Hyppää sisältöön

Pääministeri Sanna Marin Jämsässä: "Valtio on sitoutunut etsimään korvaavia työpaikkoja alueelle" – seurasimme tiedotustilaisuutta suorana

Vierailuun osallistuivat myös työministeri Tuula Haatainen ja kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Sanna Marin puhumassa medialle
Seurasimme suorana mediatilaisuutta: Pääministeri Sanna Marin vierailee Jämsässä.
Eija Heikkilä
  • Pääministeri Sanna Marin (sd.), työministeri Tuula Haatainen (sd.) sekä kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) vierailivat perjantaina Jämsässä
  • Ministerit tapasivat UPM:n Kaipolan tehtaan sekä Jämsän kaupungin edustajia
  • Jämsän kaupunki odottaa valtiolta apua paperitehtaan lakkautuksesta aiheutuviin ongelmiin
  • Marinin tietojen mukaan Kaipolan tehdas on ollut tuottava, kyse ei ole ollut tappiollisesta toiminnasta
  • Valtio on Marinin mukaan sitoutunut etsimään korvaavia työpaikkoja alueelle
  • Marin vaatii, että UPM kutsuu lomautetut takaisin työhön, jotta kaikki pääsevät työyhteisön osaksi ja saavat vertaistukea
  • Ministerit lupasivat, että Jämsää ei jätetä yksin

Jämsässä vierailleen ministerikolmikon viesti oli selvä. Jämsää ja Keski-Suomea laajemminkin tullaan auttamaan monin toimin.

Ministerin vetosivat useaan otteeseen UPM:n yhteiskuntavastuuseen. Esimerkiksi pääministeri totesi, että lomautetut pitäisi kutsua takaisin töihin.

– He ovat kohdanneet henkilökohtaisen kriisin. Olisi tärkeää, että voisi jakaa tuntoja, ja olisi työyhteisöä ympärillä, kenen kanssa voisi omia tuntemuksia käydä läpi ja saada myös vertaistukea.

klo 15.18: Tilaisuus päättyy.

klo 15.17: Skinnari: Teemme kattavan kriisipaketin. Lisäksi ihmisistä on pidettävä huolta, täytyy kuunnella ja auttaa. Olemme tänään kuulleet pääluottamusmiehiä siitä, miten perheitä ja ihmisiä voidaan tukea.

klo 15.16: Skinnari: Olen pettynyt metsäteollisuuden tutkimus- ja kehityspanostuksiin, ne on aika pähkinöitä. Jos on pähkinöitä, jää helposti mustapekka käteen. On selvää, että Keski-Suomessa halutaan rakentaa uutta metsäteollisuuden tulemista. Olemme nähneet yhtiöitä, jotka haluavat kehittää. Olen vedonnut UPM:ään, että tehdasaluetta kehitetään.

Nyt tarvitaan nopeasti apua Jämsään. Hallitus tekee kaikkensa, että jatkossa Keski-Suomessa on metsäteollisuutta, mutta UPM on tehnyt nyt oman päätöksensä. En näe realistisena, että valtio olisi omistajana Kaipolan alueella. Tulevaisuudessa uskon, että alueella on yrittäjyyttä ja innovaatioita, joissa suomalainen metsä näkyy. Uskon, että Pirkanmaan ja Keski-Suomen teollisuutta palvellaan Jämsästä käsin.

klo 15.09: Helaste: Olemme tyytyväisiä ja kiitollisia, että näin arvovaltaisesti on tultu paikalle ja meidän viestimme on mennyt perille. Lupaus on, että meitä varten valmistellaan erityisiä tukitoimia budjettiriihessä. Toivomme, että huolehditaan siitä että voimme turvata palvelut ja uusia työpaikkoja. Tarvitsemme valtion, maakuntaliiton, TE-toimiston ja ely-keskuksen apuun. Yhteistyötä tehdään kaikkien kanssa, mutta jo maanantaina aloitamme neuvottelut uusien teollisten työpaikkojen saamisesta. Ovia on varmasti avautumassa, yhteydenottoja on tullut merkittäviltä tahoilta. Ensin on saatava UPM:n kanssa keskusteluyhteys, että voidaan pohtia alueen tulevaisuutta. Uskon, että myötätunto muuttuu teoiksi ja perheiden tilanne on otettu vakavasti.

klo 15.01: Haatainen: Alueelle suunnaton shokki. Elinkeinoviranomaiset ja maakuntahallinto ym. alueen toimijat tekevät esityksen, jossa työ- ja elinkeinoministeriö mukana ja auttamassa. Korona on vaikuttanut työllisyyteen, olemme saaneet tietää, että alueen yritykset ovat joutuneet lomauttamaan. Valtiovalta on auttanut, että lomauttaminen on helpompaa eikä tarvitse irtisanoa. Olemme päättämässä energiaverotuksen laskemisesta, ja se merkitsee teollisuudelle helpotusta jatkossa.

