Hyppää sisältöön

Valmiusviranomaiset varoittavat nyt vakavasti koronaväsymyksestä: "Testeihin ei mennä, vaikka siihen olisi kehotettu"

Etenkin nuorison asenteet näyttävät valmiustoimikunnan mukaan höltyneen.

Turvallisuustilannetta seuraavien viranomaisten mielestä kansalaisten valppaus koronasuositusten noudattamisessa lipsuu. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Tuukka Lukinmaa

Viranomaiset varoittelevat kansalaisia koronaväsymyksestä taudin toisen aallon nostaessa päätään.

Alueellisia turvallisuuskysymyksiä seuraavan Länsi- ja Sisä-Suomen alueellisen valmiustoimikunnan eilisessä kokouksessa todettiin koronan leviävän nyt siksi, että sosiaalista kanssakäymistä on enemmän kuin keväällä, ja rajoitustoimet ovat lieventyneet suositustasoisiksi.

Samaan aikaan tauti ei ole samalla tavalla uusi asia kuin ennen ja jonkinlainen koronaväsymys näyttää valtaavan alaa. Etenkin nuorison asenteiden todettiin höltyneen. Esimerkiksi koronatesteihin ei aina mennä vaikka siihen olisi kehotettu.

"Harhakäsitys loputtomasta testauskapasiteetista"

Tilaisuudessa puhunut Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta myös arvosteli valtakunnan tason päättäjiä. Kaukorannan mukaan vallalla näyttää olevan jonkinlainen harhakäsitys loputtomista resursseista henkilökunnan ja testauskapasiteetin suhteen.

Valmiustoimikunnan kokoukseen osallistuvien organisaatioiden yleinen viesti kuitenkin oli, että koronatilanne on toistaiseksi ollut rauhallinen.

Alueellisissa valmiustoimikunnissa on jäseniä aluehallintovirastosta, ely-keskuksista, valtion turvallisuusviranomaisista ja järjestöistä.

Edustettuna voivat olla myös alueen kunnat ja elinkeinoelämä. Toimikuntien tehtävänä on pitää alueellinen turvallisuustilannekuva ajan tasalla.

Lue uusimmat tiedot Keski-Suomen koronatilanteesta tästä.

Suosittelemme sinulle