksi kosmetiikassa tai ravintolisänä. Sitä markkinoidaankin ihmerohtona, jonka uskotaan auttavan moniin vaivoihin.

Suomessa lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on luokitellut kannabidiolin reseptin vaativaksi lääkeaineeksi. (siirryt toiseen palveluun) Fimean mukaan sen maahantuonti tai tilaaminen verkkokaupasta ei välttämättä ole laillista.

CBD-tuotteita ei saa myydä elintarvikkeina tai ravintolisinä ilman uuselintarvikelupaa.

Lue myös:

Ihmerohdoksi hehkutetun CBD-hamppuöljyn suosio kasvaa Euroopassa, mutta pullossa voi piillä terveysriski – Suomeen tuotteita tulee porsaanreiän kautta

Sveitsissä kasvaa uusi laillinen kannabisbisnes – hampusta tehdään voiteita, ravintolisiä ja sätkiä, mutta tuotteiden vaikutuksista ei ole varmaa tietoa

Suosittelemme sinulle