Klo 14.57: Marin: Työntekijät ovat vaikean paikan edessä, tieto tuli järkytyksenä. Viesti oli, että lomautetut kutsuttaisiin takaisin töihin. Mielestäni se on vähintä, mitä UPM voi tehdä. Onneksi kriisiapua on järjestetty. Ihmiset ovat osaavia ja Kaipolan tehdas on ollut tietojeni mukaan tuottava, kyse ei siis ole ollut tappiollisesta tilanteesta. Valtio on ottanut velkaa tukeakseen koronan keskellä yrityksiä. Hallitus ja valtio tulevat alueen avuksi, teemme kohdennettuja toimia.

Sanna Marin puhumassa medialle
Tämä iskee kovaa Jämsän seudulle, sanoi pääministeri Sanna Marin. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Mitä hallitus aikoo tehdä kilpailukyvyn edistämiseksi?

Olemme päättäneet laskea sähköveron EU:n minimitasolle. Väylämaksujen osalta tulemme pitämään matalammalla tasolla. Perusväylänpidon rahoitusta on nostettu ja rata- ja väyläinvestointeja. Ratkaisuja on jo tehty.

Kuuden tunnin työpäivä ei ole hallituksen ohjelmassa vaan pidemmän aikavälin tavoite. Itse uskon, että parempaa työelämää ja tuottavuutta pitää tavoitella. Meillä on isoja haasteita ja myös välineitä.

Ajatukset ihmisten ja perheiden luona, emme jätä Jämsää yksin.

klo 14.51: Marin: Olemme tavanneet tänään pääluottamusmiehiä. Työntekijöiden toiveesta Jokivarren puukoulu tapaamispaikkana.

Sanna Marin puhumassa medialle
Kuva: Simo Pitkänen / Yle

klo 14.50: Skinnari: Hallitus käy jatkuvasti keskustelua elinkeinoelämän kanssa. On selvää, että kiinnitämme huomiota kilpailukykyyn. Jokainen yritys toimii tavallaan. Yhteistyö elinkeinoelämän kanssa on erittäin hyvä. Uutinen tuli yllätyksenä, emme saaneet ennakkovaroitusta. Viesti UPM:n johdolle: tehdään tämä yhdessä, autetaan Keski-Suomea yhdessä.

klo 14.48: Haatainen: Elvyttävä politiikka on avain tulevaisuuden rakentamiseen. Kaikki mukaan: elinkeinoelämä, valtio ja alueet. Koronakriisistä olemme selviytyneet kohtuullisen hyvin, kun puhallamme samaan hiileen.

klo 14.47: Marin: Viesti Jämsään on: ette ole yksin, valtio on sitoutunut etsimään korvaavia työpaikkoja alueelle. Jämsänkosken tehtaan toimintaa on kehitettävä ja investoitava. Kun katsotaan tulevaisuutta, on rohkeasti investoitava, se on viestini UPM:lle ja muille toimijoille. Valtio voi olla kumppanina mukana, voimme uudistaa teollisuutta ja vahvistaa kilpailukykyä EU:n elpymisvälineen avulla. Resursseja on.

klo 14.42: Marin: Olemme päättäneet teollisuuden sähköveron laskemisesta ja samalla edesautamme teollisuuden uudistumista. Olemme nostaneet perusväylärahoitusta. Keski-Suomeen kohdistettu raideinvestointeja Tampere–Jyväskylä-välille. Jämsään on investoitu tiepuolelle. Viesti teollisuudelle: hallitus haluaa tehdä aktiivista teollisuuspolitiikkaa. EU:n elpymisväline käytettävissä.

Sanna Marin Jämsässä
Pääministeri Sanna Marin, Jämsän kaupunginjohtaja Hanna Helaste ja työministeri Tuula Haatainen osallistuvat tiedotustilaisuuteen. Kuva: Simo Pitkänen

klo 14.40: Skinnari: Maanantaina käynnistyy työ, jotta saadaan uutta työtä Jämsään.

klo 14.39: Haatainen: Uutinen koskettaa perheitä ja siitä syystä on keskityttävä kriisitilanteessa auttamaan ja tukemaan näitä ihmisiä. Jo eilen aamulla on kokoontunut työryhmä, joka selvittää mitä voidaan tehdä. Ensi vaiheessa tarvitaan henkistä tukea. Huomio siihen, miten elinvoimaisuus kasvaa tulevaisuudessa ja miten työttömille saadan muutosturva sellaiseksi, että saavat uuden työn. Rinnalle tarvitaan näkymää, miten saadaan uusia työpaikkoja. Yhteistyössä ministeri Skinnarin kanssa.

klo 14.36: Helaste: Laajasti vaikutuksia ja tarpeita selvitetty. On selvää, että tilannetta ei ratkaise kukaan toimija yksin. Valtio ja yhtiö mukaan. Uudelleensijoittumiseen ja työllistymiseen ja tulevaisuusinvestointeihin saadaan ratkaisuja. Yhdessä kohti kirkkaampaa päivää.

