Lapin suurin matkailukonserni North European Invest Oy aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Konsernin yrityksiä ovat Lapland Hotels ja Lapland safaris, joissa työskentelee matkailusesonkeina jopa pari tuhatta vakituista- ja kausityöntekijää.
– Yt-neuvottelut koskevat koko matkailualueen henkilöstöämme ja suurimpia yhtiöitä, Lapland Hotelsia ja Lapland Safarista. Tässä taustalla on epävarma tilanne siitä, kuinka paljon Suomeen saadaan kansainvälisiä matkailijoita, North European Invest Oy:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Soini sanoo.
Lapland Hotels ja Lapland Safaris ovat North European Invest Oy:n tytäryhtiöitä ja konsernin liikevaihto on noin 100 miljoonaa euroa vuodessa.
Yt-neuvottelujen piiriin kuuluvat kaikki 342 Lapland Hotels Oy:n ja Lapland Safaris Oy:n työntekijää, mutta uhattuna on myös 1 700 kausityöntekijää, joista 1 400 on työskennellyt Lapland Hotels ja Lapland Safaris Oy:ssä. Autotestikeskus Muoniossa on työllistänyt talvisin noin 300 kausityöntekijää.
– Kausityöntekijöiden kohtalo riippuu eurooppalaisten asiakkaidemme työntekijöiden maahantulon edellytyksistä, toteaa hallituksen puheenjohtaja Pekka Soini.
Lintilä: matkustusrajoituksia höllennettävä
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) vaatii hallitusta höllentämään Suomen päättämiä matkustusrajoituksia matkailualan ahdingon lieventämiseksi. Lintilä pelkää, että Lapista tänään kerrotut massiiviset yt-neuvottelut eivät jää matkailualan viimeisiksi.
– Meillä on torstaina seuraava hallituksen neuvottelu ja kyllä siinä täytyy ottaa kantaa näihin ilmentymisrajoihin. Meillä käytettävä kahdeksan ilmentymisraja (8 uutta tautitapausta 100 000 henkilöä kohden edellisen 14 vuorokauden aikana) on Euroopan tiukin.
– Meidän on pakko nostaa sitä merkittävästi, koska muuten me selkeästi suljemme Suomen matkailulta ja sillä on silloin tuhoisat vaikutukset. Emme puhu enää sitten ykköstuhansista työttömistä vaan viisinumeroisista luvuista. Ja samalla vaarannetaan useitten alueitten taloutta, ei pelkästään Lapin, Lintilä huomauttaa.
Lintilän mukaan ilmentymisluku pitää nostaa eurooppalaiseen tasoon, noin 25:een. Silloin se on samoissa kilpailijamaiden kanssa.
Safariyhtiön liikevaihdosta katosi ainakin puolet
Yt-neuvottelut piti aloittaa jo nyt, hyvissä ajoin ennen seuraavaa talvikautta, sanoo ohjelmapalveluyritys Lapland Safariksen operatiivinen johtaja Rami Korhonen.
– Meidän on lähdettävä hyvin ajoissa varautumaan talvikauteen. Meidän kokoisessa yrityksessä yt-neuvottelut kestävät vähintään kuusi viikkoa, ennen kuin talven osasta aletaan tehdä ratkaisuja muun muassa rekrytoinneista.
Hyvässäkin tapauksessa vähintään puolet Lapland Safariksen ensi talven liikevaihdosta on menetetty.
– Vaikka hyvin kävisi, niin puolet liikevaihdosta katoaa. Nyt on kysymys enemmänkin siitä, onko toisestakaan puolikkaasta enää muutaman viikon päästä mitään jäljellä, Korhonen toteaa.
Korhosen mukaan tilauslentojen saaminen ulkomailta Lappiin erityisjärjestelyin pelastaisi pahimmalta.
Safariopas: Koronalla valtava vaikutus Lapin matkailuun
Kymmenkunta vuotta safarioppaana Lapland Safaris Oy:ssä työskennelleen Ilari Sirkan mukaan ilmoitus yt-neuvotteluista ei tullut varsinaisena yllätyksenä, sillä koronaviruspandemia on iskenyt erityisen kovaa matkailualalle.
– Se mikä eniten on lyönyt tässä vuodessa ällikällä on ehkä se, miten valtava vaikutus tällä on ollut koko elinkeinolle ja Lapin matkailulle. En osannut odottaa tällaista, mutta näin kävi.
North European Invest Oy:n tytäryhtiöt työllistävät vuosittain myös noin 300 alihankkijaa, joista suuri osa on pienyrityksiä. Lapland Hotelsin ja Lapland Safariksen asiakkaista on vuositasolla noin 75 prosenttia ulkomaalaisia matkailijoita.
Tuleva kausi ratkaisee
Lappiin odotetaan tällä hetkellä hallitukselta päätöstä siitä, voidaanko Lappiin tuoda matkailijoita niin sanotussa matkailukuplassa turvakäytävää pitkin. Lapin matkailutulo on noin yhden miljardin luokkaa vuositasolla.
