Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kouvola aikoo sittenkin säilyttää matonpesupaikat – mutta pesukausi kutistunee kuukaudella

Matonpesupaikkojen lakkauttamisesta tuli kaupungille 49 kirjallista yhteydenottoa.

Mattomankeli käytössä Savistenpellon matonpesupaikka Kuusankoskella Kouvolassa.
Pilkanmaan Savistenpellon matonpesupaikka on yksi lakkautusuhan alle joutuneista pesupaikoista. Arkistokuva heinäkuulta 2020. Kuva: Antro Valo / Yle
Ilona Pesu
Avaa Yle-sovelluksessa

Kouvolan suunnitelma matonpesupaikkojen lakkauttamiseksi on peruuntumassa.

Kaupungin tekniselle lautakunnalle esitetään, että kaupunki jatkaa Pilkanmaan, Tirvan, Utin, Valkealan kirkonkylän, Vekaranjärvenja Väkkärän matonpesupaikkojen ylläpitoa.

Aiemmin näitä matonpesupaikkoja ehdotettiin lakkautettaviksi. Nyt säästöjä aiotaan hakea lakkauttamisen sijaan lyhentämällä matonpesukautta niin, että se päättyy jo syyskuun puolivälissä. Tällä hetkellä matonpesupaikat suljetaan viimeistään lokakuun puolivälissä.

Jaalan matonpesupaikkaa koskevan päätöksen kaupunki tekee sen jälkeen, kun kaupunginhallitus on käsitellyt Jaalan kotiseutusäätiön tarjouksen kulujen maksamisesta.

Säästöt olisivat olleet pieniä

Matonpesupaikkojen lakkauttamissuunnitelma sai kaupungin puhelimet soimaan, ja lakkauttamista koskeneesta ehdotuksesta tuli kaupungille kaikkiaan 49 kirjallista mielipidettä.

Nyt kaupunki on arvioinut, että matonpesupaikat kannattaa säilyttää muun muassa ympäristösyistä ja siksi, että lakkautettavien paikkojen kulut voisivat siirtyä jäljelle jääville matonpesupaikoille. Myös pesupaikkojen purkaminen olisi maksanut.

Lisäksi matonpesupaikkojen kustannukset on katsottu kokonaisuudessaan pieneksi kulueräksi kaupungin taloudessa. Lakkauttamisesta koitunut hyöty ei olisi kuitannut kuntalaisille koitunutta haittaa.

Kouvolassa on yhteensä 19 matonpesupaikkaa, jotka sijaitsevat kuivalla maalla. Kaupunki on budjetoinut niihin yhteensä 35 000 euroa.

Laki ei velvoita kaupunkia järjestämään matonpesupaikkoja, mutta kuivan maan matonpesupaikoilla on merkitystä ympäristön kannalta.

Lue myös: Matonpesijät kuulivat, että 6 pesupaikkaa on lähdössä alta – kaupungin päässä alkoi puhelin soida: "Luulen, että säästöjä pitää ruveta kasaamaan muualta"

Suosittelemme sinulle