Hyppää sisältöön

Pääministeri Marin arvostelee Ykkösaamussa Jämsän kannattavan tehtaan sulkemista: Mikä riittää, miksi juuri nyt? "Elämme sotien jälkeisen Suomen pahinta kriisiä"

Pääministerin mukaan syksyllä on edessä tasapainoilua koronarajoitusten kanssa ja lisää yt-uutisia. Voit katsoa Ykkösaamun klikkaamalla kuvaa.

Sanna Marin Ykkösaamussa.
Pääministeri Sanna Marin on Ylen TV1:n Ykkösaamun vieraana.
Terhi Toivonen,
Seija Vaaherkumpu

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo olevansa huolestunut syksyn koronatilanteesta. Tartunnat Suomessa ja Euroopassa ovat jälleen selkeässä kasvussa.

– On hyvin mahdollista että myös Suomessa tautitapaukset tulevat lisääntymään. Edessä on vaikea syksy, ja todennäköisesti joudumme tasapainoilemaan rajoitustoimien ja muun työn kanssa, Marin sanoo Ylen TV1:n Ykkösaamussa.

Keväällä talous ja yritykset kärsivät tiukoista rajoituksista, kun päätökset tehtiin terveys edellä. Mitä syksyllä tehdään toisin? Marinin mukaan hallituksen tavoitteet koronantorjunnassa eivät ole muuttuneet.

– Haluamme edelleen estää taudin leviämistä, pitää huolta terveydenhuollon kantokyvystä ja suojella riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä. Tämä on myös talouden näkökulmasta välttämätöntä. Jos virus lähtisi leviämään voimakkaasti, sillä olisi merkittävä haitallinen vaikutus talouteen. On siis aivan välttämöntä estää sen leviäminen.

– Samalla tasapainoilemme näiden muiden kysymysten kanssa. On mahdollista että tulemme näkemään lisää irtisanomisuutisia. Elämme sotien jälkeisen Suomen pahinta kriisiä.

Pääministeri huomautti, että kevään kovista rajoituksista huolimatta Suomen taloustilanne on muita EU-maita parempi, vaikka toki vakava.

Marin kritisoi UPM:n päätöstä sulkea Jämsän tehdas

Pääministeri Marin myös kyseenalaisti UPM:n Kaipolan paperitehtaan sulkemispäätöksen.

Marin sanoo, että vakavarainen UPM tuotti viime vuonna voittoa 1,4 miljardia euroa ja yhtiö on nostanut osinkojaan reippaasti viime vuosina.

– Tässä tilanteessa irtisanomiset ovat ihmiselle kova isku, ja herättävät paljon kysymyksiä. Mikä riittää? Kun olemme nyt erittäin syvässä kriisissä ja vaikeassa taloudellisessa tilanteessa, herää myös kysymys, miksi juuri nyt? Kun ihmisillä on muutenkin vaikea työllistyä. Oliko juuri nyt tarpeen sulkea kannattava tehdas?

Hän toivoi eilisellä vierailulla Jämsässä UPM:n edustajalta, että yhtiö kutsuisi lomautetut takaisin töihin, jotta he saavat työnantajalta tukea. Tämä olisi yhtiöltä yhteiskuntavastuullinen teko.

Marin myös toisti, että valtio ei jätä työnsä menettäviä yksin, heille tullaan antamaan tukea ja apua.

Marin haluaa keskustelua siitä, onko ihmisten irtisanominen ja tehtaiden sulkeminen Suomessa liian helppoa. Esimerkiksi Saksassa nämä toimet ovat vaikeampi toteuttaa kuin Suomessa.

Pääministeri Sanna Marin valmistautumassa Ykkösaamun lähetykseen. Kuva: Leila Oksa / Yle

Marin antaa pääministerin ilmoituksen EU-paketista

Eduskunta kokoontuu ensi viikolla. Oppositiosta perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit ovat jo kertoneet, että ne haluavat kaataa EU:n elvytysvälineen.

Marin kertoi aiemmin Ylelle, että hän antaa elvytysvälineestä syyskuussa eduskunnalle pääministerin ilmoituksen.

– Euroopan talouden elpyminen on Suomen teollisuudelle ja viennille ensiarvoisen tärkeä kysymys. Tarvitsemme elvyttävää talouspolitiikkaa, jolla tuemme ihmisiä ja yrityksiä kriisin keskellä, Marin sanoi.

Syksyllä voi siis odottaa periaatteellista EU-keskustelua eduskunnassa. Pääministerin mukaan isoja aiheita on muitakin.

– Syksyn isoja kysymyksiä ovat budjettiriihen päätökset työllisyyden vahvistamisesta ja energiaverotuksen kehittämisestä, jolla tuetaan teollisuuden sähköistämistä ja uudistumista. Lisäksi kuntien vaikea taloustilanne ja järjestöjen rahoituksen turvaaminen nousevat riihessä keskeisiksi kysymyksiksi, Marin kertoi.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin kello 23 asti.

Lue lisää:

Elinkeinoministeri Lintilä povaa HS:n haastattelussa yt-neuvotteluiden sumaa: ”Monta itkua itketään vielä tänä syksynä”

Hinnoitteleeko Suomi itsensä ulos, jos palkat laskevat kilpailijamaissa? Yritysten pudotuspeli kovenee koronan kurittamilla markkinoilla

Työelämäprofessori Vesa Vihriälä: "Kuuden tunnin työpäivä ei sovi tähän tilanteeseen"

Pääministeri Sanna Marin Jämsässä: "Valtio on sitoutunut etsimään korvaavia työpaikkoja alueelle" – seurasimme tiedotustilaisuutta suorana

Presidentti Niinistö suurlähettiläspäivillä: "Kiusallista ajatella, kuinka EU ei käytä potentiaaliaan hyväksi" – pääministeri Marin muistutti, että poikkeusajat eivät saa estää avoimuutta

Suosittelemme sinulle