Nainen puhuu medialle
Uutinen koskettaa perheitä ja siitä syystä on keskityttävä kriisitilanteessa auttamaan ja tukemaan näitä ihmisiä, totesi Jämsän kaupunginjohtaja Hanna Helaste. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

klo 14.35: Marin: Olemme tavanneet luottamusmiehiä, kaupungin edustajia ja muita tahoja, jotka kantavat huolta alueen tulevaisuudesta. Tilanne on vaikea koko seudulle, iso vaikutus alueen tilaisuuteen. Toivomme yhteiskuntavastuuta UPM:ltä. Nytkin on lomautettuna henkilöitä, heidät pitää kutsua takaisin töihin, jotta he pääsevät työyhteisöön jakamaan omia tuntemuksiaan ja saamaan vertaistukea. Olen esittänyt UPM:n edustajalle kysymyksiä, yhtiön on edistettävä työllistymismahdollisuuksia tässä vaikeassa tilanteessa. Hallitus valmistautuu budjettiriiheen ja Jämsä tarvitsee erityistoimia. Katsomme mahdollisuuksia tukea aluetta. Kerrannaisvaikutukset ovat kovat.

klo 14.30: Tilaisuus alkaa. Paikalla ovat pääministeri Sanna Marin, työministeri Tuula Haatainen, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari sekä Jämsän kaupunginjohtaja Hanna Helaste.

klo 14.20: Tiedotustilaisuus Jämsässä on alkamassa hetken kuluttua. Toimittajana tilaisuudessa on Minna Matintupa.

Jämsässä odotetaan valtiolta apua

Pääministeri Sanna Marin (sd.) tapaa tänään Jämsässä UPM:n Kaipolan tehtaan johtoa ja työntekijöitä sekä kaupungin edustajia.

Tapaamisiin osallistuvat myös työministeri Tuula Haatainen (sd.) sekä kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.).

puukoulu
Ministerit tapaavat kaupungin edustajia sekä Kaipolan tehtaan johtoa ja työntekijöitä Jämsässä Jokivarren puukoululla. Kuva: Petri Aaltonen

UPM kertoi keskiviikkona suunnittelevansa Kaipolan paperitehtaan pysyvää sulkemista vuoden loppuun mennessä. Suunnitelma tarkoittaisi noin 450 työpaikan menetystä.

UPM perusteli suunnitelmaa sillä, että Kaipolan tehdas on yhtiön paperitehtaista kilpailukyvyltään heikoin.

Marin sanoi Twitterissä pitävänsä viime päivien irtisanomisuutisia erittäin valitettavina.

– Työ- ja elinkeinoministeriö etsii mahdollisuuksia tukea työntekijöitä ja alueita tilanteessa. Toimiin on jo ryhdytty, Marin kirjoitti keskiviikkona.

Jämsän kaupunginjohtaja Hanna Helasteen mukaan päätös on katastrofi kaupungin taloudelle. Kun huomioidaan työpaikkojen, poismuuton ja ostovoiman sekä verojen menetys, vuosittainen tappio on 25–30 miljoonaa euroa.

– Taloudellisia vaikutuksia on vasta karkeasti arvioitu, mutta ne ovat todella mittavat. On selvää, ettemme selviä tilanteesta yksin, Helaste sanoo.

Jämsässä kutsuttiin äkillisen rakennemuutoksen työryhmä koolle jo torstaiaamuna. Ryhmän tavoitteena on muun muassa työttömäksi jäävien ihmisten auttaminen sekä taloudellisen tuen hakeminen Jämsän kaupungille.

Jämsän työttömyysprosentti oli työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston mukaan heinäkuun lopussa 14,7.

Lue lisää:

Jämsän kaupunginjohtaja: "Ilkkumiselle ja syyllisten hakemiselle ei pidä antaa sijaa" – kaupunki järjestäytyy pikavauhtia auttamaan suljettavan paperitehtaan työntekijöitä

"Ihmiset muuttavat ja kylä tyhjenee", pelkää jämsäläinen Eila Vihijärvi – kaupunginjohtaja muistuttaa, että vaarassa ovat muutkin kuin tehtaan työpaikat

"Monikaan työporukastamme ei osannut ajatella, että koko tehdas suljettaisiin" – työpaikkansa menettävä Marko Ahonen on huolissaan enemmän työkavereistaan kuin omasta tulevaisuudestaan

Suosittelemme sinulle