Kalaa pinnan alta
Kustavin rannikolla merenpinnan alle upotettava kalankasvatuslaitos poistaa maisemahaitan
Sami Suominen on kolmannen polven kalankasvattaja ja Lännenpuolen Lohen toimitusjohtaja. Pinnan alle upotettava laitos on yrityksen ja Luonnonvarakeskuksen tutkimuskohde.
Tässä on todella kova virtaus Kihdin selän ja Selkämeren rajalla, noin metrin sekunnissa.
Sami Suominen, Lännenpuolen Lohen toimitusjohtaja
Italialaisvalmisteinen, 15 metriä korkea kalankasvattamo on kiinnitetty tonnien painoisilla ankkureilla pohjaan. Laitoksen kohdalla on 43 metriä vettä. Kirjolohia siinä voidaan kasvattaa 100 tonnia.
Upotettavan kalankasvattoman hyödyt:
Suojassa myrskyiltä ja talven jäältä
Ei tarvitse siirrellä talveksi pois ja keväällä takaisin
Avomerellä on hyvät kasvatusolot
Ei aiheuta mökkiläisille maisemahaittaa
Kalaa saadaan myyntiin myös keväällä
Vaatimukset:
Riittävän syvä vesi eli soveltuu parhaiten avomerelle
Ahtojäitä ei saa esiintyä merialueella
Kasvattamo nousee syvyyksistä paineilman avulla, jolloin kalat voidaan ruokkia.
Suomalaiset syövät pääasiassa tuontikalaa Norjasta.
Kalankasvatuslupia myönnetään Suomessa niukasti, mutta nyt Luonnonvarakeskus ja Suomen ympäristökeskus ovat kartoittaneet uusia sijoituspaikkoja ja tekevät kalliin ympäristövaikutusarvioinnin Uudenkaupungin ja Kaskisten edustalla. Kalankasvattaja saa ikäänkuin avaimet käteen, kun lupa myönnetään.
Lupapolitiikka on aika haastavaa ja aikaavievää sekä myöskin kallista ihan suoraan sanottuna.
Sami Suominen, Lännenpuolen Lohen toimitusjohtaja
Loukkeenkarin kalankasvattamo Kustavissa tuottaa 300 tonnia kirjolohta vuodessa.