Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Legendaarinen Ranskan ympäriajo polkaistaan käyntiin epävarmoissa tunnelmissa – koronavirus tarjoaa mahdollisuuden taktikointiin: "Toivottavasti pääsemme Pariisiin"

Ranskan ympäriajo alkaa lauantaina Nizzasta ja sen on tarkoitus päättyä Pariisissa Champs-Élyseellä 20. syyskuuta.

Primoz Roglic 28082020
Jumbo-Visma-tallin Primoz Roglic on yksi Ranskan ympäriajon voittajasuosikeista. Kuva: AOP
Joonas Laine
Avaa Yle-sovelluksessa

Maantiepyöräilyn legendaarinen kilpailu Ranskan ympäriajo alkaa lauantaina epävarmoissa tunnelmissa.

Pyöräilijöiden piti alun perin polkaista 21 etapin ja lähes 3500 kilometrin taipaleelle kesäkuun lopussa, mutta koronaviruspandemia pakotti myöhäistämään aikataulua elo-syyskuulle. Pandemia aiheuttaa tämän vuoden kilpailuun paljon muitakin erityisjärjestelyjä.

Ympäriajo alkaa Nizzasta, jossa koronavirustilanne on Ranskan heikoimpia. Ei ole myöskään varmaa pystytäänkö koko kilpailu ajamaan loppuun asti. Maali on Pariisissa Champs-Élyseellä, ja päätösetappi on tarkoitus ajaa 20. syyskuuta, mutta on mahdollista, että heikentynyt virustilanne pakottaa keskeyttämään urakan ennen aikojaan.

Tilanne tarjoaa paikan myös spekulaatioille: ajajat voisivat periaatteessa taktikoida siten, että ensimmäisten etappien rynnistys nostaisi kärkipaikalle, mikä toisi myös ykköspaikan mikäli kilpailu päättyisi ennakoitua aiemmin.

– Mitä tulee virustilanteeseen, me emme voi siihen vaikuttaa. Minulle Ranskan ympäriajo on edelleen kolmiviikkoinen kilpailu. Aloitamme Nizzasta ja toivottavasti pääsemme päättämään kisan Pariisissa, Jumbo-Visma tallissa ajava kisan slovenialainen ennakkosuosikki Primoz Roglic kuittaa uutistoimisto Reutersille.

– Olemme onnellisia, että pääsemme ylipäätään ajamaan.

Roglic, 30, voitti viime vuonna Espanjan ympäriajon. Ranskasta hänellä on aiemmilta vuosilta kaksi yksittäistä ympäriajon etappivoittoa.

Miguel Angel Lopez 13082020
Astanan Miguel Angel Lopez debytoi tänä vuonna Ranskan ympäriajossa. 26-vuotias kolumbialainen on voittanut aiemmin Italian ympäriajon nuorten kilpailun 2018 ja 2019. Kuva: AOP

Jumbo-Visman Tom Dumoulin on tallikaverinsa kanssa samoilla linjoilla.

– Meillä ei ole missään nimessä taktiikkana olla aikaisessa vaiheessa kärjessä kisan ennenaikaisen päättymisen varalta. Jos kisa päättyy esimerkiksi puolentoista viikon jälkeen, voittaja ei ole Ranskan ympäriajon voittaja, hollantilainen lataa.

– Se ei ole silloin Ranskan ympäriajo, se on kymmenen päivän kilpailu.

Tänä vuonna esimerkiksi pisin etappien välinen siirtymä, 450 kilometriä Pyreneiden Laruns'sta Länsi-Ranskan Charente-Maritimeen, tehdään lentokoneen sijaan bussikuljetuksella.

Muihin turvallisuustoimiin kuuluvat esimerkiksi omat hotellikerrokset jokaiselle tallille sekä osan vuoristoetapeista sulkeminen yleisöltä.

– Tilanne on herkkä. Ei tämä kivaa ole, mutta terveytemme vuoksi turvallisuusprotokollat ovat hyvä juttu. Eikä tässä oikein ole vaihtoehtoja. Meidän on totuttava elämään tällaisten olosuhteiden kanssa, Ranskan ympäriajossa debytoiva Astana-tallin Miguel Angel Lopez toteaa.

Lue myös:

Koronaviruspandemia poistaa podium-tytöt Ranskan ympäriajosta – nämä seitsemän asiaa poikkeavat totutusta tämän vuoden Tour de Francessa

Ranskan ympäriajo väistää jalkapallon EM-kisoja: legendaarinen pyöräilykilpailu alkaa Tanskasta vasta vuonna 2022

Ensi vuoden Ranskan ympäriajo aikaistuu – väistää Tokion olympialaisia

Jaakko Hänninen palasi kotimaisemistaan koronan muuttamaan Ranskaan – pyöräilijän pitkä odotus on vihdoin päättymässä ensi viikolla: "Kisaaminen on tämän homman suola"

Suosittelemme