Hyppää sisältöön

Japanin Shinzo Abe vahvisti eroavansa pääministerin tehtävästä

Pääministeri Shinzo Abe on kärsinyt suolistosairaudesta vuosien ajan.

Shinzo Abea (keskellä) kuljetettiin tokiolaiseen sairaalaan 24. elokuuta. Samana päivänä Abesta tuli Japanin pitkäaikaisin pääministeri. Kuva: EPA

Japanin pääministeri Shinzo Abe vahvisti perjantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa erovansa tehtävästään. Abe sanoi eroavansa pahenevien terveysongelmien vuoksi.

Japanin yleisradioyhtiö NHK oli aikaisemmin perjantaina uutisoinut pääministerin ilmoittavan tänään erostaan.

Aben mukaan hänen kuntonsa alkoi heikentyä heinäkuun puolivälissä.

– En halunnut, että sairaus saisi minut tekemään vääriä poliittisia päätöksiä, Abe kertoi.

Pääministeri sanoi tiedotustilaisuudessa kärsivänsä uusiutuvasta paksusuolentulehduksesta, joka päätti myös hänen aikaisemman kautensa pääministerinä vuosina 2006–2007.

Abe sanoi, että sairauden hoitoon kokeillaan nyt uutta hoitomuotoa, joka vaatii säännöllisiä lääkärinkäyntejä. Hänellä ei näin ollen jää tarpeeksi aikaa hoitaa pääministerin tehtäviä.

Maan pitkäaikaisin pääministeri

Lähes kahdeksan vuotta Japanin hallitusta johtanut, pian 66 vuotta täyttävä Abe on maan historian pitkäaikaisin pääministeri. Abe on toiminut pääministerinä yhtäjaksoisesti vuodesta 2012.

Ilmoitus erosta tuli yllätyksenä, sillä vielä perjantaiaamuna hallituksen tiedottaja vakuutti, että Aben terveydentila on hyvä. Torstaina tiedottaja vakuutti, että Abe jatkaa kautensa loppuun eli syyskuuhun 2021.

Mahdollisesta seuraajasta on toistaiseksi vain valistuneita arvauksia. Muun muassa Japanin talousministeri Taro Aso ja hallitussihteeri Yoshihide Suga ovat mahdollisia seuraajia, uutistoimisto AFP kirjoittaa.

Abenomicsia ja puolustusuudistusta

Pääministeri on niittänyt vuosien varrella mainetta "Abenomics"-nimellä kutsutulla talouspolitiikallaan. Viime aikoina Aben kannatus on kuitenkin romahtanut muun muassa koronapandemian takia.

Aben on syytetty olleen enemmän huolissaan taloudesta kuin ihmisten terveydestä. Uutistoimisto Reutersin mukaan koronasta on koitunut Japanin historian syvin taloustaantuma.

Japanilaisia on jakanut myös Aben näkemys maan puolustusvoimista. Abe on lisännyt puolustusmenoja ja halunnut muuttaa Yhdysvaltojen johdolla toisen maailmansodan jälkeen laadittua perustuslakia niin, että Japani voisi lähettää joukkoja taistelemaan ulkomaille.

Lehdistötilaisuudessa pääministeri pahoitteli eronsa ajankohtaa viitaten muun muassa koronavirustilanteeseen.

– Haluan pyytää nöyrimmin anteeksi Japanin kansalta, että lähden tehtävästäni vuotta ennen kauteni päättymistä, Abe sanoi kumartaen syvään.

Artikkelia täydennetty 28.8. 2020 kello 11.57 Lisätty tietoa Aben lehdistötilaisuudesta ja eroon johtaneista syistä.

Suosittelemme sinulle