Hyppää sisältöön

Ylen kysely: Lähes puolet keskustavaikuttajista antaa tukensa Annika Saarikolle puheenjohtajakisassa

Ylen kyselyssä kolmannes vastaajista soisi Katri Kulmunille jatkokauden ja joka kymmenes nostaisi puheenjohtajaksi Petri Honkosen.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ja tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko hallituspuolue keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Hämeenlinnassa 20. elokuuta 2020
Puheenjohtakisasta näyttää tulevan Katri Kulmunin (vas.) ja Annika Saarikon välinen kauppa. Kulmuni ja Saarikko kuvattu eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Hämeenlinnassa elokuussa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Hannu Tikkala,
Jyrki Hara

Keskustan puoluekokoukseen on enää viikko aikaa ja puheenjohtajaehdokkaiden vaalikampanjat käyvät nyt kovilla kierroksilla.

Ylen tuoreesta kyselystä käy ilmi, että asetelmat kisassa näyttävät entisen kaltaisilta.

Ylen kyselyssä tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko on säilyttänyt etumatkansa puoluevaltuuston, -hallituksen ja eduskuntaryhmän edustajien joukossa. Saarikkoa kannattaa 47 prosenttia vastaajista.

– Suuria poliittisia eroja Katri Kulmunin ja Saarikon välillä ei ole, siksi tässä vaalissa minulle kyse on taidoista. Tarvitsemme ihmisten johtajaa, joka luo puolueeseen hyvää ilmapiiriä omalla esimerkillään, yksi Saarikon kannattajista sanoo.

Kenet keskustan puoluekokouksen pitäisi valita puolueen seuraavaksi puheenjohtajaksi?
Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Keskustan istuvan puheenjohtajan Kulmunin puolesta liputtaa 33 prosenttia vastaajista ja varapuheenjohtaja Petri Honkosen joukoissa puolestaan seisoo 10 prosenttia keskustavaikuttajista.

– Puolue ei saa mennä henkilövalinnoissa kertakäyttökulttuuriin. Kulmunille tulee antaa mahdollisuus näyttää taitonsa ainakin kokonaisen kauden verran, yksi Kulmunin kannattajista toteaa.

Yllätysehdokkaana kisaan lähtenyt Ilkka Tiainen saa puolestaan prosentin kannatuksen ja yhdeksän prosenttia vastaajista ei vielä osaa kertoa suosikkiaan kisassa.

Ylen kysely lähetettiin 190 puoluevaltuuston, -hallituksen ja eduskuntaryhmän edustajalle. Heistä 109 vastasi kyselyyn.

Vastauksia kerättiin maanantaista 24.8. lähtien ja viimeiset vastaukset saatiin torstaina 27.8.

Toisella kierroksella valinta kohdistuisi Saarikkoon

Puheenjohtajakisasta näyttääkin keskustassa tulevan kahden kauppa. Keskustan sääntöjen mukaan kisa viedään toiselle kierrokselle, jos yksikään ehdokkaista ei saa yli puolta äänistä.

Ylen kyselyssä Saarikko voittaisi kisan toisella kierroksella Kulmunin. Saarikkoa kannattaa 56 prosenttia vastaajista ja 35 prosenttia antaisi äänensä Kulmunille.

Yhdeksän prosenttia vastaajista ei puolestaan tiedä, miten he äänestäisivät toisella kierroksella.

Mikäli toisella kierroksella ehdolla olisivat Annika Saarikko ja Katri Kulmuni, ketä äänestäisitte seuraavaksi keskustan puheenjohtajaksi?
Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Lopullisen valinnan Oulussa tekevät puoluekokousedustajat, joita kokouksessa lienee hieman yli 2 000.

Politiikan tutkija ja keskustan monivuotinen puoluesihteeri Pekka Perttula sanoo, että puoluevaltuusto, -hallitus ja eduskuntaryhmä edustavat ”kohtuullista” otosta keskustan kentän tunnoista.