Ilari Sirkka toivoo, että jonkinlainen ratkaisu löydettäisiin.
– Jos tällainen saadaan vastuullisesti toteutettua, eikä vaaranneta muita ihmisiä niin se olisi tervetullut toimenpide ajatellen tulevaa sesonkia.
Ilari Sirkka, kuten moni muukin matkailualalla jännittää nyt sitä, minkälainen tulevasta kaudesta tulee. Hän uskoo, että Lapland Safariksen emoyhtiössä tehdään kaikki, jotta irtisanomisilta vältytään.
– Kyllähän tässä saa itse kukainenkin katsoa huolissaan tulevaan. Toki uskoa ja toivoa sopii että irtisanomisiin asti ei mennä. Luotto on kova, että tästä selvitään voittajana maaliin, Sirkka sanoo.
PAM: Järkytys
Palvelualojen ammattiliitto PAM edustaa isoa osaa yt-neuvotteluissa mukana olevista työntekijöistä.
– Tieto näin mittavista yt-neuvotteluista on järkytys koko alueelle ja ihmisille. Pohjois-Suomessa on tehty vuosikymmeniä hartiavoimin töitä matkailuelinkeinon eteen ja moni saa siitä elantonsa. Nyt on vaarana, että työ valuu hukkaan ja tuhannet ihmiset menettävät työpaikkansa, PAMin Pohjois-Suomen aluepäällikkö Mikkel Näkkäläjärvi sanoo.
PAM patistaa maan hallitusta tekemään kiireesti päätöksiä turvallisen matkustamisen edistämiseksi ulkomailta Suomeen.
– On välttämätöntä, että hallitus toimisi ripeästi sen eteen, että ulkomaan matkailu mahdollistettaisiin erityisjärjestelyin ensi talvena. Niin sanotut matkailukuplat on täysin mahdollista toteuttaa, jos tahtoa vain löytyy, Näkkäläjärvi lisää.
Monet matkailualan kausityöntekijät on nuoria.
– Tämä on erityisen huolestuttavaa. Nuoret ihmiset kärsivät tästä. Koronatilanne on ollut muutenkin tosi vaikea myös nuorille. Seuraukset tästä voivat olla aikamoisia.
Pohjois-Suomi elää matkailusta
PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen kertoo, että liitossa on pelätty matkailualan mittavia yt-neuvotteluja koronakriisin pitkittyessä.
Hän pitää tilannetta vakavana.
– Tänään saapunut tieto ei varmasti jää viimeiseksi, jos maan hallitus ei nyt ota alan toimintaedellytysten korjaamista ja elvyttämistä välittömästi työlistalleen ja kiirehdi tarvittavien päätösten teossa. Pohjois-Suomi elää matkailusta ja Suomella ei ole varaa tuhota tätä elinkeinoa eikä vaarantaa ihmisten toimeentuloa, Annika Rönni-Sällinen sanoo.
Hallitus päättää matkailukuplasta pian?
Lapin liiton puheenjohtaja, kansanedustaja Markus Lohi (kesk.) pitää tietoa yt-neuvotteluista erittäin ikävänä, mutta ei yllättävänä asiana.
– Viimeistään tämän pitäisi herättää valtion ylimmän johdon tekemään pikaisia päätöksiä, että ensi talvena Lappiin voitaisiin rakentaa turvallisia matkailukäytäviä.
Hänen mukaansa valtioneuvosto käsittelee torstaina asiaa.
– Tieto tilanteesta on ministereillä. Olen kertonut tänään asiasta elinkeinoministeri Mika Lintilälle ja sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiurulle. Lähden siitä, että torstaina on pakko tehdä ratkaisuja eli poliittinen linjaus siitä, että matkailukäytävä voidaan avata Lappiin.
Kansanedustaja luottaa siihen, että hallituksessa löytyy sopu asiasta.
– Meillä on pahimmassa tapauksessa edessä matkailuun liittyvä katastrofi Lapissa. Sitä ei kukaan halua. Tulen tekemään kaikkeni, että näin ei olisi. Nyt on kerta kaikkiaan otettava lusikka kauniiseen käteen ja tehtävä ne linjaukset tällä viikolla. Aikaa ei ole hukattavissa yhtään, Lohi lisää.
Muonio vetoaa hallitukseen
Myös Muonion kunta vetoaa maan hallitukseen matkailualan ahdingon helpottamiseksi. Kunta julkaisi asiaan liittyvän vetoomuksen maanantaina iltapäivällä.
– Jos konkurssiaalto iskee ja työttömyystilanne syvenee, on sillä mittaamaton inhimillinen sekä aluetaloudellinen hintalappu Muoniolle, Lapille ja koko Suomelle, kunta toteaa vetoomuksessa.
North European Invest Oy on yksi Muonion kunnan suurimmista työnantajista.
Korjattu 14.40 Konsernin nimi North European Invest Oy:ksi.
Klo 16. 55. Lisätty Mika Lintilän kommentit.
Lue myös: