Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tämä testi todella paljastaa, osaatko yhdyssanat – "On vain sovittu, että näin ne kirjoitetaan"

Koulun ja opintojen alettua on syytä kaivaa muistista, miten ne kaikkein vaikeimmat sanaparit kirjoitettiinkaan: yhteen vai erikseen.

Sana yhdyssana kirjoitettuna
Yhdyssanassa peräkkäiset sanat muodostavat yhden käsitteen. Kuva: Petri Kivimäki/Yle
Petri Kivimäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen kielessä on koko joukko sanapareja, joiden kirjoitustapaa ei tahdo millään muistaa.

Toisinaan oikeinkirjoitusta ei voi edes päätellä, koska esimerkiksi alun perin ja ikään kuin on sovittu kirjoitettavaksi erikseen.

Kuitenkin esimerkiksi poissaolo tai pikkuhiljaa kirjoitetaan yhteen.

Tässä yhdyssanavisassa ovat mukana ne kenties kaikkein hankalimmat tapaukset, jotka on peruskoulussa opetettu.

Kokeile, miten hyvin ne ovat vielä muistissasi.

Tästä alkaa sinun visasi:

Kysely ei ole enää käytettävissä.

Tarkista sanakirjasta

Menikö pieleen?

Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen erityisasiantuntija, suomen kielen lautakunnan sihteeri Sari Maamies lohduttaa, että hänenkin täytyy aina tarkistaa, kirjoitetaanko alun perin yhteen vai erikseen.

– On pieni joukko sanoja, jotka kielen ammattilainenkin joutuu tarkistamaan. Ne ovat sellaisia, joita tulee käytettyä harvoin.

Maamies kertoo, että tekstin merkitykseen ei varsinaisesti vaikuta, kirjoittaako alun perin yhteen tai erikseen. Enemmänkin kyse on mielikuvasta, jonka tekstikokonaisuus luo.

– Lukija väistämättä muodostaa mielipiteen kirjoittajasta tekstin ulkoasun ja itse tekstin perusteella. Siksi viimeistely ja huolittelu on tarkoituksenmukaista, sanoo Maamies.

Yhdyssanojen oikeinkirjoituksessa piilee myös väärinymmärryksen vaara, jos ne kirjoittaa miten huvittaa. Yksinkertainen esimerkki on sana kuvankaunis.

Lauseet "kuvankaunis neito" ja "kuvan kaunis neito" tarkoittavat eri asiaa. Ensimmäisessä on neito, joka on kuvankaunis ja toisessa kaunis neito, joka on kuvassa.

Jos sanan oikeinkirjoitus pohdituttaa, kannattaa se tarkistaa Kotimaisten kielten keskuksen ilmaisesta Kielitoimiston sanakirjasta.

Siellä myös kerrotaan, jos jonkin sanaparin voi kirjoittaa kahdella eri tavalla. Itse saa esimerkiksi valita, kirjoittaako eteenpäin vai eteen päin.

Seikkaperäiset ohjeet yhteen ja erilleen kirjoittamisesta saat Kotimaisten kielten keskuksen sivuilta.

Suosittelemme sinulle