– Tuloksesta ei ehkä pidä vetää liian rohkeita johtopäätöksiä, mutta kyllä ne kohtuullisesti vastaavat kentän tuntoja vaalista. Ei meillä ole sillä tavalla, että eliitillä ja kansalla on omat ehdokkaansa, Perttula sanoo.

Perttula pitää kyselyn tulosta odotettuna, varsinkin kun samantyyppisiä tuloksia on julkaistu myös aiemmin.

Yle julkaisi edellisen kyselyn heinäkuun alussa, jolloin Saarikkoa kannatti 47 prosenttia vastaajista ja 38 prosenttia antoi tukensa Kulmunille. Loput 15 prosenttia ei osannut lukita kantaansa.

Perttula pitää odotettuna, että iso joukko keskustalaisia antaa Kulmunille tukensa, vaikka hänellä on ollut vaikea kevät takanaan.

– Keskustaväki on tottunut tukemaan istuvaa puheenjohtajaansa ja haluaa antaa tukensa Katrille. Puheenjohtajakisassa on nyt hyvä ja mielenkiintoinen tilanne.

Perttula viittaa sanomisellaan siihen, ettei kukaan menetä kisassa kasvojaan. Jokaiselle ehdokkaalle löytyy kannatusta.

Vanhaselle vankka tuki ministerinä

Pitkäaikainen keskustan kansanedustaja ja ministeri Matti Vanhanen nousi valtiovarainministeriksi kesäkuussa, kun Kulmuni erosi ministerin paikalta.

Kulmunin eron taustalla olivat epäselvyydet esiintymiskoulutuksessa, jota hän oli saanut ministeriaikanaan.

Osa koulutuksista oli liittynyt hänen puheenjohtajakampanjaansa ennen Kouvolan puoluekokousta syyskuussa 2019, vaikka maksajana oli ollut ministeriö. Myöhemmin Kulmuni ilmoitti maksavansa koulutukset itse.

Ylen kyselyssä 80 prosenttia vastaajista antaa tukensa Vanhasen jatkolle valtiovarainministerinä, vaikka perinteisesti puolueen puheenjohtaja on ottanut raskaimman salkun hallituksessa.

Pitäisikö uuden puheenjohtajan ottaa itselleen valtiovarainministerin salkun?
Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Keskustalaisten vastauksissa toistuu kaksi viestiä. Nyt valittavalla puheenjohtajalla pitäisi olla entistä enemmän aikaa puolueen johtamiseen, eikä siihen yhtälöön sovi valtiovarainministerin minuuttiaikataulu.

Toisaalta valittavan puheenjohtajan pitäisi olla hallituksessa jonakin toisena ministerinä, koska siellä vaikutetaan päätöksiin.

– Tämä on selvä viesti sille, että puoluetta pitää johtaa. Ja se on iso muutos. Varmasti vuosi sitten porukka olisi halunnut, että valittu henkilö ryhtyy myös valtiovarainministeriksi, Perttunen sanoo.

Keskustan puoluekokous järjestetään 4.-5. syyskuuta Oulussa.

Voit keskustella artikkelista lauantaihin 29.8. kello 23 asti.

Lue lisää:

Ylen tietojen mukaan keskustan puheenjohtajakisaan kolmaskin ehdokas – varapuheenjohtaja Petri Honkonen asettuu ehdolle

Annika Saarikko haastaa Katri Kulmunin ja pyrkii keskustan puheenjohtajaksi: ”En halua olla ihminen, joka jää nurkkapöytään jupisemaan”

Ylen kysely keskustavaikuttajille: Annika Saarikko on Katri Kulmunia suositumpi keskustan puheenjohtajaksi

Ylen kysely: Keskustavaikuttajien mieli muuttui ja suurin osa haluaa nyt Katri Kulmunille haastajan puheenjohtajakisaan – "Tulos tai ulos"

Suosittelemme sinulle